Kurs Advanced Social Media and Social Media monitoring

Društveni mediji su danas izuzetno važni za komunikaciju i marketing u poslovanju. Ovi mediji pružaju mogućnost kompanijama da budu transparentne, ali i primećene na tržištu, a osim toga, omogućavaju i da njihova komunikacija sa klijentima postane interaktivnija. Pored toga, društveni mediji služe i kao marketinški alat za jačanje brenda i postizanje konverzija. 

Kompanije prepoznaju da su društveni mediji više od običnog sredstva za odnose sa javnošću; oni su od suštinske važnosti za izgradnju onlajn-prisustva i privlačenje ciljne publike. Aktivnosti na društvenim mrežama mogu doprineti povećanju svesti o brendu, angažovanju korisnika kroz komunikaciju i sadržaj i konverziji korisnika u kupce. Uz to, praćenje analitičkih podataka na društvenim medijima omogućava kompanijama da bolje razumeju potrebe svoje ciljne publike i da prilagode svoju strategiju komunikacije.

Za uspeh kompanije na društvenim medijima potrebni su vreme i pažljivo planiranje. Pratioci na društvenim mrežama ne nastaju preko noći, već se zajednica oko brenda gradi postepeno. Neki od njih će biti i verni kupci, dok će drugi postati zainteresovani. Osim što je za to potrebno vreme, neophodna je i dobro pripremljena strategija. Ona podrazumeva da budu jasno definisani ciljevi, ciljna publika i ton komunikacije. Takođe, treba razmisliti i o vrsti sadržaja koji će se deliti i o tome kako će se angažovati publika. Analiza rezultata je važna da bi se strategija prilagodila potrebama i poboljšala tokom vremena. Uspeh na društvenim medijima zahteva strpljenje, doslednost i posvećenost strategiji.

Uspešno korišćenje društvenih medija podrazumeva da kompanije imaju napredne pristupe upravljanja nalozima na ovim onlajn-kanalima komunikacije. To iziskuje mnogo više od jednostavnih trikova za povećanje broja pratilaca. Napredna upotreba društvenih platformi vodi ka razvoju i održavanju čvrstog i prepoznatljivog identiteta brenda. Ovakav pristup omogućava kompanijama da se izdvoje u velikoj konkurenciji i da kreiraju jedinstvenu reputaciju. Osim toga, zahvaljujući smislenom radu na brendu kroz sadržaje na društvenim medijima, postiže se i dugoročna dominacija na tržištu. U suštini, uspeh na društvenim medijima zahteva dugoročno planiranje i dosledno sprovođenje strategije, uz pažljivu analizu rezultata radi kontinuirane optimizacije.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Social Media, Online PR & Community Manager.

Opis i cilj kursa Advanced Social Media and Social Media Monitoring

Kurs je organizovan u dva segmenta, pri čemu se prvi segment fokusira na napredno upravljanje poslovnim nalogom na Facebooku. Facebook je postao najbitnija platforma za mnoge poslovne organizacije i u okviru ovog kursa učesnici će se podsetiti zašto je marketing na ovoj društvenoj mreži toliko popularan. Kroz ovaj segment kursa razumećete kako se efikasno koristi Facebook kao marketinški alat i kako se pravilno kreiraju i promovišu sadržaji i na taj način poboljšava prisutnost i vidljivost na ovoj platformi.

Da bi poslovna organizacija postigla uspeh na Facebooku, neophodno je imati jasnu strategiju za postizanje željenih rezultata. Važno je napomenuti da se strategije razlikuju kod svake kompanije, te se ne može govoriti o nekoj univerzalnoj strategiji. Međutim, postoje određene opcije i njihove kombinacije koje su konstantno prisutne u strateškom planiranju. Ove strategije obuhvataju odabir ciljne publike, kreiranje relevantnog i privlačnog sadržaja, redovno praćenje i analiziranje rezultata, kao i prilagođavanje strategije na osnovu dobijenih podataka. Ovaj pristup pomaže organizacijama da maksimalno iskoriste potencijal Facebooka kao marketinškog alata i da ostvare uspeh na ovoj platformi.

