Učenje na daljinu iz perspektive generacije 2012.

Još jedna uspešna školska godina je za nama, tokom koje je ostvareno čak 30 hiljada dodela DL kurseva našim polaznicima na ITAcademy. Impozantan broj, velika odgovornost, ali i prilika da se sazna mnogo toga o iskustvu naših polaznika.

Svaki početak nove školske godine koristimo da sumiramo kako smo radili u prethodnoj, i ostvarimo još veće uspehe u narednoj školskoj godini. Svesni smo činjenice da nam niko drugi do naši polaznici, ne može bolje pomoći u sagledavanju rezultata minulog rada i daljem razvijanju naših programa. Zato smo i ove godine sproveli istraživanje o iskustvu učenja na daljinu, kojim su bili obuhvaćeni svi polaznici koji pohađaju ovaj tip nastave.
 
Polaznik DL platforme ITAcademy 

 

Ovim putem želimo da im se zahvalimo na saradnji, kao i na svim pohvalama koje su nas dodatno motivisale da kontinuirano unapređujemo kvalitet obrazovnog programa koji razvijamo. Takođe, želimo da se zahvalimo i na svim sugestijama i kritikama, koje smo detaljno razmotrili i na osnovu kojih radimo na daljem razvoju sistema za učenje na daljinu. Prepoznati tačke za unapređenje je ključ uspešnog razvoja, a naši polaznici su upravo ti čije mišljenje nam već godinama pomaže da se razvijamo u smeru koji će zadovoljiti njihove obrazovne potrebe. Naša misija je da pomognemo svima koji žele da se usavršavaju, zato je i naš prvi korak da činimo isto iz godine u godinu. Sa tim u skladu i novu generaciju polaznika pozivamo da nam pomogne u ostvarenju ovog cilja i svojim idejama doprinese zajedničkom uspehu.

 

Svako pronalazi svoj stil učenja


Istraživanje sprovedeno u periodu jul - septembar 2013. godine pokazalo je da polaznici ITAcademy visokom ocenom procenjuju svoje iskustvo učenja na daljinu. Da su pre svega zadovoljni time što mogu da uče u vreme i na mestu koje njima odgovara, organizuju proces učenja shodno raspoloživom vremenu i obavezama.

Raznovrsnost prikaza materijala za učenje je takođe prepoznata kao važna od strane polaznika, jer im omogućava vlastititi stil učenja, ili kako kaže naš polaznik:


 

Vjerujem da je svaki student pronašao svoj način učenja, ja lično spadam u grupu koja koristi sve tri metode omogućene na DL platformi za učenje na daljinu, u zavisnosti od raspoloženja i gradiva
- Damir Hrstić (JAVA Development)


Odgovara mi način provere znanja i veoma sam zadovoljan sistemom testiranja, jer je odlično to što odmah mogu pregledati rezultate rađenih testova, što mi omogućava jasan uvid u stečeno znanje.
- Goran Markovino
vić (Computer Aided Design)


 

Praktični zadaci i podrška pri učenju

 

Polaznici su takođe visoko procenili i praktičnost zadataka, koji imaju za cilj da razviju potrebne veštine kod polaznika. Veliku podršku u procesu učenja polaznicima pružaju i voditelji kurseva, čiju je efikasnost u radu i pomoć u procesu učenja istaklo 90% ispitanika. Koliko se pažnje posvećuje podršci polaznika u procesu učenja na daljinu pokazuju i visoki rezultati uspešnosti rada tehničke podrške, čiji je kvalitet rada istaklo 96% polaznika.

Analizom strukture uzorka, došlo se do rezultata koji ukazuju da se polaznici za pohađanje DL nastave na ITAcademy opredeljuje kako u cilju daljeg usavršavanja nakon završenih akademskih studija, tako i u cilju sticanja znanja u izabranoj oblasti nakon završene srednje škole.

 


Posebno mi znači to što se na ITAcademy daje šansa svim polaznicima, bez obzira na prethodni nivo znanja i školovanje. - Dora Milanovič (Print Design)


 

Live stream seminari

 

Polaznici su pokazali i posebno interesovanje za live stream subotnjih seminara. Uočivši ovo interesovanje polaznika ITAcademy je razvila još jednu pogodnost kao poseban poklon svojim polaznicima i DL nastavu (učenje na daljinu) obogatila prenosom “živih” predavanja, koja nisu obavezna za polaznike, ali koja oni mogu pratiti prema vlastitom interesovanju. Kako se trudimo da što više osluškujemo obrazovne potrebe naših polaznika, i kako smo prepoznali da je izrazito važno da im materijal za učenje bude dostupan u vremenu koje oni procenjuju da je pogodno za učenje, prenose predavanja smo učinili dostupnim i u arhivi.

Kao još jednu potrebu polaznika koju smo prepoznali, izdvojili bismo interesovanje za razmenu informacija i iskustva sa kolegama. Zato smo još aktivnije radili na razvoju edukativnih wallova koji imaju za cilj razmenu znanja među polaznicima i podsticanje kolaborativnog učenja.

 

Uspesi polaznika nakon ITAcademy

 

Posebnu pažnju smo posvetili i analizi kompetencija koje stiču polaznici ITAcademy, a njihova pohvala nam je siguran znak da razvijamo program u željenom pravcu.

 

Težimo aktuelnim kursevima i njihovoj primeni u praksi, i to predstavlja pravac u kojem ćemo nastaviti da razvijamo naše programe.
Posebnu motivaciju na ovom putu nam daju ostvareni uspesi naših polaznika.

 


Zadovoljna sam aktuelnošću kurseva i mogućnošću njihove primene u praksi.
- Tamara Radivojević (JAVA Development)

 

Nekoliko kolega koji takođe pohađaju ITAcademy i ja, pokrenuli smo sopstveni posao, tako da smo sada registrovali firmu za računarsko programiranje
- Petar Srdanović (Microsoft Windows Development 4)

 

 Pokrenuo sam svoj prvi projekat, prijavio sam se na takmičenje community boost_r i osvojio nagradu u vrijednosti od 5000$ koja mi je uručena od strane američkog ambasadora, nakon čega imam priliku da dobijem podršku za projekat od strane vodećih svjetskih korporacija u IT sektoru
- Sanel Hodžić (PHP Web Development)

 

Tri pobede logo dizajna na 99designs, bez prethodnog iskustva u radu
- Jelena Dejanović (Web Design)


 

Naš cilj je vaš uspeh

 

Iskreno se nadamo uspesima polaznika i nove generacije na ITAcademy, zato nam je namera da aktivno nastavimo rad na razvoju naših programa i sistema za učenje na daljinu. Cilj nam je  da zajedno sa našim polaznicima, i uz njihovu pomoć, ostvarujemo iznova i iznova nove uspehe.

Puno sreće u učenju i daljem usavršavanju novoj generaciji  poželeli bismo rečima našeg polaznika:

 


Najbolji deo školovanja na ITAcademy je napredovanje i ulaganje u sebe, dokaz da se još uvek može učiti i naučiti!
- Dušan Grujin (E-Business)


Ukoliko i vi želite da budete deo jedne uspešne generacije možete izabrati neki od programa na ITAcademy i iskoristiti prednosti učenja na daljinu bez obzira da li se nalazite u Beogradu, NišuNovom Sadu ili Mostaru, TuzliBijeljini jer se online učenje može realizovati iz bilo kog grada u Srbiji i BiH.


  • 25.11.2013 14:35

Komentar