Kako da očistite svoju IT opremu i radne površine za vreme COVID-19 epidemije?

Kako su IT uređaji i mobilni telefoni u ovom periodu, a i inače, neizostavan deo vaše svakodnevice, sigurno vodite računa o tome da li je vaša oprema uvek čista i kako izgleda vaša radna površina.

Međutim, da li ste znali da se upravo na vašim uređajima i radnoj podlozi bakterije i virusi zadržavaju čak i do 28 dana?

Kako biste svoje alate i prostor za rad što lakše dezinfikovali, saznali smo za vas koje su mere zaštite IT opreme najefikasnije u ovom periodu borbe protiv virusa i bakterija.

Čišćenje kompjuterskih ekrana, tastature  mobilnog telefona

Kako da efikasno očistite svoju IT opremu?

Zaintrigiraće vas i činjenica da se na vašoj radnoj podlozi i IT opremi skuplja čak i do 18 puta više neželjenih mikroorganizama. Znajte da vam razna sredstva za čišćenje IT uređaja neće pomoći da otklonite viruse. Zato pratite ova uputstva!

Evo šta treba da uradite pre čišćenja:

  • uređaj isključite iz struje ili mu odstranite baterije;
  • nikada nemojte da koristite jaka hemijska sredstva, a posebno ne ona koja sadrže amonijak;
  • potrebni su vam: neabrazivna ili mikrofiber krpa, štapić sa vatom, voda, alkohol, maramice za dezinfekciju.

Tablet, kompjuterski i laptop ekrani

Šta vam je potrebno? Mikrofiber krpa (obična tkanina može da ostavi ogrebotine na ekranu), alkohol od najmanje 70%, proključala ili destilovana voda.

Ekran prvo očistite vlažnom krpom, a potom preko njega pređite krpom na koju ste prethodno naneli alkohol od najmanje 70%. Na taj način otklonićete bakterije i potencijalne viruse, fleke i nečistoće sa ekrana.

Trebalo bi da znate: Obična voda može oštetiti ekran, tako da je pre čišćenja uvek prokuvajte.

Tastatura

Šta vam je potrebno? Komprimovani vazduh, štapić sa vatom, razblaženi alkohol od 70% (bočicu alkohola dodajte u 0.5 l vode), krpa.

Prvo preko tastature pređite komprimovanim vazduhom. Na krpu nanesite alkohol i pređite preko tastature, a štapić natopljen alkoholom iskoristite da detaljno očistite prostor između dugmića. Ovo će otkloniti sve što ne treba da se nalazi na vašoj tastaturi i pobiće činjenicu da se pre čišćenja ovde nalazilo čak 400 puta više bakterija i virusa nego na bilo kojoj drugoj površini.

Pazite! Sredstva koja imaju više od 40% alkohola mogu učiniti da vaša tastatura izbledi.

Miš

Šta vam je potrebno? Štapić sa vatom, igla, izopropil alkohol, voda i antibakterijske maramice.

Iglu iskoristite da doprete do najužih površina na mišu, a preko senzora pređite štapićem na koji ste naneli alkohol ili vodu. Ostatak miša obavezno očistite vlažnom krpom ili antibakterijskim maramicama. Ne samo da ćete otkloniti viruse nego ćete primetiti i da se miš bolje kreće.

Pazite! Imajte u vidu da jače hemikalije mogu oštetiti laserski miš.

Priprema za rad na grafičkoj tabli

Slušalice i zvučnici

Šta vam je potrebno? Maramice za dezinfekciju i rastvor: 70-procentni alkohol + voda.

Slušalice očistite maramicom za dezinfekciju, a potom na krpu ili vatu nanesite rastvor i još jednom detaljno pređite preko njih. Na kraju je potrebno da ih očistite i suvom krpom. Na isti način možete očistiti i zvučnike. Imajte na umu da na ove osetljive površine ne smete nanositi nikakva abrazivna sredstva ili jači alkohol.

Pazite! Ako imate slušalice sa mikrofonom, pripazite da se sitni otvori ne navlaže previše. Slušalice nemojte nikako uranjati ni u kakva sredstva za čišćenje ili tečnost.

