Kako su Viber stikeri doprinijeli promociji jednog fudbalskog kluba i kako da to uradite i vi za svoj brend?

Otkad je Viber izbacio mogućnost transformacije bilo koje fotografije u novi viralni stiker, dobio je naklonost nove publike.

Pored toga što sada postoji opcija da svaku emociju pokažete preko personalizovanog stikera, ovi zanimljivi „bedževi” mogu znatno doprinijeti u promociji vašeg brenda.

Viber stikeri

Kako je to moguće – saznajte na primjeru jednog obožavaoca Fudbalskog kluba Željezničar i uspješnog polaznika ITAcademy u Sarajevu.

Prije svega, evo nekoliko osnovnih smjernica ukoliko razmišljate o Viber stikerima za svoj brend:

  • stikeri moraju biti prepoznatljivi vašoj ciljnoj publici – moraju sadržati elemente vizuelnog brendinga vašeg biznisa ili nešto što će korisnici moći da povežu sa vama;
  • treba da budu koncipirani tako da korisnici mogu da komuniciraju između njih razmjenjujući ih;
  • poruka koju stikeri prenose treba da bude takva da je korisnici lako protumače.

Ademu Ćatiću, polazniku smjera Print & Graphic Design na ITAcademy, bilo je prilično lako da se pridržava ovih smjernica s obzirom na to da je, kao vatreni navijač Željezničara, odlučio da napravi Viber stkere na ovu temu i tako u virtuelnom svijetu poveže „Željine”:

U sklopu svog završnog rada na ITAcademy odlučio sam da uradim projekat koji će biti društveno koristan i koji će se nastaviti koristiti u praksi nakon mog završetka školovanja. Kao navijač FK Željezničar, odlučio sam da napravim Viber stikere koji su nedostajali kako bi pomogli u promociji kluba.

Viber stikeri - Fudbalski klub Željezničar

Ovu ideju Adem je prezentovao ljudima iz kluba i dobio odobrenje za njihovu izradu. Veoma brzo je projekat zaživio i danas se koristi među navijačima i simpatizerima FK Željezničar.

Naravno, kroz školovanje na ITAcademy sam stekao napredna znanja za rad u programima iz Adobe paketa koja sam primijenio pri izradi ovih stikera i koja mi danas znatno olakšavaju rad – prenio je Adem.

Kako izgledaju svi Viber stikeri pogledajte ovdje, a na zvaničnom sajtu ovog fudbalskog kluba možete vidjeti i potvrdu korištenja stikera.

Viber stikeri za klub Željezničar - Adem Ćatić

Još nekoliko savjeta za vaše Viber stikere…

Bitno je da osmislite budući koncept svojih stikera. Dakle, njihovu namjenu, stil, vrstu, poruku koju će prenositi i slično.

U zavisnosti od toga kojoj branši pripada vaš biznis, možete napraviti prepoznatljive sličice, a ako vam ponestane ideja, Viber stikeri mogu biti i samo riječi – oblikujte prepoznatljive rečenice ili fraze iz popularnih filmova. Ne samo da će ih koristiti vaši pratioci već ćete doprijeti i do šire publike.

A kada sve osmislite, slijedi najvažnija faza – skiciranje Viber stikera. To znači da stupate u realizaciju idejnih prijedloga kako će Viber stikeri izgledati prije nego što budu detaljno urađeni i lansirani publici.

Da bi sve ispalo onako kako ste zamislili i da bi stikeri bili lijepo izdizajnirani, neophodno je da poznajete ili angažujete profesionalnog dizajnera ili ilustratora koji će vam u tome pomoći – ili da to ipak budete vi?

Poput Adema, koji je samo jedan od mnogo uspješnih polaznika ITAcademy, možete za manje od 12 mjeseci steći napredna praktična znanja koja će vam otvoriti vrata ka uspješnoj dizajnerskoj karijeri.

Ako već vodite sopstveni biznis, znanja iz oblasti dizajna mogu vam pomoći da ga dodatno razvijete, postanete prepoznatljivi na tržištu i unaprijedite prodaju.

Sa druge strane, programi ITAcademy pogodni su za sve polaznike bez obzira na njihovo prethodno znanje. Tako da, čak i ako ste apsolutni početnik, steći ćete neophodna znanja i vještine koji će od vas učiniti traženog dizajnera. A ono što je najbolje od svega jeste mogućnost da već u toku školovanja radite na vrhunskim dizajn projektima i steknete praktične vještine koje su neophodne za zaposlenje.

Detaljan plan i program na smjeru Print & Graphic Design pogledajte ovdje, a o programima ITAcademy informišite se na ovoj stranici.

  • 07.12.2020 10:08

Komentar