Redizajnirate sajt? Na ovo morate obratiti pažnju

Dobar sajt je funkcionalan sajt, sajt koji je optimizovan za kretanje posetioca po njemu. Minimalizam u web dizajnu nije samo trend nego i neophodnost. Ni najbolja kombinacija boja i oblika, ni ogromna količina uloženog vremena ne vrede mnogo ako se na sajtu ne može lako pronaći sve što je potrebno, raspored opcija nije jasan, sve suvišno nije izbačeno.

responsive web design

1. U kom pravcu treba razmišljati?

Čak i ako smatrate da vaš sajt savršeno funkcioniše, s vremena na vreme neophodno je prilagoditi njegov dizajn novim vizuelnim trendovima i novim funkcionalnostima. Ako pogledamo kakve nam je imperative u dizajnu donelo poslednjih par godina i ugledamo se na web rešenja najjačih kompanija, doći ćemo do očiglednog odgovora. Ono čemu treba težiti je jednostavnost.

To vam postaje jasno ako pogledate vizuelna rešenja Applea, Googlea, Microsofta, Facebooka... Nema suvišnih detalja. Sve što treba da se opazi i pročita, na pravom je mestu. Kretanje kroz stranice sajta je krajnje logično i uprošćeno. Naravno, deluje da je takvo rešenje i najprostije postići, ali web developeri koji zaista mogu kreirati pregledne web sajtove i pružiti posetiocima najbolje korisničko iskustvo izuzetno su retki, traženi i plaćeni.

Dakle, dizajn koji je usmeren na ostvarivanje što boljeg korisničkog iskustva, takozvani UX (User experience) dizajn je cilj kojem treba težiti. U prilog tome govore i rezultati istraživanja kompanije McKinsey koja pokazuju da se 70% kupaca odlučuje na kupovinu kod one kompanije koja im obezbedi najlakše i najudobnije uslove.

2. Šta dobar dizajn treba da omogući?

Glavni cilj dizajna jeste da se posetiocu u najkraćim crtama predstavi šta jedna kompanija nudi, tako da mu osnovna poruka bude jasna, a način kontaktiranja krajnje pojednostavljen. Dobar dizajn daje odgovore samo na ključna pitanja i smernice za dalja uputstva. U njemu nema ničeg nepotrebnog, jer sve što nije neophodno istovremeno je kontraproduktivno.

Zbog toga je prvo pitanje koje dobar web dizajner sebi postavlja: „Čemu će služiti ovaj sajt?”, kao što se navodi na portalu Web Design Ledger. U potrazi za odgovorom on se ne kreće od pretpostavke da treba saopštavati sve što bi posetioca moglo zanimati. Nasuprot tome, on traži minimum informacija i obraća pažnju na sledeća tri elementa: poziv na akciju, povezivanje sa društvenim mrežama i kontakt.

3. Slušajte šta vam govori analitika

U prošlosti je postojala težnja da se na naslovnoj strani sajta smeste sve informacije koje bi mogle biti od važnosti posetiocu. Težilo se da ona bude informativna, originalna i u njenu izradu se ulagalo najviše napora, nauštrb ostalih stranica na sajtu.

Danas stvari drugačije stoje. Razlog tome je u promenama koje podrazumevaju da sada većina posetilaca na sajt dolazi preko društvenih mreža, aplikacija, Google pretrage za određenom ključnom reči ili preko reklama. Malo ko danas ukuca u pretraživač naziv sajta i posetu počinje od naslovne strane.

Zato je važno slušati šta nam govori analitika. Na koji način posetioci najčešće dolaze do sajta koji želite da redizajnirate i kako se dalje kreću po njemu. Većina njih nikada i ne vidi naslovnu stranu. Krenite od toga. Utičite na kretanje posetioca i odvedite ga baš tamo gde želite da stigne. Do konverzije.

4. Responsive sajt više nije opcija već nužnost

Povodi za redizajn mogu biti različiti, ali ukoliko vaš sajt nije prilagođen prikazu na mobilnim telefonima, onda je situacija urgentna. Razlog je jednostavan. Broj poseta sa mobilnih telefona već je nadmašio posete sa desktop računara. Razmišljajte logično. Smartfon je danas računar koji nosimo u džepu i koji svuda ide sa nama. Možda ćemo želeti da detaljno prođemo kroz neki sajt sa desktop računara, ali prvi utisak je najvažniji, a njega najčešće stičemo preko mobilnih telefona.

Web sajtovi moraju biti responzivni

Ukoliko vam je zaista stalo do dobrog korisničkog iskustva i jedinstvenog dizajna, unajmite prave stručnjake. Ili sami postanite jedan od njih. Kada savladate veštine web dizajna i steknete prvo iskustvo, vaš napredak zavisiće samo od vaše želje da učite i idete dalje. I vi možete biti jedan od traženih i odlično plaćenih stručnjaka za moderni dizajn sajtova. Pretvorite svoj talenat u veštinu i otpočnite uzbudljivu karijeru u web dizajnu na ITAcademy.

  • 15.01.2016 16:52

Komentar