Forrester predviđa porast evropske potrošnje u online kupovini

Kompanija Forrester, koja se bavi tržišnim istraživanjima u raznim industrijama, u koje spada i eCommerce, nedavno je objavila svoja istraživanja koja su optimistična za one koji se bave online prodajom.

Povećanje online kupovine u 5 ekonomski najjačih zemalja može imati znatne posledice

Ova američka firma predviđa da će zapadnoevropsko tržište, sa fokusom na Evropsku petorku (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Italija, Nemačka i Francuska, koje čine 70% zapadnoevropskog BDP-a) dostići godišnji rast potrošnje na online prodaju od 9,2%.

Faktori koji utiču na promene u online prodaji

Ovo istraživanje je navelo na zaključak da su i na offline i online prodaju znatno uticali razni faktori, poput COVID-19 pandemije, nagli porast inflacije, problemi sa lancem snabdevanja širom sveta, kao i drugi ekonomski problemi.

Online prodaja je imala negativan rast 2022. godine nakon ogromnog pozitivnog rasta koji se desio 2020. i 2021. Forrester je u jednom blog postu izjavio da je 2023. godine online prodaja ponovo doživela pozitivan rast, ali da i dalje nije dostigla prosek rasta koji je imala u godinama pre pandemije (2014–2019).

Ovo ukazuje na to da je pandemija imala dosta veliki uticaj. Možemo doneti zaključak da je online prodaja tokom pandemije, pored pogodnosti koje donosi, za neke bila i jedini izbor u pojedinim slučajevima. S druge strane, relativno skoro posle završetka pandemije ljudi su se uželeli tradicionalnog načina kupovine nakon tolikog vremena u zatvorenom, što je verovatno dovelo do blagog pada kupovine putem interneta 2022. godine.

Dugoročna predviđanja rasta online prodaje

Forrester je optimističan povodom budućnosti kupovine putem interneta. Smatra da će rast od 2024. u Evropskoj petorci i nadalje vratiti stanje pre pandemije (2014–2022). To znači da će od 2023. do 2028. godine skočiti potrošnja na online kupovinu za 207 milijardi evra – od 372 milijarde u 2023. na 579 milijarde.

Šta to znači za online prodavce?

Iako je online prodaja doživela pad tokom jednog vremenskog perioda i trend rasta se tek vraća na staru slavu, eCommerce je tu da ostane. Trend koji sporo raste je trend koji rast održi mnogo stabilnije i sigurnije na duže staze.

Kako bi porast online prodaje u Evropi uticao na online prodavce?

Iako se ovde radi o samo 5 zemalja i brojke se odnose na celokupnu online kupovinu, samo je pitanje vremena kada će se ovaj trend preneti na ostatak sveta. Rast popularnosti online kupovine i ne treba da nas iznenađuje, ali predstavlja odličnu vest za vlasnike online prodavnica i podseća preduzeća da ne zanemaruju prodaju svojih proizvoda putem interneta.

  • 26.12.2023 09:54

Komentar