Web dizajn trendovi za 2019.

Ako ste web dizajner, web dizajn trendovi su izuzetno bitni ukoliko želite da ostvarite napredak u poslu. Nova 2019. godina biće puna uzbudljivih promena koje su već počele da se događaju.

Prošla godina je donela dinamične inovacije kojih se svakako ne treba odricati u potpunosti. Ali, ako želite da budete iznad proseka, morate biti uvek u toku jer 2019-ta godina donosi nove dizajnerske trendove.

trendovi u web dizajnu 2019

1. Blistave, svetle boje

Dizajneri, spremite se za 2019, koja će biti obojena toplim narandžasto-ružičastim nijansama pošto je čuveni Institut Pantone izabrao „living coral” za boju ove godine! Ovakav odabir se svakako uklapa u blistavi trend koji već traje.

Podsećanja radi, ultraljubičasta je bila najaktuelnija u 2018. godini. Sjaj i „living coral” boja će sajtovima dati dozu „skupocenosti” i pozitivnosti, a ovakvi tonovi ispunjavaju urođenu potrebu ljudi za radošću.

Ako se „flat” dizajnu dodaju takve boje, dobija se savršena sinergija. Takođe, gradijent se vraća na velika vrata i neizostavni je deo trenda za 2019. godinu.

2. Unikatni fontovi i minimalistički web dizajn trendovi

Fontovi koji su unikatni, uz jednostavan dizajn layouta, biće deo uspešne formule u 2019. godini. Jedan od primera je sajt Airbnb, koji je dizajnirao svoj font – Cereal.

Bitnu ulogu u 2019. godini imaće prenaglašen bold, varijacije serifnih fontova, oni ručno ispisani, kao i tipografski miks malih i velikih slova.

Kada je reč o minimalizmu, njemu se teži zbog modernog načina života, koji je veoma brz. Na ovaj način posetilac želi da što pre i jasnije ugleda ono što traži, bez ikakve distrakcije.

3. Brzina učitavanja web stranica

Koliko mislite da imate vremena da ostavite dobar utisak na potencijalnog korisnika? Ako nameravate da zadržite njegovu pažnju, imate svega nekoliko sekundi.

Kad je o surfovanju internetom reč, svi smo nestrpljivi i teško nam je da usmerimo pažnju na samo jednu stvar. Kada poseti web stranicu, prosečan korisnik očekuje da se sve učita u najkraćem mogućem roku.

Zbog toga nije sve u dizajnu, već i u brzini. Lepo dizajniran sajt je svakako bitna stavka, ali imajte na umu da ne sme biti preopterećen podacima koji ga usporavaju. Najnoviji web dizajn trendovi insistiraju na efikasnosti uz zadržavanje prijemčivog izgleda sajta. 

web dizajn trendovi 2019

4. Video postaje sve važniji

Kao sredstvo web komunikacije, video je oduvek posedovao efektivnost i informativnu moć.
Zbog toga ne čudi što mnoge prognoze trendova u dizajnu potvrđuju da će predstavljati jedan od glavnih elemenata u 2019. godini.

Bez skrolovanja informacije mogu biti veoma pregledne i lepo predstavljene. Kako bi se to postiglo, najučinkovitiji su video-snimci prilagođeni za brendove, naročito one luksuzne, muzičke autore, film i TV.

Važnost videa se najviše može primetiti na društvenim mrežama. Facebook daje prednost video-sadržaju koji se mnogo češće prikazuje u News Feedu korisnika. I druge društvene mreže poput Instagrama i Snapchata prate ovaj trend, koji će još više dobiti na važnosti u 2019. godini.

Sajtovi će takođe imati velike koristi od kvalitetnog video-sadržaja. Posetioci sve više traže video kao izvor informacija, a to će biti još izraženije u narednom periodu. Oni koji uspeju da naprave balans između dobro dizajniranog sajta i kvalitetnog sadržaja moći će da se pohvale odličnim pozicioniranjem u Google pretragama.

