5 osobina uspešnog freelancera - Kako izvući maksimum iz freelance posla?

Da li ste i sami jedni od onih kojima ideja o internet zaradi zvuči previše dobro da bi bila istinita? Zaista, želja da se lako zaradi, na koju niko od nas nije imun, dovela je do nastanka svih onih mitova o revolucionarnim marketinškim mrežama koje donose hiljade dolara dnevno i unosnim poslovima za koje vam nikakvo predznanje nije potrebno. Tako se javila i skepsa prema širokom spektru načina zarade koji su ostvarivi kroz freelancing.

osobine freelancera

Istina je da je freelancing realno moguć, isplativ i za mnoge ljude idealan način poslovanja, u slučaju da poseduju odgovarajuće veštine koje se mogu unovčiti. Međutim, stručnost je samo početna stanica u uspešnoj freelance karijeri. Ukoliko ne posedujete ovih 5 osobina biće vam teško da na pravi način realizujete svoj talenat, znanje i veštine na freelance tržištu.

1. Odgovornost. Nemate drugog šefa osim sebe

Niste jedini kojima rad bez nadzora nadređenih zvuči više nego primamljivo. Jedini problem u toj situaciji je što ćete vi sami morati da preuzmete njihov posao. Sloboda koju freelancer poseduje u organizaciji svog vremena je mač sa dve oštrice. Odgovornost ovde znači ne biti popustljiv prema sebi i načinu na koji organizujete svoje vreme. Vi ste ti koji dogovaraju poslove, zakazuju rokove i dužni su da urade sve kako bi oni bili ispoštovani. Na kraju, jedina osoba koju možete kriviti ako stvari ne idu po planu ste vi sami.

Postoji mnogo aplikacija čija je namena da vas drže fokusiranim na posao, ali kada realno sagledate stvari, samo od vaše privatne i profesionalne discipline zavisiće vaš uspeh u freelance karijeri. Iako upravo među ljudima čija su zanimanjima najpogodnija za freelance karijeru (kao što su programeri, dizajneri, web editori itd.) ima mnogih koji sebe smatraju noćnim pticama, praksa pokazuje da je i svoje „slobodnjačke” radne sate najbolje uskladiti sa kancelarijskim radnim vremenom. I disciplinom, ako je moguće.

Još jedan razlog da ostanete pri naizgled dosadnoj rutini klasičnog radnog vremena jesu klijenti. Ako se vaše radno vreme ne poklapa sa njihovim, nećete biti dostupni za telefonske pozive i najnovije apdejtove zadataka. Koliko god dobro obavljali posao, niko ne voli da zna kako spavate u vreme dok on radi i želi da bude u kontaktu sa vama.

2. Komunikativnost. Sam svoj PR

Možda vas je baš ljubav prema samoći navela da razmišljate o freelance poslu. Pomislili ste kako je divno biti sam sa sobom i računarom i baviti se poslom u kojem uživate. Ako ste pritom i poverovali da je freelancing prava stvar za vas jer niste komunikativni- prevarili ste se.

Jasna komunikacija sa poslodavcem i ostalim stručnjacima koji rade na projektu je neophodna osobina svakoga ko želi da se zadrži u freelance svetu. Svaki freelancer je sam svoj PR i od toga kako ume da se predstavi i sklopi posao zavisiće i koliko će zarađivati, imati posla, potrajati među konkurencijom.

Svaki novi klijent je zapravo vaš novi poslodavac i svakoga od njih morate iznova ubediti da ste vi prava osoba za posao, da je vaša cena realna i da ćete biti bolji od vaše konkurencije. Naravno, i vaši prethodni radovi i ocene govore vama u prilog, ali sve to treba začiniti odmerenom poslovnom ljubaznošću, šarmom i strpljenjem za specifične želje klijenata. Vi sami ste prozvod koji treba dobro prodati, i to svaki put ispočetka.

