Kako će tehnologija uticati na vaš život 2025. godine?

Razvoj tehnologija

Oko 70 svetski poznatih profesora, preduzetnika i naučnika koji se bave futuristikom, odnosno predviđanjem razvoja civilizacije, nedavno su objavili zajednički rad o tome kako će tehnologija uticati na svakodnevni život ljudi u celom svetu – od obrazovanja, načina plaćanja proizvoda i usluga, do lečenja i transporta, sve će biti deo informacionog sistema. Jasno je da će tada, i više nego danas, IT stručnjaci biti najtraženiji.

 

Obrazovanje budućnosti

 Informacione tehnologije i metode učenja

Obrazovanje je osnova napretka svakog društva. Razvoj informacionih tehnologija odavno je počeo da unapređuje i metode savremenog učenja, kao što je učenje na daljinu. Prema predviđanjima studije o uticaju IT-ja na život 2025. godine, obrazovanje će postati globalna internet kategorija dostupna svima. Razvoj online platformi za učenje na daljinu napreduje ogromnim koracima! Očekuje se da do 2025. godine nivo online nastavnih metoda napredovati i dalje, do te mere da će u većini segmenata učenje na daljinu biti bolje od tradicionalne nastave u učionici!

 

Distance learning platforme su već danas dostigle nivo koji garantuje vrhunsko obrazovanje. Mogućnosti koje ove platforme pružaju online korisnicima dovode učenje na daljinu na isti nivo sa tradicionalnim obrazovanjem. U narednih desetak godina, ovo će svakako postati način obrazovanja koji će biti zastupljeniji i dostupniji širokoj populaciji u odnosu na tradicionalnu nastavu!

 

Jedan uređaj za sve – super smartphone!

 Razvoj pametnih telefona i platformi

Razvoj pametnih telefona i platformi (Android, iOS) već danas donosi jedan uređaj koji zamenjuje mnoge druge. Na putovanja više ne moramo da nosimo foto-aparat, jer je kamera od 12 mega piksela postala standard na telefonima. GPS uređaji za automobile su postali suvišni, kao i mnogi drugi korisni aparati. Telefoni su danas u velikoj meri zamenili računare, a predviđanja studije o kojoj govorimo kažu da će do 2025. godine mobilni telefoni, odnosno Android i iOS aplikacije, zameniti i kreditne kartice, zdravstvene knjižice, vozačke dozvole…

 

Pametni telefoni će zauzeti važno mesto i u sistemu obrazovanja. Ta budućnost je kod nas već počela.  ITAcademy i BusnessAcademy su pioniri u Srbiji  kada je reč o korišćenju Android aplikacije kao sredstva za praćenje nastave i mobilno učenje! Svi polaznici mogu preko svojih telefona da prate predavanja uživo, pristupaju lekcijama, multimedijalnim materijalima, nastavnim sredstvima, testovima, kao i da komuniciraju sa profesorima, gde god da se nalaze. Ogroman napredak na polju zaštite podataka, kao i kreativnost Android i iOS developera, sasvim sigurno idu ka tome da se stvori super smartphone, uređaj koji će objediniti sve uređaje i dokumenta.

 

Offline i online postaju jedno!

Offline i online sfera
 

Izvesno je da će granica između offline i online sfera nestati. To će se desiti iz jednostavnog razloga što će sve postati online – od čuvanja dokumenata na cloudu do aplikativnih softvera i elektronskog poslovanja… Sve će se odvijati na internetu. Ako je prvih petnaest godina 21. veka bio period internet revolucije,  narednih desetak će predstavljati njegovu konačnu pobedu! Svi uređaji i platforme biće integrisane u jednu jedinstvenu integrisanu mrežu.

 

Pripremite se za decenije koje dolaze!

 

Budućnost koju nam je ova studija prikazala nije nešto što će doći samo po sebi. Svakom društvu su potrebni stručnjaci koji će je stvoriti! Ako pogledate naučnofantastične filmove iz osamdesetih godina, videćete da su 2015, 2020. godina predstavljene kao epohe letećih automobila, laserskih pušaka, teleporta… Od toga smo, za sada, daleko, ali je ovo svakako era tehnologije i ogroman napredak u poslednjih petnaestak godina je samo osnova za džinovske korake koji nas očekuju u narednoj deceniji. Budite vi ti koji će praviti te korake. Spremite se za deceniju IT-ja!

  • 16.10.2014 09:50

Komentar