Mobilni telefon, tablet, iPod i iPad uređaji

Šta vam je potreno? Vlažna krpa, dezinfekcijska maramica, 70-procentni alkohol.

Ekran i pozadinu telefona možete očistiti vlažnom krpom ili dezinfekcijskom maramicom. Zatim, na krpu nanesite alkohol i još jednom pređite preko ekrana, kako biste bili sigurni da su virusi i bakterije uklonjene.

Ako koristite iPhone i iPad, znate da je Apple bio protiv ideje o primeni bilo kakvih dezinfekcijskih sredstava na njihovim uređajima. Međutim, sada se to menja – iz ove kompanije poručuju da i svoj iPhone možete očistiti dezinfekcijskom maramicom koja sadrži i do 70% izopropil alkohola.

Grafičke table

Šta vam je potrebno? Mikrofiber krpa, alkohol do 70%, antibakterijske maramice.

Omiljeni alat dizajnera očistićete tako što ćete na krpu naneti alkohol koji ne sadrži više od 70% i njome preći preko ekrana. Na isti način očistite i pozadinu table, a za prostor između ekrana i pozadine koristite štapić natopljen alkoholom. Ne zaboravite da olovku prebrišete antibakterijskom maramicom.

Smart Watch

Šta vam je potrebno? Neabrazivna krpa, topla voda.

Smart Watch uređaj isključite i odvojte od narukvice. Držite ga 10-15 sekundi pod mlazom tople i čiste vode, zatim ga osušite i očistite neabrazivnom krpom. Na taj način otkloniće se neželjeni mikroorganizmi. U ovom slučaju ne koristite sapune ili druga sredstva za čišćenje, jer mogu ošteti funkcionalnost sata.

Uređaji za punjenje

Šta vam je potrebno? Krpa i rastvor: alkohol od 70% ili 75% + voda.

Na krpu nanesite rastvor od alkohola i vode u razmeri 50% alkohola (od 70 ili 75%) i 50% vode i očistite metalni deo koji ćete odmah potom obrisati i suvom krpom. Na isti način očistite i plastični deo uređaja. Pre nego što punjač vratite u struju, ostavite ga da se osuši.

Efikasno čišćenje radnih površina

Kako da dezinfikujete radnu površinu?

Kada je vaša radna površina u pitanju, brojne su mogućnosti za njenu dezinfekciju: trenutno najpopularniji asepsol, hidrogen, alkohol, pa u nekim slučajevima i izbeljivač mogu da vam pomognu prilikom čišćenja.

U svakom slučaju, evo recepta za rastvor kojim možete očistiti drvene, metalne i plastične površine, tako da budete sigurni da ste otklonili viruse i bakterije.

Napravite rastvor vode i alkohola (čak 96-procentni) u razmeri 60% vode i 40% alkohola. Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju – destilovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50% vode i 50% sirćeta. Rastvor nanesite na krpu i nekoliko puta prođite preko površine. Ova formula počinje da deluje već nakon 10 sekundi i provereno uništava 100% bakterija i virusa.

A kako da iskoristite vreme u toku #ostanikodkuće kampanje?

Sada kada znate koje mere zaštite IT opreme su najefikasnije primenite ih – sačuvaćete svoje zdravlje i svoje uređaje. A dok traje #ostanikodkuće kampanja, spisak stvari koje biste mogli da uradite je verovatno obiman. Na vama je da izaberete prioritete.

U tome vam može pomoći ITAcademy, koja se pridružila ovoj kampanji i odlučila da svima koji žele da dodatno napreduju ili steknu nova znanja besplatno pokloni najtraženije online kurseve. Svake nedelje moći ćete da pohađate kurseve iz oblasti programiranja, dizajna i CAD-a, IT biznis veština i kurseve stranih jezika.

Prvi korak ka sticanju novih znanja napravite već danas – prijavite se za aktuelni kurs i iskoristite vreme u svom domu na najefikasniji način.

  • 16.04.2020 16:01

Komentar