Pametna zarada na pametnim telefonima

pametni telefoni

 

Mnogo je vremena prošlo otkako je mobilni telefon bio samo mobilni telefon - sprava koja nam omogućava da razgovaramo i šaljemo SMS poruke. Danas je postao „pametan”, te nam omogućava veliki broj pogodnosti, od fotografisanja, snimanja i igranja igrica, preko pretraživanja internet stranica i korišćenja multimedijalnih sadržaja, do instaliranja velikog broja aplikacija za najrazličitiju upotrebu.

Mobilne aplikacije imaju za cilj da određene veb servise učine dostupnim korisnicima, ali i da promovišu ideje - u zavisnosti od toga da li ih koristimo u svrhu pružanja usluga ili u marketinške svrhe. Prve su uglavnom besplatne:  Gmail, Facebook, Skype, Twitter, Viber, Google Search, Opera, Youtube, kao i razne igre (Angry Birds, Draw Something…). Druge svojim tvorcima donose veliku zaradu.

Izuzetan tehnološki napredak u kombinaciji sa stalno rastućom potrebom korisnika da mobilni telefon u isto vreme treba da bude i računar, TV i neiscrpan izvor zabave, doveo je do toga da se industrija igara za mobilne telefone sve više razvija. Ovaj način zabave je sve popularniji. Ljudi češće koriste telefone i tablete za igranje igrica nego računare, što utiče na prodaju mobilnih aplikacija - kupuje se 40 odsto više igara za tablete i pametne telefone nego za računare. Te igre su često besplatne ili veoma jeftine. Iako je tržište relativno novo, nije lako ostvariti profit.

Činjenica je da većina korisnika, makar kada je o Srbiji reč, ne želi da plaća aplikacije za video igrice. Možda će platiti nekoliko njih, a onda će se opredeliti za besplatnu varijantu. Ovo, međutim, ne znači da developeri mobilnih igara ne mogu zaraditi, naprotiv. Jedan od načina za zaradu jeste da korisnici kupuju unutar aplikacije, odnosno u toku igre. Drugi je oglašavanje putem aplikacije.

U oba slučaja, plan zarade mora biti osmišljen na samom početku, jer će on bitno uticati na razvoj i dizajn aplikacije. Treba precizno znati u kom delu će se pojaviti opcija za kupovinu unutar aplikacije, da bi se uhvatio pravi trenutak, znati koje poteze igrači obično koriste, koji su delovi igrice najteži, kada je najverovatnije da će korisnici kupiti virtuelnu robu, i sl. Takođe, integrisanje oglasa i reklama unutar igre treba osmisliti na početku i odabrati najadekvatniji način. Česti su primeri saradnje developera i oglašivača, u cilju što boljeg prikazivanja oglasa u sklopu konkretnog  aspekta logike igre i dizaja. Unos oglasa i reklama i plaćanje unutar aplikacije neće demotivisati obožavaoce igara. Važno je osmisliti i napraviti dobru igru koja će privući što veći broj korisnika na duže vreme. Mnogo korisnika - mnogo novca.

 

mobilne aplikacije

 

Dakle, onima koji žele uspešno da se bave razvojem mobilnih aplikacija, osim znanja i prakse, potrebno je i razumevanje ponašanja korisnika. Analitičko razmišljanje o poslu će vam omogućiti da bolje razumete istinsku vrednost korisnika, modele korisničkih atribucija, kao i modele zarade od vaše aplikacije.

Google Play, recimo, ima svoj algoritam za rangiranje aplikacija u okviru svoje prodavnice. Prisustvo aplikacija na društvenim medijima i uopšteno online prisustvo pomaže u dobrom rangiranju aplikacije na Google Play. Simlabs ističe da naslovi sa optimizovanim ključnim rečima, uključivanje opisa ili videa za aplikacije u okviru Google Play, kao i prisustvo aplikacije na drugim društvenim medijima i direktorijima aplikacija imaju ogroman uticaj na vidljivost aplikacije na Google Play Store.

Nije nemoguće da od jedne aplikacije napravite pravi biznis, naprotiv. Recimo, interaktivna Slagalica, koju je izmislila grupa inženjera elektrotehnike, samo u prva dva meseca privukla je više od milion korisnika, da bi danas, sa oko 250.000 aktivnih članova na dnevnom nivou, bila jedna od najpopularnijih društvenih igara u zemlji. Budući da je broj igara ograničen na dnevnom nivou, korisnici masovno kupuju tokene, da bi sebi omogućili dalje takmičenje.

  • 30.11.2012 16:11

Komentar