5. One page design

Brzina i jednostavnost opet će biti veoma popularni u web dizajnu One page design ostvaruje pomenute prednosti, jer sadrži manje elemenata koji usporavaju sajt. Ovakvi sajtovi izgledaju lepo na svim uređajima i zauzimaju prvo mesto među mobile design stilovima.

Ažuriranje stranice se izvršava prilično brzo, jer je manje stvari koje treba promeniti, što pogoduje lakšem ažuriranju, naročito biznis sajtova. Lakši za editovanje, a veoma pregledan za posetioce, ovakav stil će sigurno biti jedan od glavnih dizajnerskih trendova 2019. godine.

6. Dozirano udaljavanje od standarda

Web dizajn u 2019. biće interesantan i ostavljaće više prostora za kreativnost. Inovativnost i eksperimentisanje u samom layoutu postaju popularni, ali samo ukoliko se ne odstupa previše od proverenih standarda.

U praksi se pokazalo da kvalitetne inovacije privlače pažnju posetilaca, ali da ne reaguju najbolje na preterano eksperimentisanje. Malo slobodniji stil bez odricanja od standardne metodologije činiće savršen balans u dizajnu u narednom periodu.

standardi u web dizajnu

7. Chatbotovi

Chatbotovi su programi koji veštačkom inteligencijom oponašaju ljudsku komunikaciju. Oni omogućavaju posetiocima sajta da dobiju brz odgovor na pitanje koje ih zanima. Ako ste vlasnik biznisa, na ovaj način možete uštedeti vreme i novac.

Ovo je veoma dobar način da povećate efikasnost posla bez angažovanja stvarne osobe.
Bitne prednosti njihovog korišćenja su dostupnost 24 časa dnevno, davanje brzog odgovora korisnicima i pamćenje istorije njihovih porudžbina.

8. Animacija

Korišćenje animacija na sajtovima danas postaje mnogo učestalije. Ovaj interaktivni element je zanimljiv dodatak za vaš web dizajn, koji će korisnici voleti. Naime, animacije pokazuju posetiocima šta treba da urade da bi lakše pronašli ono što žele.

Zato će korisnici zastati čim ugledaju lepu animaciju, usmeriti pažnju na nju i prekinuti sa skrolovanjem. Ona će im ostati u sećanju zbog čega će bolje zapamtiti informacije na sajtu.

Ako se koristi u pravoj meri koja ne zbunjuje korisnike, animacija postaje veoma efektan element sajta. Ono što postaje sve popularnije jesu „scroll” animacije. One se pojavljuju i pomeraju dok korisnici skroluju nadole u toku pregledanja sajta.

9. Važnost mobilnih uređaja

Ono što morate znati su trendovi mobilnog dizajna koji je „must have” ako želite da vam sajt pruži željene rezultate. Kako su korisnici sve više okrenuti smatfonima, akcenat u dizajnu je okrenut manjim ekranima i brzini učitavanja na mobillnim uređajima.

Novija faza dizajnerske evolucije telefona reflektuje se preko mnogo promena. Interfejs postaje interesantniji i lepši što doprinosi korisničkom komforu.

Na visokoj lestvici popularnosti u dizajnu je transparentnost, zbog koje dizajn postaje znatno elegantniji. Uvek poželjni minimalizam, kontrast u fontovima, ali i u „flat” elementima biće značajni u 2019. godini.

Možda najvažnija stavka biće blistave boje, koje smo već pomenuli više puta, reklo bi se, opravdano. Njihova upotreba biće sve popularnija, kao i kod sajtova prikazanih na većim ekranima, jer boje i te kako ostavljaju utisak na ljude.

Maštovitost i poznavanje tehnologije vode do odlične zarade!

Da biste ostvarili uspešnu karijeru dizajnera potrebno je da uvek budete u toku sa najnovijim trendovima. ITAcademy upravo to omogućava sa svojim savremenim i modernim programom školovanja.

Ako su web dizajn ili mobilne aplikacije oblast vašeg interesovanja, izaberite proverenu međunarodnu ustanovu, sa iskusnim timom predavača, gde bez predznanja za samo 12 meseci možete postati visoko plaćeni IT stručnjak.

  • 10.01.2019 15:17

Komentar