Pravilno sedenje za kompjuterom + VIDEO

pravilno sedenje

Dok radite za računarom, kod kuće ili na poslu, verovatno ne razmišljate mnogo (ili uopšte) o položaju tela. Ipak, ovo je jedna od aktivnosti u kojoj provodimo sve više vremena, posebno ukoliko je profesija kojom se bavimo na bilo koji način povezna sa komjuterom. Iz tog razloga ne bismo smeli da ignorišemo važnost pravilnog sedenja i položaja tela.

Spremili smo vam 9 efikasnih saveta kako da višečasovni rad za kompjuterom učinite zdravijim i lakšim:

1. Položaj leđa: Naslon bi trebalo da prati prirodnu liniju vaših leđa, naročito donjeg dela, popunjavajući prazninu između leđa i naslona. Ovo vam pomaže da izbegnete dodatni pritisak na kičmi i sačuvate pravilno držanje kod sedenja. Uz dobru podršku donjeg dela leđa, leđni mišići oko kičme su opušteni, a kičma može biti uspravna u prirodnom položaju.

2. Udoban položaj nogu:
Radi veće udobnosti, sklonite sve stvari koje se nalaze ispod stola kako biste mogli bez poteškoća da pomerate noge. Stopala bi trebalo da budu na podu, pod uglom od 90, eventualno 45 stepeni ukoliko imate podupirač za noge.

3. Nadohvat ruke: Sedite dovoljno blizu tastaturi kako biste sprečili istezanje, ali ipak i dovoljno daleko da izbegnete pogrbljeno držanje. Predmete koje često koristite držite što bliže telu.

4. Opuštena ramena i ruke: Smestite tastaturu i miš tako da vam budu u nivou laktova. Ramena bi trebalo da budu opuštena, glava uspravna, a nadlaktice smeštene uz telo. Dok kucate, smestite tastaturu u sredinu, ispred sebe, sa mišem u blizini.

5. Položaj šake i prstiju: Zglob neka bude ravan dok kucate ili koristite miš. Izbegavajte savijanje zglobova prema gore, dole ili na stranu. Regulišite položaj tastature kako bi vam položaj zgloba bio prijatan i ravan. Kucajte sa rukama i zglobovima uzdignutim iznad tastature, tako da možete koristiti celu ruku kako biste dohvatili udaljenije tipke, umesto da istežete prste. Prsti neka vam budu opušteni dok kucate ili koristite miš. Izbegavajte držanje olovke ili nečeg drugog u rukama dok kucate ili koristite miš. U pauzama između pisanja opustite prste i ruke tako što ćete ih staviti na ravnu podlogu. Lagano držite miš, a kod pomeranja, koristite celu ruku, a ne samo zglob. Odaberite miš koji odgovara veličini i obliku Vaše šake kako biste smanjili naprezanje zglobova.

6. Smanjite naginjanje i okretanje vrata: Smestite monitor pravo ispred sebe. Koristite li tokom rada i papire, stavite ih direktno ispred sebe, a monitor stavite malo sa strane. Kako biste pravilno postavili monitor, sedite udobno u stolicu, zatvorite oči i opustite se. Zatim ih polako otvorite. Tamo gde vam se pogled prvo usmeri, postavite sredinu monitora.

7. Manje naprežite oči:
Postavite monitor na udaljenost dužine vaše ruke. Izbegnite blještanje, pa udaljite monitor od izvora svetlosti i uz pomoć zavesa, recimo, regulišite svetlost u prostoriji. Nemojte zaboraviti da prilagodite svetlost i kontrast na monitoru, tako da vam rad sa računarom bude što prijatniji. Tokom dana opustite oči skretanjem pogleda sa monitora. Probajte sledeću vežbu: držite prst nekoliko centimetara ispred lica, fokusirajte se na prst dok ga polako odmičete. Fokusirajte pogled na nešto u daljini, zatim ponovno pogledajte prst. Polako ga približite licu. Nakon toga, fokusirajte se na neki predmet udaljen oko 2,5 m i zadržite pogled na njemu nekoliko sekundi.

9. Povremeno pogledajte u plafon kako biste opustili mišiće:
Loše držanje, poput pogrbljenosti za vreme sedenja pred računarom, u kombinaciji sa slabim trbušnim mišićima, može dovesti do abnormalne iskrivljenosti kičme. Popravite držanje i upamtite da vam zdrav stil života može samo pomoći.

 

Na ITAcademy možete odabrati da pohađate nastavu tradicionalno ili online. Za koji god način da se opredelite i koji god program ili kurs upisali (web dizajn kurs, kurs za programiranjephp kurs, digital marketing kurs) veoma je važno da poštujete navedena pravila kako biste sačuvali kičmu i kako vam rad za računarom ne bi bio prenaporan.

  • 18.12.2012 12:42

Komentar