Kako bi poslovni nalog na Facebooku bio uspešan, trebalo bi težiti da njegovi sadržaji imaju viralni potencijal. U ovom kursu istražuju se faktori koji mogu povećati viralnost, a to se može pratiti u brojnim studijama slučaja koje potvrđuju ovu tezu. Jedan od najefikasnijih načina za postizanje većeg angažovanja publike na Facebooku jeste korišćenje opcije Facebook Live, koja omogućava emitovanje video-sadržaja uživo. Ova interaktivna forma komunikacije privlači pažnju publike jer omogućava direktnu interakciju sa brendom ili osobom koja vodi emisiju. Kroz ovu platformu brendovi mogu postići autentičnost i transparentnost, čime se povećava lojalnost i poverenje publike. Ovo je samo jedan od mnogih načina da se podstakne angažman pratilaca na Facebooku.

Drugim rečima, u drugom delu kursa Advanced Social Media and Social Media Monitoring, fokus će biti na tome kako se može povećati poseta kompanijskim sajtovima zahvaljujući korišćenju različitih društvenih medija. Ovaj segment kursa će posebno istražiti kako se strateški mogu iskoristiti Quora, LinkedIn, YouTube, podcasting, forumi i druge platforme za privlačenje ciljne publike i povećanje vidljivosti kompanije na internetu. Ova taktika će pomoći poslovnim organizacijama da prošire svoj onlajn-uticaj i interakciju sa publikom na različitim digitalnim kanalima.

U ovom segmentu kursa o naprednom korišćenju društvenih medija posebna pažnja posvećena je praćenju i analizi rezultata ostvarenih na društvenim mrežama, predstavljenih kroz različite metričke podatke. Polaznici će naučiti kako treba čitati i interpretirati podatke o angažmanu i saobraćaju na svojim sajtovima koji su generisani putem društvenih medija. Takođe, polaznici će detaljno istražiti gde se ovi rezultati prikazuju, kako se saobraćaj sa društvenih mreža analizira u alatkama za analitiku i na koji način se koriste ovi analitički podaci kako bi se prepoznale oblasti koje zahtevaju poboljšanje u strategiji na društvenim medijima. Ovo će kompanijama pomoći da bolje razumeju način na koji njihova publika reaguje na njihove aktivnosti na društvenim mrežama i da shvate kako treba da optimizuju svoje strategije.

Kurs o naprednoj upotrebi društvenih medija na samom kraju predstaviće neke od grešaka koje treba izbegavati pri deljenju sadržaja na društvenim mrežama.

Kurs Advanced Social Media and Social Media Monitoring odgovoriće vam na pitanja:

Na koji način onlajn-prezentacija na LinkedInu može biti od koristi poslovnim organizacijama?

Onlajn-prezentacija na LinkedInu može biti izuzetno korisna poslovnim organizacijama na nekoliko načina. Prvo, LinkedIn omogućava kompanijama da izgrade profesionalnu prisutnost na mreži, pružajući korisnicima informacije o svojoj misiji, vrednostima i proizvodima ili uslugama. Ovo pomaže u stvaranju poverenja među klijentima i potencijalnim partnerima.

Drugo, LinkedIn omogućava kompanijama da deluju na specifičnim tržištima i u industrijskim segmentima putem prilagođenog sadržaja i ciljanog oglašavanja. Takođe, organizacije mogu pratiti konkurenciju i biti u toku sa aktuelnim trendovima u svojoj industriji.

Treće, LinkedIn je odličan alat za pronalaženje talenata i regrutovanje novih zaposlenih. Kompanije mogu postavljati oglase za posao, pregledati profile kandidata i direktno komunicirati s potencijalnim zaposlenima.

Konačno, LinkedIn pruža platformu za izgradnju profesionalnih mreža i uspostavljanje komunikacije s relevantnim partnerima, investitorima i drugim organizacijama. Ovo doprinosi širenju poslovnih mogućnosti i jačanju saradnje. U suštini, LinkedIn je dragocen alat za izgradnju digitalne prisutnosti, marketing, regrutaciju i umrežavanje, što ga čini izuzetno korisnim za poslovne organizacije.