Klijenti vole freelancere sa kojima je lako sarađivati, koji su profesionalni, i unose im osećaj sigurnosti. Koliko god vam komunikacija možda nije omiljeni segment freelance života, ona je ipak faktor koji određuje koliko ćete imati posla, a samim tim i novca.

komunikativnost

3. Inicijativnost

Zavisno od toga u kakvoj ste firmi radili i gde ste sticali iskustvo, mogli ste shvatiti važnost inicijative. Nažalost, mnogi uposlenici budu tretirani kao neodgovorna deca koju treba neprestano nadgledati i podsticati da pruže maksimum. Ukoliko niste naučili da sami sebe motivišete i disciplinujete, biće vam teško da se snađete u nemilosrdnoj konkurenciji freelensera.

Više vam niko ne govori šta da radite. Morate da preuzmete inicijativu. Morate da postavljate pitanja, povlačite sledeće korake, prihvatate rizike i preuzimate na sebe naizgled nemoguće zadatke. Da biste u tome uspeli, morate pre svega verovati da vi to možete.

Inicijativa znači entuzijazam, traženje novih rešenja onda kada se čini da su sve opcije isprobane, želju da se stvari urade na najbolji način. Ako pokažete ove osobine svaki klijent će poželeti da ponovo sarađuje sa vama.


inicijativnost

4. Spremni ste za neprestano usavršavanje

Staro pravilo glasi da niko od klijenata ne voli svaštare i da je uvek najbolje predstaviti se kao ekspert za jednu oblast. To još ne znači da nećete imati koristi od posedovanja drugih veština i da se ne morate usavršavati u stvarima koje već znate.

Klijenti žele da posluju sa ljudima koji su specijalisti u svojoj oblasti. Stoga poseduju skeptičan odnos prema freelancerima koji im nude više usluga u startu. Kada kažete da ste stručnjak za android aplikacije, ali i vrhunski grafički dizajner kod klijenta se javlja doza sumnje u vašu stručnost. Međutim, kada prihvatite posao, steknete poverenje klijenta i pokažete mu da možete uraditi još mnogo toga osim onoga za šta vas je unajmio, u njegovim očima postajete više od uposlenika. Svaki klijent će to znati da ceni.

Ne budite lenji. Mogućnosti za sticanje novih znanja su svuda oko vas i ulaganje u sebe je najisplativije ulaganje. Kao freelancer trebalo bi da znate to bolje od drugih. Upišite neki od programa koji su bliski vašoj specijalnosti i nastavite da radite na sebi bilo da se usavršavate u stvarima kojima se bavite ili stičete nove veštine.

5. U toku ste sa novim trendovima

U svetu freelancinga stvari se menjaju velikom brzinom, naročito ako se bavite nekim od poslova povezanim sa internet tehnologijama. Pravila od juče danas ne važe i ako niste primetili da nastupa promena, nećete moći da pravovremeno odgovorite na nju.

Stoga morate pratiti trendove u vašoj industriji jer je to jedini način da ostanete u igri. Isto će raditi i vaši konkurenti. A u gomili novina na vašem polju, poseban je talenat prepoznati onu koja će izvršiti najveći uticaj.

Pre par godina takva promena je bilo blogovanje. Svako ko se smatrao ekspertom u određenoj oblasti pokrenuo je svoj blog kao mesto gde demonstrira svoju stručnost. Ako niste imali blog, kao da niste ni postojali. Moć blogova velika je i danas. Ipak, društvene mreže su u međuvremenu preuzele primat.

Da bi imali posla potrebno je da drugi najpre znaju da postojite i da im nekako ukažete na to da zaista vredite. Aktivni profili na društvenim mrežama jedan su od načina da to učinite. Uključujte se u rasprave na Twitteru koje se tiču vaše profesije, učlanite se u grupe na Facebooku koje su posvećene vašoj struci, pitajte i odgovarajte.

Na ovaj način izgradićete svoju mrežu poznanstava i veza koje će vam biti dragocene u pronalaženju novih i boljih poslova. Nalaziti se tamo gde vredi biti viđen, bilo da je reč o digitalnom ili realnom svetu, prvi je korak do stvaranja uspešne freelance karijere. Pomaganje drugima, prosleđivanje poslova koje ne možete da prihvatite i aktivnost u konverzacijama je način da vas ljudi dožive kao nekoga ko je nezaobilazno ime u oblasti kojom se bavi. To je nekada bitnije nego dobar CV.

  • 23.01.2015 09:36

Komentar