8 koraka pomoću kojih možete postati vrhunski programer kojeg svi žele

Bez obzira da li ste počeli juče ili pre deset godina, kao programeri bi uvek trebalo da težite tome da postanete što bolji u svom poslu. Digitalni trendovi se menjaju iz dana u dan i veoma je važno da se kao programer konstantno razvijate, upoznajete sa novim alatima i unapređujete svoje znanje.

Programerski rad podrazumeva stalno napredovanje

Sledećih 8 saveta vam može pomoći kako da postanete i ostanete dobar programer.

1. Koristite alate za testiranje napisanog koda

Dobar programer je sposoban da izvrši automatizaciju procesa testiranja, testira jedinice ili ceo softver. Zašto? Svaki programer je bar jednom iskusio ovako nešto: Promenite mali deo koda negde i ta izmena prouzrokuje katastrofalnu grešku negde drugde. Zato je veoma bitno da koristite automatizovane testove (CodedUITests, JUnit, PyUnit, itd.) kako biste obezbedili maksimalnu moguću stabilnost i tačnost koda.

Alati se često povezuju sa bazom podataka za testiranje, mernim alatima, alatima za analizu koda, editorima teksta i alatima za simulaciju i modelovanje da bi se automatizovao što je moguće veći deo procesa testiranja.

2. Odvojite vreme i napišite test za jedinično testiranje

Mnogi programeri i developeri posmatraju testiranje kao dokaz da njihovi programi ispravno rade. Ali zapravo se programi testiraju da bi se dokazalo postojanje grešaka. Pošto je cilj da se greška otkrije, test se smatra uspešnim samo ako se greška otkrije ili ako dođe do otkaza u toku testiranja.

Test se piše pre samog koda, a nakon toga se piše i izvorni kod koji treba da zadovolji test. Refaktorisanjem se taj kod dalje prečišćava i pojednostavljuje, ali osnovno je da test koji se jednom verifikovao mora da se iznova verifikuje, pri svim sledećim izmenama.

Test se piše pre koda

Ukoliko odvojite vreme da kreirate test za jedinično testiranje, uvidećete da će vaš kod na kraju biti mnogo kvalitetniji jer ćete na ovaj način otkriti bolja imena, apstrakcije i bolje povezati računarske klase.

3. Neka kolege uvek prekontrolišu vaš rad

Kod koji je viđen samo od jednog programera u vašem timu je potencijalno opasan kod. Zašto? Zamislite da se određeni programer razboli ili iznenada napusti vaš tim, ko će moći da zna kako taj komad softvera zaista funkcioniše? Osim toga, bez obzira na iskustvo i znanje programera koji radi na projektu, može se desiti da je i on nešto prevideo, pogrešio i samim tim vaš proizvod neće biti odgovarajućeg kvaliteta jer je moguće da mu se potkrala neka greška u kodu.

Ovaj problem se lako može rešiti ako se pobrinete da svaki kod bude pregledan i prekontrolisan od više programera odjednom. Pored kontrole kvaliteta, na ovaj način ćete osigurati i stvaranje kolektivnog vlasništva koda vašeg projekta.

4. Učite i podučavajte kroz praksu

Ovo je idealan način rada, ukoliko želite podeliti svoje znanje i pritom naučiti nešto novo. Najbolji način da obučite programera koji je tek nedavno počeo svoju karijeru jeste da ga smestite pored iskusnog programera koji će radeći posao preneti nova znanja svom kolegi. A pošto je podučavanje odličan proces da se izoštre veštine, mentor će takođe imati koristi od ovakvog načina rada.

5. Nemojte dodatno komplikovati kod

Nepotrebno planiranje unapred će verovatno učiniti vaš kod previše složenim. Nemojte unapred planirati kako bi određeni kod trebalo da izgleda za dve godine jer će se do tada puno toga promeniti, a vi ćete izgubiti dragoceno vreme koje biste mogli da utrošite na nešto korisnije.

kreiranje novog koda

Ono što je bitno jeste da jednostavno ne treba mešati sa traljavim i brzo odrađenim poslom. Izbegavanje preterano kompleksnih rešenja ne znači da ne treba raditi pažljivo i temeljno na projektu.

6. Nemojte smišljati rešenje za svaki problem, potražite ga

U suštini, većina problema prilikom kreiranja novog koda se može svrstati u nekoliko opštih kategorija. Ovi opšti problemi su rešeni već više puta i uglavnom su dobro dokumentovani, samo je potrebno da posvetite nešto vremena potrazi za ovim rešenjima. Kad naiđete na problem, pokušajte da se udaljite korak nazad, sagledate ga objektivno, potražite rešenje i implementirate ga umesto da svaki put kreirate novo rešenje za problem sa kojim ste se susreli već nekoliko puta.

7. Savladajte jedan programski jezik ili naučite od svakog pomalo

Bilo da pričamo o programerima ili developerima, jedno je sigurno. I jedan i drugi bi trebalo da odluči da li će se izveštiti samo u jednom programskom jeziku, recimo Javi, i biti najbolji na svom polju, ili će se potruditi da nauči više jezika. Prednosti prve opcije su očigledne, ukoliko želite biti autoritet u svom poslu najverovatnije treba da se usavršite na jednom polju, dok ukoliko želite mnogo više mogućnosti, bar što se zapošljavanja tiče, svakako bi trebalo razmotriti opciju da se upoznate sa što više programskih jezika kao što su: C#, PHP, JavaScript...

konstantan rad na programerskim veštinama

8. Konstantno radite na svojim programerskim veštinama kako biste postali traženi

Da biste bili bolji u svom poslu, neophodno je da konstantno težite napretku. Vaš stav prema učenju i novim saznanjima će vas najverovatnije izdvojiti od većine i omogućiti fantastične nove prilike. Bilo koji od 8 programa u okviru Programming Departmenta da odaberete, obezbedićete sebi veoma kvalitetne alate i veštine za kreiranje softverskih proizvoda – od ideje, preko projektovanja, do konačne realizacije.

Plate programera u Srbiji su iznad proseka a informacione tehnologije spadaju u najtraženija zanimanja i bez sumnje ćete lako pronaći posao ukoliko postanete uspešan programer.

  • 14.10.2015 07:24

Komentar