8 dizajnerskih caki koje nas je Apple naučio

 Apple kao trendseter u oblasti dizajna

Kada pogledate većinu kompanijskih web sajtova, videćete da uglavnom prate dizajnerske trendove. Malo je kompanija poput Apple-a koje su apsolutni trendseteri u oblasti dizajna.

U koju grupu želite da se svrsta vaša kompanija, onu koja održava ili kreira trend? Otkrivamo vam 8 dizajnerskih caka uz pomoć kojih sajt Apple -a pruža sjajno korisničko iskustvo. One će biti korisne kako prekaljenim profesionalcima tako i onima koji tek uče web design za početnike

 

U jednostavnosti je draž

dizajn interfejsa 

Homepage sajta treba da komunicira sve detalje o vašoj kompaniji, njenim proizvodima i uslugama i da po mogućnosti da ima istaknuti logotip veliki kao kuća? Apple bi rekao: ne, nikako.

Zamislite da se vozite ka aerodromu. U jednom trenutku nailazite na šest znakova koji vam detaljno objašnjavaju kako da stignete do prvog, drugog, trećeg...terminala, restorana u okviru aerodroma, toaleta itd.  Vi ste odjednom zapljusnuti informacijama, koje vam neće biti korisne upravo zato što su zbirno plasirane.

Apple koristi suprotan pristup kada dizajnira interface. On vam nudi informacione zalogaje, postepeno vas vodeći do sadržaja koji vas stvarno zanima. U slučaju vašeg sajta, razmislite kako da složene informacije razbijete na jednostavnije i organizujete ih na pitak način.

Neodoljive fotografije koje deluju na sva čula

Apple - velike slike proizvoda

Apple ističe ono čime se on bavi: svoje proizvode. Njihove slike izgledaju gotovo iskonski, jer su kombinacija fotografije, 3D modelovanja i naravno Photoshop-a.

Drugo, te slike zauzimaju veliki prostor na stranici, odajući utisak moći i snage. Nema smisla da napravite sjajnu sliku nekog vašeg proizvoda a da je na sajtu plasirate u veličini thumbnail-a.   

Kontrast je ključ

Apple CTA dugme

Šta mislite, zašto očarano posmatramo vrh neke planine? Jer je ona u kontrastu sa nebom. Ljudski mozak obraća pažnju na sve što se ističe u nekom jednostavnom okruženju. Kada Apple želi da vas navede da izvršite određenu akciju (download, buy) on uglavnom koristi plavo dugme na beloj pozadini.

Detalji su važni

prepoznatljivost dizajna kompanije apple 

Na Apple-ovom sajtu nište nije prepušteno slučaju. I najmanji detalji su dovedeni do dizajnerskog savršenstva. Upravo je takva posvećenost ono što razlikuje dizajnere trojkaše od odlikaša.

Kada dizajnirate sajt, nemojte da upadnete u zamku “niko neće primetiti” ili “nije toliko loše”, već investirajte trud u detalje.

Budite prijateljski nastrojeni

Nasmejana lica apple

Pogledajte grafike lica ljudi na Apple - ovom sajtu. Ona su nasmejana i otvorena za komunikaciju. Time se postiže veza između bezličnih stvari i toplih ljudi.

Bez obzira šta prodavao vaš sajt, potrudite se da njegove proizvode humanizujete. Čak i samo “Zdravo” kao headline će raditi posao.

Jasna slika za korisnike

Apple miš multi-touch

Kako bi pojasnio da miš ima multi - touch površinu, Apple je kreirao ilustraciju i tekstualnu poruku, uz pomoć kojih svako može da suvereno koristi neku sasvim novu tehnologiju.

Gotovo bilo koji Apple-ov hardverski ili softverski prozivod ima prateći video snimak na sajtu koji objašnjava kako on radi. Savršena video produkcija vodi ka manjem broju poziva upućenim tehničkoj podršci a ujedno korisnici imaju jasnu sliku.

Budite samouvereni

slogani za apple proizvode

Apple ima sjajne prozivode i oni to ne kriju. Njihovi slogani obiluju rečima kao što su moćno, zabavno, divno, napredno, revolucionarno. Možda zvuče nadmeno, ali posetioci sajta su zapravo impresionirani.

Bez obzira šta vaš sajt prodavao, nikad ne kažite “dobar” kad možete “odličan”, “atraktivan” kada možete reći “prelep”. Naravno iza lepe priče stoje divni proizvodi koje nudite.  

Bistar navigacioni meni

Footer ima ulogu navigacionog menija

Apple je pretvorio dno svake stranice u izuzetno koristan navigacioni meni i tako olakšao kretanje korisnika po inače kompleksnom terenu. Primetite kako je navigacioni meni istovremeno dovoljno uočljiv za one kojima je potreban i dovoljno suptilan kako bi ga oni posetioci kojima nije potreban zanemarili.









  • 11.07.2012 13:55

Komentar