„ITAcademy je za mene bio veliki pokretač koji mi je pomogao da u potpunosti promenim svoj život. Čak sam i sina upisao, kako bi i on pronašao svoj put”

Da su ljubav prema tehnici, spremnost za učenje i dobra škola sasvim dovoljne da svoj život promenite iz korena i da od nekoga ko ne zna gotovo ništa iz veb-dizajna i PHP programiranja možete da postanete ekspert koji poseduje svoju uspešnu firmu dokazao nam je Aleksandar Stanković.

Aleksandar je završio smer za dizajn i PHP

Aleksandar je na ITAcademy završio smer za dizajnPHP i tako iz korena promenio svoj život. Koliko je zadovoljan školovanjem u našoj ustanovi, svedoči i činjenica da je rešio da upiše i sina, kako bi i njemu pomogao da pronađe svoj put.

Sa Aleksandrom smo razgovarali o njegovom školovanju na ITAcademy, karijeri u IT-ju i savetima koje je dao svom sinu kada je započeo školovanje.

1) Dragi Aleksandre, možete li nam reći nešto više o svojim počecima u IT sferi? Kada i kako ste se zainteresovali za ovu oblast i zašto ste upisali baš ITAcademy?

Oduvek me je zanimalo šta je iza sajta i kako se on pravi. Pošto volim tehnologiju, još 1984. „visio sam” po sajmovima tehnike, tad su bili flopi-diskovi od 3,5 inča, morali smo da kucamo kodove koje su nam dali pola sata kako bismo odigrali igrice.

Pre nego što sam upisao ITAcademy, dobio sam posao da održavam neki sajt za opštinu koji je bio prilično jednostavan, u HTML-u. Međutim, nisam bio zadovoljan svojim znanjem, pa sam rešio da ga proširim i naleteo na vaše reklame. Pošto sam hteo da promenim nešto, a nisam znao kako, skoro celu zaradu sam dao vama. I ne kajem se! Prvo sam upisao dizajn i zaista uspeo da poboljšam taj sajt. Međutim, to mi nije bilo dovoljno, pa sam odlučio da upišem PHP i tu sam video i naučio kako se pravi ono što je iza, što me je, zapravo, i zanimalo.

2) Šta je za vas na ličnom i profesionalnom planu značilo školovanje na ITAcademy?

ITAcademy je za mene bio jedan veliki pokretač koji mi je pomogao da u potpunosti promenim svoj život. I dan-danas živim od znanja koje sam stekao zahvaljujući školovanju na ITAcademy. Čak sam i sina upisao kako bi i on pronašao svoj put.

3) Šta je bio najbolji deo vašeg školovanja na ITAcademy, a koji deo je bio najteži?

Atmosfera je bila dobra, mi smo se sastajali i posle škole i učili. Najteži su bili prvi dani. Sećam se da sam na kursu iz dizajna „blenuo kao tele” na testu kad su nam rekli da okrenemo sliku, a sada vladam PS-om na nivou eksperta. Naravno, kako je školovanje odmicalo, tako je sve postajalo lakše.
Predavači su bili veoma dobri na oba smera, a za mene je DL platforma bila dragoceni podsetnik da treba i kod kuće da radim.

4) Zašto su smerovi PHP Web Development i Web Design bili vaš izbor?

Jedno sa drugim je povezano, to sam tek kasnije shvatio, kada sam počeo da radim. Zahvaljujući ovim komplementarnim znanjima, klijenti već iz razgovora sa mnom vide da znam o čemu govorim i da neće biti problema u saradnji.

5) O tome da ste zadovoljni školovanjem na ITAcademy svedoči i vaša želja da sada upišete svog sina. Šta ste ga posavetovali pre početka školovanja na ITAcademy?

On je mlad i treba ga usmeriti. Pametniji je od mene, zaista brzo „kapira” stvari. Obradovalo me je njegovo oduševljenje. Savetovao sam ga da izabere PHP, jer će, kako je meni iskustvo pokazalo, iz njega lakše naučiti i druge jezike. Ja danas izrađujem i aplikacije za Android i iOS, zato što mi, zahvaljujući znanju koje sam dobio na kursu iz PHP-a, nije bilo teško da naučim i nove jezike.

Posavetovao sam sina da bude fokusiran i posvećen, niko mu na ITAcademy neće „sipati pamet u glavu”.

6) Vlasnik ste uspešne firme. Možete li nam reći čime se bavite i šta za vas znači preduzetničko iskustvo?

Moja firma se bavi izradom sajtova pomoću sistema Typo3, Magento, PrestaShop, OpenCart, WordPress i izradom aplikacija za Android i iOS, kao i SEO optimizacijom. Kao IT preduzetnik, imam taj luksuz da ne budem rob svog posla.

7) Da li planirate da nastavite sa dodatnim usavršavanjem u oblasti IT-ja?

Samim tim što sam u kontaktu sa sistemom Typo3 i aplikacijama za Android i iOS, uvek moram da učim nešto novo. Motiviše me novac, ali poprilično. Ispričaću vam kako sam počeo da radim aplikacije za Android. Pre nekih pet godina pitao me je drug da li znam da napravim aplikaciju za jednu ustanovu za pola miliona dinara. Kada sam čuo koja je cifra u pitanju, odmah sam rekao da znam. Dobio sam rok tri meseca. Malo YouTube, malo Udemy i ostale platforme, naučio sam kako se pravi aplikacija i napravio to što su od mene tražili. Naravno, znanje iz PHP-a koje sam stekao na ITAcademy pomoglo mi je mnogo da to uradim za kratko vreme.

8) Koji su vaši planovi za dalju IT karijeru?

Plan mi je da ne budem rob svog posla i da moj sin nastavi da radi. A sada se i starija ćerka zainteresovala za IT. Tako da ćete verovatno sledeće godine imati još jednog polaznika. Svima govorim: ITAcademy je dobar pokretač za budućnost.

Aleksandru i njegovim naslednicima želimo mnogo uspeha u budućnosti, a ako je i vas ova priča inspirisala da unapredite svoju karijeru, posetite sajt ITAcademy i saznajte kakve vam sve mogućnosti pruža najmodernije IT školovanje u regionu.

  • 29.11.2022 14:59

Komentar