10 najplaćenijih IT zanimanja u 2013. godini


Jun 2013. godine bio je dobar mesec za IT tržište rada. Prema statističkim podacima Biroa rada, u SAD je otvoreno više od 18.200 poslova u ovom sektoru. To su odlične vesti za IT profesionalce koji žele promenu.

Najviše zarade u IT industriji


Dakle, koji su IT poslovi najplaćeniji u 2013. godini?

Mondo, firma koja regrutuje stručnjake iz IT-a, ukazuje na to da se beleži veliki rast iz godine u godinu i da je to dovelo do šestocifrenih plata za pozicije koje su ovde navedene.

Plate u IT-u, kako navodi osnivač i CEO Monda, Majkl Kirven, “pokazuju rastući trend u svim sektorima. Podaci koji se svake godine prikazuju za prethodnu, pokazuju rast ili održavanje na istom nivou. Veoma malo sektora u oblasti tehnologija beleži pad”.

Ovi podaci zasnovani su na Mondovom rangiranju 1.500 zanimanja tokom prošle godine.
 

CIO - Chief Information Officer

Plata: 12.500 - 14.500 evra mesečno

Zarada CIO eksperta

Sećate li se dana kada se predviđala “smrt CIO uloge”? Ti dani su davna prošlost. CIO i CTO pozicije ponovo se smatraju ne samo neophodnim, već veoma poželjnim na C-nivou (najviši nivo rukovodilaca), navode eksperti. Tehnologija je veoma kompetitivno polje i kada kompanija ima kreativnog, inovativnog CTO ili CIO stručnjaka, to može potpuno da preokrene situaciju.

“CIO je više poslovni strateg i tehnološki vizionar, menadžer talentima i agent promena. Oni su skloni da se fokusiraju na informaciju, uvid, inovaciju, uticaj, zajedno sa još nekoliko tradicionalnih “i” pojmova, kao što su integracija, infrastruktura, interfejs, itd.”, navodi Kirven.

CTO - Chief Technology Officer
Plata: 9.000-13.000 evra mesečno

CTO

CTO je uglavnom odgovoran za tehnološku strategiju. Tehnologija se u svim industrijama menja vrtoglavom brzinom i osobe na pozicijama CTO moraju dobro da paze na tehnološke trendove koji uobličavaju njihovu industriju kako bi donosili ispravne odluke o tome u koje platforme i sisteme da investiraju. CTO mora da odluči kojoj novoj tehnologiji će dati prednost kako bi poboljšao proizvode i usluge svoje kompanije.


CSO - Chief Security Officer

Plata: 9.000-13.000 evra mesečno

 

Plata za IT sigurnost


Sigurnost je važnija nego bilo kada u istoriji. CSO mora da spostavi balans u sistemu kako bi zaštitio okruženje. Krupni prekršaji u pogledu sigurnosti mogu da naude cenama akcija, te CSO stručnjaci vide sigurnost kao realnu pretnju i nastavljaju sa investiranjem u nju.

”Tehnologija postaje drastično kompleksnija svake godine i od presudnog je značaja da CSO razume nivo njene kompleksnosti i bori se za neophodan budžet za tu svrhu unutar kompanije”, navodi Kirven.

Vice President of Information Technology
Plata: 8.000-13.500 evra mesečno

Godišnja zarada za upravljanje IT sektorom

Prema Krivenu, podpredsednik za tehnologije vođen je prevashodno tehnologijom, ali, svakako da je razumevanje biznisa veoma važno zato što se odnosi na kontrolu strukture cele kompanije, unapređuje iskustvo krajnjeg korisnika i efikasno upravlja IT sektorom.

IT Security Manager
Plata: 9.000-11.000 evra mesečno

Zarada Security Manager u IT


IT security menadžeri beleže veliki skok u platama tokom vremena, prešavši najpre sa 5.600 na 7.500. Prema Kirvenu, povećana izloženost online podacima, pretnje sigurnosti i sve učestaliji zahtevi za CISSP sertifikovanim profesionalcima povećali su ne samo potrebu, već i spremnost poslodavaca da plate za obučene stručnjake iz oblasti sigurnosti.

Software Architect
Plata: 9.000-11.000

Godišnja zarada u oblasti arhitekture softvera

“Velika potreba za njihovim veštinama, omogućava stručnjacima iz oblasti arhitekture softvera da zahtevaju pozamašne plate i oni su među najplaćenijim IT profesionalacima”, navodi Kirven.

