Kako kontrolisati saobraćaj i zaraditi malo bogatstvo

saobracaj
VitaR)

Ne postoji oblast u kojoj programeri i drugi IT stručnjaci ne planiraju da ostvare uticaj i istovremeno olakšaju, ubrzaju, poboljšaju život ljudima.

Pre nekoliko nedelja smo dobili mail od direktora kompanije iz Beograda koja razvija napredna rešenja za kontrolu saobraćaja u gradovima oslanjajući se na IT rešenja i algoritme.

Ako ste programer, dizajner, IT menadžer, administrator ili stručnjak za elektronsko poslovanje, kontrola saobraćaja verovatno nije prva oblast za koju biste pomislili da je možete profesionalno istraživati.

Ali, avaj.

Kad pročitate pismo koje smo dobili, moguće je da će Vam se upaliti lampice o potrebama za primenom naprednih IT rešenja u mnogim oblastima života.

Šta sve možete da radite? I koliko možete da zaradite? Evo šta nam je napisao gospodin Srećko Babić, direktor kompanije Trans-Tex:

“Vaš sajt mi je skrenuo pažnju. Zaključio sam da ste potpuno posvećeni vašim opredeljenjima. Uvek je dobro kada se naiđe na ljude koji su fokusirani na svoje ideje. Zbog toga vam se obraćam, jer ćete razumeti projekte o kojima se radi.”

“Mi imamo dve inovacije za koje smo dobili nagrade na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju 2006. i 2007. godine. U inovaciji iz 2006. godine radi se sistemu za prepoznavanje prekršilaca u saobraćaju. U inovaciji iz 2007. godine radi se sistemu koji objedunjuje tri osnovne funkcije javnog prevoza u gradovima: brojanje putnika u realnom vremenu, monitoring i upravljanje vozilima u realnom vremenu i elektronska karta i kontrola karata u realnom vremenu.”

“Tu ima programiranja na svim nivoima: na niskom, od pisanja drajvera do međuprocesne komunikacije, na visokom, rad sa bazom podataka, pisanja korisničkih interfejsa, na srednjem, pisanja aplikacija za rad sa periferijskim uređajima i komunikacionih protokola.”

“Postoji mogućnost da za istočno tržište plasiramo našu inovaciju iz 2007. godine. Tu je investiciona vrednost oko 8 miliona evra. Isto tako, grad Beograd planira da raspiše tender za javni prevoz, a Banja Luka za javni prevoz i upravljanje raskrsnicama. Znači, postoji šansa.”

“Ovo su veliki IT projekti, a svaki grad ima svoje specifičnosti i ne mogu se rešenja kopirati sa jednog na drugi grad. S toga je i održavanje takvih sistema koji upravljaju procesima u realnom vremenu veliki zahtev i veliki izazov.”

“A šta je potrebno radnicima znanja? Izazov. Izazov je ono što pokreće društvene promene.”

Koji je Vaš izazov? Da li imate želju za radom i istraživanjem u nekoj specifičnoj oblasti?

  • 21.08.2009 11:13

Komentar

Avatar korisnika: Djolle

Djolle

Interesantno!

Avatar korisnika: Srle

Srle

Evo ja cu da im uradim user interface design.

Avatar korisnika: Milan Tomić

Milan Tomić

Veoma zanimljivo....mislim, da treba dobro razmisliti o ovom "IT PROJEKTU" i realizovati to...to je buducnost!

Avatar korisnika: Srdjan

Srdjan

To je vec davno uradjeno po svim velikim svetskim gradovima i u toj oblasti mnogo zaostajemo iako imamo ljudske resurse nedostaje, kao i uvek, volja politicara. Trenutno sam u Parizu i impresioniran sam ovim sto sam video u oblasti saobracaja ( sistem naplate, kontrole, informisanja ... ). Sve funkcionise skoro savrseno. Bilo bi savrseno kada bi se navedeni projekti ostvarili i kod nas.