Odabrati iOS, Android ili Windows Phone programiranje za razvoj mobilnih aplikacija?

iOS, Android ili Windows Phone programiranje


Praćenje ovogodišnje liste Top 10 budućih zanimanja u IT industriji donelo je promene na vrhu. Naime, sa lakoćom se na prvo mesto plasiralo zanimanje programer mobilnih aplikacija.

Odlučujući faktori u korist mobilnog razvoja i programiranja su definisani kroz četiri snažne stavke:

  • Visok hardverski potencijal. Mobilni uređaji i pametni telefoni imaju najveći proboj na tržištu hardvera.
  • Ogromna potražnja za aplikacijama iz različitih oblasti poslovanja (zabava, edukacija, sport, e-poslovanje, državna uprava, finansije...)
  • Disproporcija u potražnji za kvalifikovanim programerima u odnosu na ponudu na tržištu rada. Na neka radna mesta firme čekaju i mesecima dok ne pronađu odgovarajućeg kandidata.

Nije potrebno puno istraživanja da bi se utvrdilo za koje platforme je najveća potražnja za programerima. Jasno je da se na vrhu izdvojilo iOS programiranje i naravno Android programiranje. Ako direktno krenemo da upoređujemo ove tri platforme dolazi se do interesantnih razlika koje mogu da odrede smer u kome ćete se vi kao developer pokrenuti.

Zanima vas novac direktno od prodaje aplikacija? Odaberite Apple. Ako pronađete sebe u karijeri developera iOS aplikacija onda ste u prednosti kada govorimo o plasmanu tih aplikacija na komercijalna tržišta. Naime, Apple Store, odnosno i Tunes pružaju relativno jednostavnu distribuciju vaših aplikacija. Kada tome dodamo i podatke da je do sada ovaj servis imao 30 milijardi pojedinačnih preuzimanja aplikacija, lako je doći do zaključka koja platforma ima prednost kada je zarada u pitanju. Podatak koji je Tim Kuk izneo na ovogodišnjem WWDC-u (Worldwide Developers Conference) govori da je do sada developerima isplaćeno čak 5 milijardi dolara.


Android korisnici nemaju naviku da plaćaju za aplikacije. Mogući problem kod Android programiranja je činjenica da je većina aplikacija dostupna potpuno besplatno na Google Play servisu. Čak i one aplikacije koje u osnovnoj verziji imaju besplatnu distribuciju, a za nove mogućnost od vas traže plaćanje, ne dobijaju povraćaj investicija u onoj meri u kojoj iste te aplikacije imaju uspeha na Apple Storeu. Android korisnici jednostavno potraže besplatno rešenje u moru drugih, bliskih aplikacija.


Rigorozan proces odobravanja aplikacije na Apple Store servisu. Do sada je objavljeno 650000 aplikacija, od toga 225000 posebno za iPad. Da li ste sigurni da imate da  ponudite dovoljno kvalitetno rešenje? Vaša aplikacija mora imati vrednost za korisnika, mnoštvo funkcionalnosti, dopadljiv, profesionalan dizajn, mora ispuniti maksimalne bezbednosne zahteve. Kriterijumi suprilično strogi. I na kraju, morate znati da takvu aplikaciju prodajete za 0.99$ po preuzimanju.


Poznat vam je Silverlight i Visual Studio? Možete odmah početi da programirate za Windows Phone. Microsoft je godinama unazad oko svoje Windows platforme okupio ogroman broj programera i developera. Svi oni sa lakoćom mogu da pređu na Windows Phone Programiranje jer će sa lakoćom naučiti sve finese i posebnosti programiranja za ovu platformu. To Windows Phone operativnom sistemu daje veliku početnu prednost. Objavom Windows 8 operativnog sistema samo će se pojačati interes i za mobilnom platformom tako da se predviđanja da će udeo Microsofta u platformama mobilnih uređaja značajno skočiti čim izađe Windows 8. 


Dnevno se u svetu aktivira 900000 Android uređaja.  Kada se pogleda prethodni period koji je navodio 850000 aktivacija na dan jasno se vidi trend rasta prihvatanja platforme. U Srbiji je Android dominantna mobilna platforma, ogromna prednost za developere koji su sve više traženi na tržištu rada. U svakom trenutku je dostupno barem desetak slobodnih mesta za developere mobilnih aplikacija.

Ovo je tek početak


I još jedna bitna stvar. Nemojte biti obeshrabreni prikazanim brojkama. Ako posmatramo globalno tržište dolazi se do podataka da je penetracija mobilnih uređaja u odnosu na desktop (i laptop) računare tek negde oko 7.5%  kao što pokazuje grafikon sajta StatCounter Global Stats.

grafikon statcounter global stats


Dakle, do trenutka kada će prenosivi uređaji sustići kućne računare i laptopove proći će još dosta vremena. Taman toliko da mnoge od vas koji u ovome vide potencijal ovladaju veštinama i znanjima potrebnim na tržištu razvoja aplikacija. Posebno interesantu borbu očekujemo kada izađe Windows 8 Phone operativni sistem jer je poznato da su developeri prilično privrženi Microsoftu, stoga se očekuje i značajan udeo i Windows Phone programiranja u celokupnom mobile developmentu. Na vama je izbor!

  • 13.06.2012 13:28

Komentar