Oni predstavljaju savršenu kombinaciju razumevanja poslovne vrednosti rešenja, kao i tehničke kompleksnosti koju rešenje podrazumeva. Oni mogu da budu neprimetna spona između svetova biznis i tehnologije, što ih čini veoma poželjnima.

Application Architect
Plata: 8.500-12.000 evra mesečno

Zarada za pravljenje aplikacija

Ovi stručnjaci omogućavaju da se smanje troškovi i skrati vreme razvoja aplikacije. Po mnogim scenarijima, oni su odgovorni za pravu arhitekturu softvera i aplikacija (viši nivo strukture softverskih sistema).

Tokom životnog ciklusa proizvoda, kada su formalizovani osnovni zahtevi -- ali pre nego što developeri započnu svoj posao -- arhitekte aplikacija obavljaju svoj posao kreiranja zadataka visokog nivoa.

Arhitekte aplikacija su važni organizaciji zato što oni postavljaju viziju za buduće web aplikacije i prikazuju tu viziju kroz dokazivanje primenjivosti koncepta aplikacije. Oni uglavnom rade sa timovima developera na prvih nekoliko implementacija novog proizvoda koji se izbacuje”, kaže Kirven.

Network Architect
Plata: 8.500-10.000 evra mesečno

Zarada u oblasti arhitekture mreža

Ovi IT profesionalci odgovorni su za kompanijske “superkompjutere” i telekompnikacione mreže. Ovo može da uključue WAN i LAN mreže, ekstranet i intranet. Arhitektura mreža napredovala je u poslednjih 8 godina više nego u prethodnih 20, sudeći po Kirvenu.

“Ovo je veliki pritisak da se naprave privatni cloude-ovi ili hibridi između javnih i privatnih cloud-ova. Zbog toga su sektori za mreže u kompanijama pod velikim pritiskom da označe izazove koji se nalaze pred preduzećima”, navodi Kirven.

Android Developer
Plata: 8.000-11.000 evra mesečno

Godišnji prihod android developera

Tableti i smatfoni su svuda i cene su toliko pale da mnogi ljubitelji tehnike imaju više od jednog i, sudeći po Mondu, Android pobeđuje, makar na tržištu rada developera.

“Udeo na tržištu Androida prevazilazi Apple zato što vodeći inovatori preferiraju “otvorenost” Androida u odnosu na zatvorenu strukturu Apple-a. Ovo podiže cene Android developerima”, otkriva Kirven.

Data Warehouse Engineer
Plata: 8.000-9.000 evra mesečno

zarada big data stručnjaka

Eksperti za “big data” su veoma traženi, ali većina kompanija ne shvata koliko je kompetitivno tržište rada ili koliko skupi i kompleksni “big data” sistemi mogu da budu. Inženjeri specijalizovani za ovu oblast IT-a veoma su traženi i cena im raste, sudeći po podacima Monda.

“Svi pričaju o “big data” i tome kako da povećaju prihode investiranjem u velikoj meri. Takođe, prvi put, CMO-i prave sopstvena “big data” odeljenja nezavisna od CIO-a i to, takođe, podiže zarade”, ističe Kirven.

Značajan je rast i ostalih plata u IT sektoru

Prema Mondovom istraživanju, IT pozicije koje slede, takođe, pokazuju značajan rast zarada u periodu od 2012. do 2013. godine.

Zabeleženi rast primanja u IT sektoru

Data Analysts - početne plate povećale su im se za 18,3%, odnosno, sa 3.800 evra mesečno na 4.500 evra mesečno.

Help Desk Senior Staffers (sa 7 do 10 gorina radnog iskustva) - plate su im porasle za 15,4% od 4.000 evra mesečno i dostigle 5.000 evra mesečno.

Technical Writer - osnovne plate porasle su im za 14,3% i tako umesto 4.500 evra mesečno sada zarađuju 5.000 evra mesečno.

HTML5 Developers - njihove plate kreću se u rasponu od 6.000 do 8.500 evra mesečno.

S obzirom na navedene podatke o platama u IT sektoru, nećete pogrešiti za koje god zanimanje u oblasti informacionih tehnologija da se odlučite. Ukoliko ste obrazovani u ovoj oblasti, pred vama je blistava budućnost! Plate programera u inostranstvu variraju. Iako iznosi zarada u SAD prednjače u odnosu na Evropu, ni Srbija ne zaostaje daleko za ostatkom sveta. Plate programera u Srbiji su daleko iznad proseka i kod nas početne plate u IT sektoru iznose između 600 i 800 evra.

 

Izvor: www.computerworld.com.

  • 26.08.2013 11:45

Komentar