Koje promene nas očekuju u 21. veku? Evo najvećih i kako da ih iskoristite

Vi ste IT stručnjak i ide vam dobro. Ili ste na putu da to postanete. Svet biznisa se, samim tim i IT poslovanja, kao i međuljudske saradnje, menja. Usvojite promene koje vam se dopadaju i evo kakav će vam profesionalni život biti.

 

Promene u poslovnom svetu

 

Možete biti One man show.

Ako ste individualac, onda živite u pravo vreme. Broj multimilionskih biznisa koji počivaju na jednom čoveku raste.

Neki su, poput Leonarda Pereznieta i PewDeePieja, otišli korak dalje i od svog hobija stvorili unosan posao. Mali biznisi čine više od 70% kompanija u SAD i zajedno inkasiraju 887 milijardi dolara. Iza većine stoji ili je barem u početku bio jedan čovek sa dobrom idejom. Prednosti ovakvog poslovanja su nepobitne. Autosorsovanjem umesto glomaznog HR aparata, saradnike možete pronaći i regrutovati sa bilo koje tačke iz bilo koje tačke na svetu. Nezamenljivu agilnost daje činjenica da niste fizički vezani ni za jedno mesto. Vaša baza biće vaš laptop.

 

biznis individualci

 

Bićete odgovorni za budućnost kompanije.

Ako planirate da radite za kompanije, imamo dobre vesti. Takozvana „beta” kompanija, preduzeće 21. veka, usvaja kolektivnu odgovornost. Šta to zapravo znači? To je pomeranje kompanije ka nekoj vrsti akcionarskog društva čiji su svi zaposleni članovi. U planiranju budućnosti i donošenju odluka, svi imaju udela. Više ne morate biti CEO da bi se vaš glas i ideje čuli!

ideje zaposlenih u kompanijama

Bićete stalno u pokretu.

Politika „Tu sam gde sam” polako nestaje. Uljuljkivanja u sigurnost državnog posla sve je manje i manje. Rizik je nova sigurnost. Zato ćete menjati sve više radnih mesta, a te promene biće vaš izbor. U zavisnosti od ličnih motivatora biraćete drugačije pozicije, neke druge države, čak i kontinente ili potpuno druge branše. Adaptibilnost je najveća vrlina savremenog profesionalca. A sa dobrim IT backgroundom bićete spremni na sve.

 

Imaćete odrešene ruke: partnerstva kao osnov za individualni i zajednički rast.

„Usisavanje” manjih firmi u korporativni imidž većih bila je odlika partnerstava prethodnog veka. Sada se stvari menjaju. Prepoznat je značaj negovanja autentičnih brendova. Ako nekada budete na čelu kompanije koja stupa u partnerstvo, razmišljajte o svojim i specifičnostima druge firme. Sačuvajte prepoznatljivo. Sledite primer Yahooa, koji je kupio Tumblr i dozvolio mu da se razvija. Razmislite o ovome i na mikroplanu. Kada govorimo o saradnji među ljudima, isti princip donosi dobre rezultate.

Možete se baviti bilo kojim oblikom IT-ja, ali ove promene vas neće zaobići. One mogu biti i vaše prednosti, ako ih na vreme usvojite i prilagodite se. A to možete samo ako ste dobri u svom poslu. Zato, na vreme postanite dobar IT stručnjak.

Pogledajte koja su to najtraženija IT zanimanja i usmerite se ka onom gde najviše vidite sebe.  Budite proaktivni i produktivni i rezultati neće izostati.

  • 16.10.2014 09:52

Komentar