Android programiranje: Enekretnine aplikacija

Ključni koncepti i osnove Android developmenta
 

Za sve vas koje zanima kako se razvijaju aplikacije kao i na koji način se radi Android programiranje proći ćemo kroz ključne koncepte developmenta i osnova koje morate znati pre nego što krenete sa poslom.

Inspiraciju za tekst nam je dala skorašnja objava enekretnine Android aplikacije od strane domaće developer kuće Aikon group.

Android je slobodna i otvorena mobilna platforma koju trenutno podržava Google. Kada se kaže da je slobodna misli se na mogućnost da je svako koristi i modifikuje prema sopstvenom hardveru. Dakle, izvorni kod je svima dostupan za korišćenje bez potrebe da tražite licencu od Gugla ili da mu platite. Android je takođe dostupan u open-source Apache 2.0 licenci, što znači da možete sve modifikovane verzije Androida dalje distribuirati bez potrebe da predate sve promene direktno nazad na platformu, pa čak možete vaše modifikovane verzije Androida zatvoriti (učiniti zatvorenog koda).

Upravo zbog ovoga proizvođači hardvera rado prihvataju Android. Sa jedne strane proizvođači imaju mogućnost da modifikuju sistem, da ga učine specifičnim i posebnim u odnosu na konkurenciju, a sa druge strane uvek mogu da unajme developere i programere koji se obučavaju za rad u poznatom i jedinstvenom okruženju kakav je Android. Tako na primer HTC ima svoje korisničko okruženje Sense, a Sony Ericsson potpuno drugačiji izgled korisničkog interfejsa iako oba proizvođača razvijaju mobilne uređaje na Android 4 platformi.

HTC ima korisnički interfejs Sense             android sony ericson

Šta je sve potrebno da biste počeli da razvijate aplikacije za android platformu?


Svoja iskustva prenosi nam Vladimir Đačić, vlasnik kompanije Aikon group koja sa uspehom razvija mobilne aplikacije kako za Android, tako i za iOS i Windows Phone. Kreatori sajta www.enekretnine.com nedavno su objavili prvu verziju svog programa za Android telefone.

Prvi korak koji se preporučuje početnicima je poseta zvaničnom Android Developer sajtu zbog najažurnije dokumentacije i puno primera koji treba da budu dovoljni da shvatite principe rada.

Da počnemo sa osnovnim podacima. Android aplikacije pišu se u programskom jeziku Java, a IDE (integrated development environment) koji se najčešće koristi i koji će vam svi preporučiti je Eclipse sa dodatkom plugina za Android razvoj.

Glavne karakteristike Android Java programiranja:

  • lako je za učenje i razumevanje
  • aplikacije se razvijaju nezavisno od platforme i potpuno je bezbedno (nije vam potreban Android hardver već razvoj aplikacije možete raditi iz virtualne mašine)
  • objektno je orijentisano


Potrebno je dakle da downloadujete i instalirate sledeći software:

  1. Android SDK - Ovo su osnovne komponente bez kojih ne možete dalje.
  2. Eclipse IDE - Iako je moguće pisati Android aplikacije bez radnog okruženja kao što je Eclipse ne vidimo zašto bi to neko radio. Poslednja verzija Eclipse alata je Indigo a preporuka je da odaberete "Eclipse IDE for Java Developers" jer vam sve što se nalazi u "Classic" verziji i nije potrebno.
  3. Android Development Tools (ADT) Plugin - Ovaj plugin je potreban ako radite sa Eclipsom jer će Vam pomoći oko kreiranja osnovne strukture foldera za aplikaciju.


Nakon toga, kao i uvek, sledeća stanica je Hello World Tutorial. Posle tih prvih koraka u razvoju aplikacija poželećete da saznate više o Application Fundamentals uz preporuku da je možda najbolje da pokušate da realizujete neku od vaših ideja za aplikaciju i usput učite i probleme rešavate u hodu.

Puno odgovora na pitanja ćete sigurno pronaći na sajtu Stackoverflow ili popularnim blogovima Android Developer Blog, Romain Guy’s Blog ili Daniel Lew’s Coding Thoughts mada postoje desetine drugih koje ovde nismo pomenuli. Na kraju ali ne manje važno, korisno je da pogledate video tutorijale na Google.


Sledeća slika predstavlja izgled radnog okruženja u Eclipse IDE.

Izgled radnog okruženja u Eclipse IDE


Enekretnine Android aplikacija


Kako izgleda jedna potpuno funkcionalna i estetski dopadljiva aplikacija spremna za postavljanje na Android Market i preuzimanje? Korisnici Enekretnine Android aplikacije imaju mogućnost da pretragu vrše po vrsti nekretnine, ceni, lokaciji ili kvadraturi, a rezultate mogu dalje suziti na oglase sa slikom, nove oglase ili one kojima je cena snižena.

Nakon prikaza rezultata pretrage prelazi se na stranicu detalja oglasa, gde su pored osnovnih podataka prikazane i slike, detalji te pozicija na mapi.


Funkcionalna aplikacija na Android Marketu



Oglase za koje je posebno zainteresovan korisnik može obeležiti kao omiljene, a moguće je i direktno kontaktirati agenciju ili pojedinca koji su oglas postavili telefonom ili emailom.


Kompanija Aikon group - enekretnine.com

Android je sjajna platforma za razvoj, jer faktički nema ograničenja u servisima i funkcionalnostima koje je moguće uneti u aplikaciju. Dokaz tome je i namera kreatora aplikacije da uskoro objave i verziju prilagođenu za agente nekretnina koja će im omogućiti da većinu svojih aktivnosti i komunikacije sa klijentima obave preko mobilnog telefona.


Kompanija Aikon group je kreator portala enekretnine.com, eturizam.net i ekuvar.com. Nakon dosta vremena provedenog na razvoju web projekata fokus pomeraju na razvoj za mobilne uređaje o čemu svedoče i nedavno objaveljni ekuvar za iPhone, Kitchenator za iPhone kao i ekuvar za Android i Windows Phone.


Android programiranje


U kojoj meri je Android značajan pokazuju i trendovi rasta. Sledeći grafikon prikazuje rast potražnje za Android programerima i developerima.

grafikon potraznje android developera


Ako uzmete u obzir podatke o sve većoj zastupljenosti pametnih telefona lako dolazite do zaključka koliko je profitabilno i isplativo početi sa edukacijom u ovoj oblasti programiranja. Upravo u ovome vidimo posebnost kompanije Aikon Group. Osluškuju promene na tržištu, ulažu u znanje i konačno svojoj ciljnoj grupi predstavljaju moderne i aktuelne proizvode.

Da li je Android programiranje za početnike?

Kako je većina modernih programerskih jezika u konstantnom razvoju, a potražnja za njima ne jenjava, sigurno je da bi odluka o učenju Android programerskog jezika bila dobra odluka. Nije bitno da li ste početnik ili već iskusni programer koji želi da nauči novi jezik, Android programiranje može biti dobar izbor, jer je isto sve aktuelnije u svetu. Da li će biti lako? Sigurno da ne, ali neće biti ništa teže od ostalih modernih jezika. Mnogi su ga naučili u zadivljujuće kratkom roku! Ukoliko vas zanima ova oblast, Android kurs može biti odličan izbor za vas.

  • 06.06.2012 15:27

Komentar