Šta je Facebook Live?

Facebook Live je funkcija u okviru društvene mreže Facebook koja omogućava korisnicima da prenose video-sadržaj uživo putem svojih profila, stranica ili grupa. Ova tehnologija omogućava korisnicima da budu u direktnoj vezi sa svojom publikom u stvarnom vremenu. Korisnici mogu pokrenuti prenos sadržaja uživo klikom na opciju „Live“ na svojim mobilnim uređajima ili računarima. Tokom prenosa korisnici mogu razgovarati sa svojom publikom, odgovarati na komentare uživo i deliti svoje iskustvo ili informacije. Gledaoci mogu postavljati pitanja, komentarisati i pridružiti se diskusijama u stvarnom vremenu, što omogućava direktnu interakciju između prenosioca i publike. Nakon završetka prenosa uživo, video-snimak tog prenosa se automatski čuva na profilu ili stranici, tako da ga gledaoci mogu ponovo pregledati.

Facebook Live se koristi u različite svrhe, uključujući promociju proizvoda ili usluga, vođenje interaktivnih Q&A sesija, izveštavanje o događajima uživo i još mnogo toga. Ova funkcija je moćan alat za komunikaciju sa publikom i izgradnju angažmana na Facebooku.

Koje aktivnosti i kakve objave mogu dati dobre rezultate za plasman poslovne organizacije na Facebooku?

Dobre rezultate u plasmanu poslovne organizacije na Facebooku mogu doneti različite aktivnosti i objave koje su prilagođene ciljnoj publici i brendu. Zahvaljujući aktivnostima kao što je kreiranje kvalitetnog i interaktivnog sadržaja, emitovanje uživo, oglašavanje na društvenim medijima, ponuda i promocija, dobijanje korisničkih recenzija i svedočanstava, kreiranje događaja i analiza rezultata moguće je da poslovna organizacija postigne željene dobre rezultate na Facebooku. 

Redovno deljenje relevantnog, informativnog i zabavnog sadržaja može privući i zadržati pažnju publike. To uključuje članke, slike, video-sadržaj i infografikone. Vrlo je važno da se postavljaju pitanja, anketira publika, organizuju kvizovi ili traže komentari i mišljenja publike, jer sve to podstiče angažman i dijalog. Korišćenje Facebook Livea za emitovanje događaja, iza kulisa, Q&A sesija ili intervjua sa ekspertima može privući pažnju publike i omogućiti direktnu interakciju. Plaćeni oglasi na Facebooku omogućavaju precizno ciljanje određenih demografskih grupa i interesovanja, dok deljenje posebnih ponuda, popusta ili promocija za pratioce može motivisati ljude da se angažuju i postanu klijenti. Objavljivanje pozitivnih iskustava kupaca i njihovih recenzija može izgraditi poverenje u brend. Važna je i promocija događaja, koji na Facebooku može privući lokalnu ili ciljnu publiku i povećati prisustvo organizacije. Praćenje analitičkih podataka i povratnih informacija publike pomaže u prilagođavanju strategije i poboljšanju rezultata.

Važno je kontinuirano testirati različite strategije i prilagoditi ih potrebama i povratnim informacijama publike kako bi se postigli najbolji rezultati na Facebooku.

Šest mobilnih telefona na kojima su drruštvene mreže

Plan i program kursa Advanced Social Media and Social Media Monitoring

 • Facebook – marketing
 • Facebook – strategije
 • Viralnost sadržaja
  • Kako povećati viralni koeficijent
 • Facebook Live
  • Kako da povećate angažman na stranici na Facebooku
 • Greške koje ne treba praviti na stranicama na Facebooku 
 • Kako se ostale društvene mreže koriste za povećanje saobraćaja
  • Quora
  • Podcasti
  • Forumi
  • LinkedIn
  • YouTube
 • Social media monitoring – Facebook Insights
  • Reach
  • Posts
  • Post details
  • People
  • Followers
 • Google Analytics
 • Greške koje ne treba praviti 

Polaznici kursa Advanced Social Media and Social Media monitoring prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se