Posle svega naučenog na ITAcademy, fakultet je, bar na mojoj lestvici, otišao na drugo mesto!

Marija Marković - Polaznica ITAcademy

 

Marija Marković, stipendistkinja ITAcademy, postigla je veliki uspeh u učenju. Njen primer, svakako, predstavlja podstrek svima onima koji žele da znanje koje pruža naša Akademija usvoje na pravi način i obezbede sebi siguran put do primene istog. Pitali smo je kakvo je njeno iskustvo po pitanju predavanja na ITAcademy i kakvi su njeni planovi. Prenosimo vam njene utiske.

 

Marija, kako ti se dopada plan i program nastave na ITAcademy?
U početku mi nije bilo jasno zašto učimo HTML i CSS kad bi to već trebalo da znamo, jer smo na smeru za PHP. U prvi mah sam bila malo zbunjena, ali sada, kada privodimo kraju kurs PHP osnove, shvatam kako je sve koncipirano kao jako dobra i kvalitetna celina. Kroz te početne časove sam se prisetila nekih koncepata koje sam zaboravila, previdela. Nakon početnog PHP-a sve dobija jedan jasniji oblik, a predmeti koji tek predstoje nagoveštavaju ozbiljnost čitavog smera i kompletnost izučavanja jedne tehnologije.

Kakvo je tvoje mišljenje o nastavnom materijalu na ITAcademy?
Zaista nemam nijednu primedbu za nastavni materijal. Jako je dobro što ga u svakom momentu možete preuzeti sa platforme. Naročito bih pohvalila engleski jezik koji učim online - izuzetno obrađeno gradivo, tekstovi, odličan video materijal... Gradivo je toliko dobro koncipirano da sve vreme imate osećaj da ste na nastavi, a ne da učite od kuće.

Kako ocenjuješ organizaciju nastave?
Moja generacija je dobila priliku da sluša predavanja i preko live streama, što sam i sama isprobala. Malo je nezgodno postaviti pitanje vezano za nešto o čemu predavač tog momenta priča, a da on to pitanje dobije tek nakon pola sata, pa bih predložila unapređenje tog sistema. Ostalo je u najboljem redu. Što se tradicionalnog slušanja nastave tiče, sve je sasvim kvalitetno osmišljeno.

Da li ti odgovaraju termini održavanja nastave?

Da, termini mi u potpunosti odgovaraju. Dešava se, međutim, baš često da mi termin subotnjih seminara - 10h - ne odgovara, zbog čega mi je jako žao. Što se tiče standardnih termina nastave, oni mi u potpunosti odgovaraju.


Koliko su, po tvom mišljenju, predavači na ITAcademy posvećeni prenošenju znanja polaznicima?
Do sada sam imala priliku da upoznam dva predavača, i moj utisak je da su izuzetno posvećeni polaznicima i njihovom usvajanju gradiva. Na primer, predavač Damir Kokeza se kod HTML-a jako trudi da svima nama koji već znamo osnove pripremi naprednije, zahtevnije zadatke, ali i da oni kojima ovo početničko znanje nedostaje mogu bez teškoća da savladaju HTML i ne zaostaju u usvajanju gradiva. Što se predavača Vlade Marića tiče, njegovi časovi su izuzetno profesionalni, što mi se jako dopada. Nekada se desi da ga polaznici, zbog složenosti tehnologije i novih znanja, ne shvate na osnovu prvog objašnjenja, ali on onda sve ponovi jako detaljno  i dodatno obogaćeno primerima, kako bi znanje uspešno preneo svakome.

Kakva su tvoja iskustva na konsultacijama? Da li uvek dobijaš odgovarajuća objašnjenja za ono što ti nije jasno?
Nikada nisam posećivala konsultacije, jer nisam imala potrebu. Sva pitanja koja sam imala slala sam predavačima na mail i odgovore sam dobijala veoma ažurno, tako da sam uvek jednostavno rešavala bilo koji problem oko razumevanja gradiva.

Kakva je atmosfera među tvojim kolegama - polaznicima?
Atmosfera je jako prijatna i prijateljska. Puno druženja i komunikacije... Za svaku pohvalu...

Koji kurs ti se najviše dopada na tvom smeru i zašto?
Trenutno obrađujemo PHP osnove i meni je, za sada, to najzanimljivije, jer tu dobijam primenjivo praktično znanje koje upotpunjuje HTML i JavaScript koje sam već naučila. Očekujem da će MySQL i napredni PHP doneti još više energije za rad, koja me inače pokreće kad god naučim nešto novo.

