5 trendova u web dizajnu koji nas očekuju u 2015. godini!

trendovi u web dizajnu

Bliži se kraj 2014. godine i vreme je da sumiramo koji trendovi su bili najzastupljeniji kada je reč o web dizajnu u protekloj godini i šta će se od toga nastaviti i u 2015. Naravno, u dinamičnoj oblasti kakva je web dizajn, teško je predvideti šta nas tačno čeka u narednoj godini, ali ovih nekoliko trendova se sigurno neće menjati duže vreme.


1. Responsive dizajn

Ova odlika web sajtova i platformi je postala obavezna za svaki sajt koji želi da opstane i bude posećen. Pojava i masovna upotreba različitih uređaja (smartphone, tablet, laptop) uslovila je web dizajnere da kreiraju sajtove koji će biti podjednako funkcionalni, sa kog god uređaja da se pokrenu. Dakle, sajt je responsive ukoliko isto izgleda na smartphoneu ili velikom ekranu od 25 inča… Gedžeti poput tableta, telefona, pa čak i smart TV uređaja garancija su da će dizajneri morati da vode računa o prilagodljivosti sajtova i ubuduće.

responsive dizajn


2. Tipografija

Važan deo dizajna je svakako i izbor fonta i veličine slova. Na internetu se danas mogu pronaći na stotine besplatnih fontova, a i oni koji se plaćaju su sve pristupačniji. Dakle, mogućnosti su neograničene, a u 2015. godini se potrudite da vaši sajtovi imaju originalnu tipografiju, jer se to pokazalo kao nešto što pravi razliku u percepciji korisnika. Trendovi u ovoj i u narednoj godini su jasni i čisti, ali originalni fontovi.

tipografija


3. Velike slike u pozadini

Velika i jasna slika kao pozadina pokazala se mnogo bolje od jednobojne pozadine ili šare. Zbog toga se sve više dizajnera trudi da odabirom neke autentične fotorafije ili ilustracije učine web sajt prepoznatljivijim. Osim ukoliko ideja nije da sajt bude minimalistički dizajniran kako bi stvorio utisak elegancije, velika i jasna slika sa porukom će biti pravi izbor za temu sajta i u narednoj godini.

velike slike


4. Scroll vs. Click

Ono što je počelo da preovladava u web dizajnu u proteklih godinu dana jeste scroll dizajn, koji se sve češće koristi. Ova vrsta web dizajna podrazumeva da se umesto menija u vrhu strane stranica, jednostavno, scrolluje nadole, čime se prelazi na sledeći sadržaj. Korisnici sve više percepiraju ovakav dizajn kao mnogo funkcionalniji i pregledniji, zbog čega se sve više dizajnera opredeljuje za ovakvu strukturu sajta. To je definitivno jedan od trendova koji će se nastaviti i u 2015. godini.

scroll

5. Dizajn sa „karticama”

Ovakav dizajn je idealan ukoliko želite da predstavite veliku količinu sadržaja već na naslovnoj strani. Umesto da sadržaj predstavite u prenatrpanom meniju, možete kreirati „kartice” koje oslikavaju određeni sadržaj, uz kratak opis i, naravno, link ka stranici. U 2014. se pojavilo se više ovakvih sajtova, a njihova finkcionalnost će taj trend nastaviti i u 2015. godini.

dizajn sa karticama


Ovo su samo neki od trendova koji su obeležili 2014. godinu, a izvesno je da će se nastaviti i u 2015. godini. Ukoliko planirate da se bavite web dizajnom u 2015. godini, ovo su stvari kojima treba da se rukovodite, kako bi vaši sajtovi bili primećeni i posećeni, a vaši klijenti zadovoljni. Ukoliko ste jedan od onih kojima je želja da počnu da se bave dizajnom, pogledajte naš jednogodišnji Web dizajn kurs. Želimo vam mnogo uspeha!

 

 

  • 11.12.2014 16:20

Komentar

Avatar korisnika: Ivan

Ivan

Ništa novo. Vest bi bila interesanta da je objavljena pre dve godine. Sada su ovo već zastarele stvari i treba raditi ka nečemu novom.