Google Gemini: Nova opasnost po ChatGPT

U stalno promenljivom pejzažu veštačke inteligencije, pojavio se novi takmičar koji bi mogao da promeni ravnotežu snaga. Najnoviji AI model kompanije Google, Gemini, spreman je da iskuša trenutnu dominaciju ChatGPT-ja u oblasti velikih jezičkih modela (LLM-ova).

Google Gemini: Pretnja po ChatGPT?

Gemini, projekat koji je nedavno predstavio izvršni direktor Googlea i Alphabeta Sundar Pichai, predstavlja multimodalni model projektovan za efikasnost, integraciju i inovativne sposobnosti poput memorije i planiranja.

Razvoj Geminija naglašava značajan skok u mogućnostima veštačke inteligencije, pri čemu Pichai ističe njegove rane ali impresivne multimodalne funkcije, karakteristiku koja ga izdvaja od prethodnih modela.

Očekuje se da će model biti dostupan u različitim veličinama i sa različitim sposobnostima, slično svom prethodniku, PaLM 2, kada prođe fino podešavanje i rigorozne sigurnosne testove.

Demis Hassabis, izvršni direktor Googleovog DeepMinda, u intervjuu za Wired naglasio je jedinstveni pristup Geminija. Ovaj model spaja snage sistema AlphaGo sa naprednim sposobnostima obrade jezika, što ukazuje na novu eru AI-a.

Podaci u realnom vremenu

Jedna od najupečatljivijih primena sposobnosti Geminija nalazi se u domenu samoupravljajućih vozila. Pored svoje primarne svrhe, ona takođe predstavljaju centrale za prikupljanje informacija, sakupljajući ogromne količine podataka dok se kreću našim putevima.

Ovi podaci, koji se šalju na servere proizvođača, ključni su ne samo za trenutne operativne odluke već i za izgradnju složenih modela saobraćajnih scenarija. Ovi modeli mogu poboljšati protok saobraćaja, pomoći u urbanom planiranju, pa čak i asistirati organima reda u detektovanju neobičnih ili kriminalnih aktivnosti.

Revolucionarne promene u domaćinstvima

Unutar naših domova, uticaj Geminija mogao bi biti transformativan. Senzori pokreta, glasovni asistenti i sigurnosne kamere, nekada pasivni uređaji, postaju neodvojivi delovi odgovarajućeg ekosistema iza koga stoji AI. Ovi pametni uređaji evoluiraju od obavljanja osnovnih zadataka, poput optimizacije grejanja radi energetske efikasnosti, do složenijih, kao što je učenje i prilagođavanje našim svakodnevnim navikama.

Mogućnost Geminija da izvodi zaključke o aktivnostima, pa čak i predviđa buduće događaje u domu, predstavlja ogromnu prekretnicu. Ova sposobnost može revolucionizovati zdravstvenu zaštitu, omogućavajući rano otkrivanje stanja poput dijabetesa ili demencije kroz rutinsku analizu ponašanja. Štaviše, može pružiti personalizovane preporuke za način života, poboljšavajući ukupno blagostanje.

Google-ov Gemini će revolucionarno promeniti naš svakodnevni život

AI kao lični prijatelj i pratilac

Možda i najuzbudljiviji aspekt Geminija jeste njegova uloga kao ličnog saputnika i pratioca u različitim aspektima života. U prodavnici, može nas savetovati o najboljim sastojcima za obrok, uzimajući u obzir i kvalitet i budžet. U profesionalnom okruženju, Gemini može pružiti informacije u realnom vremenu o klijentima, predlažući strategije za osiguravanje poslovnih dogovora.

Takođe, on poboljšava iskustva u putovanjima. Zamislite posetu stranoj zemlji gde vas Gemini ne samo vodi kroz lokalne atrakcije već i prati okruženje prepoznajući potencijalne opasnosti, obezbeđujući sigurno i obogaćujuće iskustvo.

  • 19.12.2023 14:56

Komentar