Ko želi da poseti Kongo? Ovaj mrežni administrator je već otišao

kongo

Jedan od naših polaznika na odseku Administracija mreže je poslovno otišao u Kongo, gde kao deo razvojnog tima svog preduzeća treba da isporuči i instalira sistem za naplatu mostarine na mostu Mobutu-Sese-Seko u luci Matadi.

Iz saopštenja Instituta Mihailo Pupin: “Očekuje se da uspešna realizacija ovog sistema otvori nove poslove u ovoj Afričkoj zemlji, prvenstveno vezane za isporuku sistema za automatsku naplatu putarine, jer se naplata na putevima sada obavlja ručno.”

Postoje avanturistički poslovi mrežne administracije, ali ne može svako da ih dobije.

Želite li da postanete mrežni “Indiana Jones”? Evo šta je potrebno da znate osim tehničke administracije

Ako se bavite administracijom mreža i sistemima, osim tehničke administracije korisno je da znate SQL upitni jezik za rad sa bazama podataka.

To je osnovno šta se očekuje od nadprosečnog sistem administratora u vezi sa programiranjem.
 
To je potrebno zato što kao sistem administrator možete imati obaveze vezane za baze podataka ili upotrebu sistema pomoću baza podataka, na jedan ili drugi način, i ako ne znate SQL programiranje i administraciju, nećete moći da radite ništa ozbiljnije sa bazama.

U suštini, ceo operativni sistem ili server i jeste organizovan kroz određenu vrstu baze podataka.

Osim SQL-a, veoma, veoma je korisno da znate i osnove programiranja. Barem da znate da pročitate jednostavniji kod ili napišete jednostavniju skriptu.

Na primer, skoro smo imali situaciju gde je bilo potrebno instalirati velike LCD televizore koji će biti spojeni sa računarom i preko kojih ćemo puštati snimljene seminare, komentare polaznika i druge multimedijalne materijale. Instalacija i povezivanje je bio posao za administratora, ali je bilo potrebno i napisati kratku skriptu koja omogućava laku kontrolu i ciklično puštanje obeleženih fajlova.

Administrator je znao to da uradi i ceo posao je završen za manje od 30 minuta. U suprotnom, ko zna koliko bi vremena bilo potrebno da se ceo sistem pusti u rad.

Ako se bavite ili želite da se bavite administracijom mreža, a trenutno ne znate programiranje, predlažem Vam da proučite, C# programiranje ili PHP programiranje. PHP, pri tom, ima besplatno razvojno okruženje pa možete da počnete odmah (skinite sa Interneta WAMP server, skinite tutoriale i možete da napišete svoj prvi program već danas.)

Pri tom, nije važno koji konkretan programski jezik znate, barem minimalno, zato što je korisno da generalno razumete kako se čita i funkcioniše programski kod.

Inače, na školovanju na odseku Administracija na ITAcademy, SQL se kompletno izučava i savlađuje. A svaki ambiciozni polaznik odseka Administracija kao bonus dobija komplet kurseva za programiranje.

Takođe, cisco kurs može biti dobar izbor za vas ukoliko želite da steknete veštine koje će vam omogućiti da se bavite mrežnom administracijom.

  • 21.08.2009 11:58

Komentar

Avatar korisnika: Daria radmila

Daria radmila

Svidja mi se !