Dilema budućih aplikativnih programera, VB ili C# (Rešena!)

microsoft visual basic ili c

Jedan kolega je pitao da li da uči Visual Basic ili C#:

"Odavno sam razmišljao da postavim jedno stručno ali i savetodavno pitanje (vezano za programiranje)."

"Da li je bolje učiti VB 2008  ili C# 2008 za programiranje aplikacija koje koriste baze podataka? Iz Microsoftove dokumentacije, koliko sam ja razumeo, piše da VB 2008 može sve da radi kao i C# 2008. Istina ranije verzije VB nisu bile tako moćne kao C#, a posebno one starije od 2003. godine."
 
"Puno hvala i pozdrav."

Dilema da li da se uči VB 2008 ili C# 2008 je veoma česta.

Poznati best selling autor knjiga za programiranje i stručnjak, Dan Appleman, je o tome čak napisao i knjigu, "Visual Basic.NET ili C#... šta izabrati?"

Ukratko, ovo je odgovor:

Oba jezika su tehnički odlična i po mogućnostima veoma, veoma bliska.

Ako bismo gledali samo po tome, onda bi se pravilan izbor zasnivao na ličnoj želji za učenjem jednog, odnosno drugog jezika. Odnosno, bilo bi svejedno.

Ipak, postoji i element "percepcije" da je C# programiranje jednostavno bolji i da su C# programeri stručniji. To važi i za klijente, i za razvojne timove i njihove menadžere. Ova percepcija se ne zasniva na činjenici, ali bez obzira postoji i jaka je. C# programer će zato imati bolji izbor poslova i veću platu nego VB programer istog ili čak višeg nivoa stručnosti.

Nije fer, ali je tako.

Zato, između ova dva jezika, moj predlog je C#. Kurs C# možete pohađati na ITAcademysteći veoma korisna znanja i veštine jednog od najzastupljenijeg programskog jezika u IT svetu. 

  • 21.08.2009 12:05

Komentar

Avatar korisnika: Djolle

Djolle

Obozavam C#, mada znam da ne znam dosta stvari, ima previse alata i opcija za rad!

Avatar korisnika: Milenko

Milenko

Poceo sam da ucim VB 2008 i ne ide mi bas nesto :(

Avatar korisnika: Nebojsa

Nebojsa

Ova tema je veoma aktuelna od kako postoje ova dva prog.jezika. Na LinkedIn, u jednoj od grupa koja se bavi, naravno, programiranjem, postaveljno je isto pitanje. Jedan komentar mi se veoma svideo... jedan korisnika grupe napisao je, za VB, ono sto mi kazemo za nas jezik ;) :) "citaj kako je napisano, napisi kako izgovaras", naravno u prog.jeziku... hm... Ne znam, oduvek sam koristio VB, zatim VB.NET... ne kazem da nisam pokusao c#, ali mi je malo konfuzan i veoma nepregledan prog.kod.... Naravno, ovo je moje licno misljenje... Autor ovog clanka je apsolutno u pravu kada je napisao "Ova percepcija se ne zasniva na činjenici, ali bez obzira postoji i jaka je." Sta vise, svojevremeno sam procitao na nekom forumu da programeri VB mnogo brze izvrsavaju svoje zadatke od c# konkurencije... ali, svi se nesto baziraju na c# i tako je kako je. Pozdrav svima.