Da li si zadovoljna svojim napretkom u učenju?
Izuzetno sam zadovoljna svojim napretkom. Do sada sam PHP pokušavala da savladam preko tutorijala sa interneta i to je išlo dobro do neke granice. Ipak, izučavanje neke tehnologije ovako postupno i detaljno ne ostavlja prostor za propust i kasniji problem, tako da sam jako srećna što neće biti propusta u znanju i razumevanju tehnologije.

Kako si usklađivala rad na assignmentima i projektima sa slušanjem nastave i učenjem?

Assignmente, za sada, imamo samo iz engleskog, što ne predstavlja problem, mada sam tek krenula sa kursem. Iz HTML-a sam imala kao zadatak da odradim jedan složeniji sajt, što je predstavljalo dodatni podsticaj za mene i veoma sam jednostavno i brzo sve uklopila.

 

stipendista marija marković

Da li imaš neke ideje za unapređenje kvaliteta nastave i koje su?

Na primer, uvođenje obaveznih domaćih za dobijanje završnog sertifikata. Čemu sve to? Polaznici su većinom ljudi koji Akademiju pohađaju pored posla ili neke druge škole, i znam da je jako zahtevno obavezati ih da rade domaće, ali mislim da će to u mnogome povećati kvalitet kadrova koje Akademija stvara. Da bi se tehnologija savladala, neophodno je puno rada kod kuće i puno praktične primene svega. Polaznici na časovima uče nove koncepte, vežbaju ih kroz zadatke i predavači im uvek zadaju zadatke koje treba raditi kod kuće, ali polaznici su često lenji da bi se tome dodatno posvetili. To usporava predavača, koji na narednom času očekuje da student već zna ono od prehodnog časa, a ako neko nije radio ništa praktično između dva časa, teško da će moći išta da poveže. Biva pretrpan informacijama i može lako da odustane od učenja. Dakle, uvesti obavezne domaće koji bi nosili određene bodove, kao prisustvo na nastavi i, na taj način, obavezati studenta da radi, za njegovo dobro, a i zato što on, po završetku, predstavlja ITAcademy.

U čemu se razlikuje učenje na fakultetu od učenja na ITAcademy?
Akademija pruža mnogo praktičnog znanja, primenjivog, upotpunjenog. Sve je unapred pripremljano, a na polazniku je samo da radi. Sa druge strane, na fakultetu studenti često uče bespotrebne stvari, na testu dobijaju pitanja koja nekada nemaju veze sa onim što je učio, a nemaju ni nekog posebnog smisla. Što se mene tiče, dešavalo se da na fakultetu neke stvari učim za ocenu, tj. samo da bih položila. Sa Akademijom to nije slučaj; ovde učim da bih naučila i znala.

Da li bi mogla da kažeš da su tvoja znanja unapređena nakon prvog semestra? U kojoj meri? Na koji način?
Znanja iz PHP-a su znatno unapređena, HTML sam potvrdila i usavršila, a JavaScript naučila veoma detaljno, jer sam ove koncete znala samo osnovno i samo za potrebe određenih zahteva.

Da li smatraš da već sada možeš da primeniš nova stečena znanja i kako?

Sada mogu da razmišljam da neke jednostavne funkcije pišem u PHP-u bez problema, kao i da razmišljam objektno.

Šta očekuješ od prakse i od svojih mentora?

Od prakse očekujem zaista jaku primenu svega naučenog. Očekujem da ću, uz malo muke, dostići ono što je i cilj, a to je da samostalno radim PHP i lako rešavam moguće programerske probleme. Od mentora očekujem da me potpuno angažuju i da ne dozvole da klonem ako ne mogu da dostignem visok nivo odmah u startu.

Da li ti je dodeljena edukacija donela neke značajne kontakte?

Što se kontakata tiče, svakako da jeste, pre svega sa predavačima koji su u poslu i u materiji.

Koja je, po tebi, vrednost sticanja profesionalnog sertifikata?
Vrednost je veoma značajna i velika. Zarad sticanja ovog sertifikata fakultet je, bar na mojoj lestvici, otišao na drugo mesto, jer znam da će mi ovaj sertifikat značiti mnogo više i doprineti mom poslovnom razvoju mnogo više od fakultetske diplome.


 

  • 04.03.2013 16:31

Komentar