Sertifikati koje svaki programer treba da ima

cloud sistem

 

IT sertifikati su oduvek smatrani sigurnom kartom za siguran posao i napredak u karijeri. Danas su, međutim, cloud sistemi izmenili prirodu samih informacionih tehnologija. Poslovanje, kao i navike pojedinaca polako se izmeštaju u virtuelni deljeni prostor i sve su manje vezani za određeno mesto ili stacionirani hardver.

Više nije dovoljno biti ekspert za kodiranje ili hardverski stručnjak. IT-jevci moraju da usvoje raznorodne uloge. Sertifikati znače, ali sami po sebi ne zadovoljavaju potrebe tržišta.

 

Ko je novi IT profesionalac?

Produkcija aplikacija danas odiše hitrošću. Razvojni timovi rade tako da se aplikacija izbaci na tržište u najkraćem roku, a zatim se neprestano menja i dopunjuje na osnovu feedbacka. Inovacija je jedina konstanta i nije neobično imati gomilu aplikacija koje su u stalnom procesu.

it profesionalacDa bi obezbedili brze promene, IT profesionalci moraju podjednako imati smisla za biznis i za  duboko poznavanje tehnikalija. Oni moraju razviti fokus potreban da se isprate intenzivni razvojni ciklusi, kreativnost neophodnu da se bude inovativan i adaptibilnost da u aplikacije integrišu komponente cloud sistema koje se stalno menjaju i razvijaju.

 

 

Kojim sertifikatima bi trebalo da težite?

Iako su sertifikati polazna tačka za razumevanje nečije kompetencije, oni nisu dovoljni. U svetu IT-ja postoji skoro 2.000 sertifikata. Uprkos činjenici da se priroda IT sektora promenila, 64% menadžera za zapošljavanje i dalje visoko vrednuje sertifikate kao indikatore znanja.

Važno je pažljivo birati one sertifikate koji su najprimenjiviji na današnje IT okruženje, orijentisano ka cloud sistemima i mobilnim aplikacijama. Danas najpopularniji sertifikati oslikavaju sveopštu potrebu za tehničkim veštinama u vezi sa cloud, s jedne, i biznis sposobnostima, s druge strane.

 

Koji su najpopularniji i najvredniji sertifikati?

Pored prestižnih Microsoft sertifikataZend sertifikata za PHP programiranje, na ceni su sve popularniji Android ATC sertifikati.

PHP je snaga koja stoji iza 240 miliona vebsajtova, kao i najpopularniji jezik za pisanje mobilnih aplikacija. Zato se broj sertifikovanihZend inženjera svakodnevno povećava. U Srbiji trenutno postoji svega 29 Zend stručnjaka sa ovim sertifikatom, a potražnja ovu brojku višestruko premašuje.

 

 Zend sertifikat za PHP programiranje

 

Dobijanjem Microsoft sertifikata postaje se deo Microsoft Certified Professional (MCP) zajednice. Time se potvrđuju znanja i veštine u radu sa najnovijim Microsoftovim proizvodima i tehnologijama. Kolika je potreba za obučenim MCP profesionalcima govori činjenica da je u ovom trenutku više od milijardu dokumenata podignuto na Microsoftov OneDrive cloud sistem.

Android ATC sertifikati garancija su da profesionalac poseduje dobru kombinaciju teoretskih i praktičnih znanja. Na Googleu trenutno ima više od milijardu registrovanih aktivnih korisnika Androida; sa 1.376.604 aplikacija na tržištu ubedljivo je najdominantniji operativni sistem za mobilne uređaje. Potreba za Android stručnjacima je očigledna.

 

Kako izgleda idealni kandidat?

Koliko god da je dobar sertifikat važna referenca, prava preporuka su lični kvaliteti. Brza isporuka kvalitetnog proizvoda, kada govorimo o aplikacijama, zahteva ne samo izradu same aplikacije, već i način na koji se ona uklapa u ceo sistem. Idealni kandidat ima dovoljno iskustva da razume ceo proces proizvodnje jedne aplikacije: od pisanja koda do implementacije i testiranja finalnog proizvoda, koji uvek mora donositi užitak krajnjem korisniku. Bez iskustva, mnogi programeri ne razumeju da vešto i dobro programirane aplikacije ne moraju nužno proizvoditi dobro iskustvo pri korišćenju. A jednostavnost i UX (user experience) danas su najvažniji.

stručan programer

 

Savet za pravljenje oružja od sertifikata

Iskustvo potvrđuje sertifikat

 

Mnogi profesionalci IT sertifikat vide kao siguran put da CV dođe na vrh gomile. Ali, danas je pametno uključiti i dodatnu interpretaciju. Obavezno u CV uvrstite opis koji će pokazati kako će vaše znanje stečeno i potvrđeno sertifikatom napraviti razliku u vašem budućem timu i kvalitetu proizvoda ili UX-u klijenata. Nemojte misliti da se ovo podrazumeva, jer – ništa se ne podrazumeva.

 

Rezultati koji se mere dolaze od iskustva krajnjeg korisnika. Ako je sertifikat dokaz da će krajnji korisnik biti zadovoljniji proizvodom, onda je njegovo sticanje definitivno dobra investicija u Vašu budućnost.

Navedene sertifikate možete steći školovanjem na ITAcademy. Ukoliko vam više odgovara opcija online učenja, nastavu možete pohađati bez obzira da li se nalazite u Sremskoj Mitrovici, LeskovcuVranju ili bilo kom drugom gradu u Srbiji.

Takođe, ITAcademy je dostupna i u BiH i nastavu možete pratiti i iz Bihaća, BijeljineBanja Luke ili bilo kog grada u BiH.

  • 16.10.2014 09:54

Komentar