Intervju sa ITA polaznikom Daliborom Škorićem: poslodavac pre svega očekuje praktična znanja

 

Intervju polaznika ITAcademy

 

 

Mašinski inženjer Dalibor Škorić je 2009. godine upisao smer Microsoft Web Development na ITAcademy kako bi sistematizovao već postojeća znanja iz oblasti programiranja i baza podataka. Ne samo da je tokom školovanja stekao programersko samopouzdanje, već je ostvario saradnju sa brojnim internacionalnim kompanijama, od kojih je jedna Nestle. U međuvremenu, Dalibor je i otvorio sopstvenu IT kompaniju koja uspešno pruža usluge u oblasti programiranja i dizajna.   

Ovo je njegova priča.

 

Dalibor Škorić

Diplomirali ste na Mašinskom fakultetu; međutim, 2009. godine upisali ste smer Microsoft Web Development na ITAcademy. Zašto ste se odlučili za dodatno usavršavanje nakon završenog fakulteta?


Na smeru Industrijsko inženjerstvo, koji sam studirao na Mašinskom fakultetu, od svega što ima veze s programiranjem radili smo samo baze podataka. Paralelno sam samostalno učio C# i rad sa bazama, tako da sam posle nekog vremena dobio posao u većoj firmi. I tada sam takođe učio samostalno od kuće da bih mogao da pratim ono što se od mene tražilo na poslu.

Posle oko dve godina rada u dve firme i samostalnog učenja, imao sam već neko znanje, ali je ono bilo vezano samo za oblasti koje su mi bile potrebne za rad. Znao sam od dosta stvari po malo. Osetio sam da mi je neophodna sistematizacija, baš onako kako se uči u školi. Zbog toga sam počeo da tražim školu za programiranje u vezi sa oblastima - C# programski jezik, .Net tehnologija, kao i MySQL baze podataka.

 

Koje su, po Vašem mišljenju, prednosti jednogodišnjih studija u odnosu na četvorogodišnje?


Mislim da je naše visokoškolsko obrazovanje dosta vezano za teoretska znanja, a premalo za praktična. Česta je pojava da onaj ko završi fakultet ne zna ništa konkretno da radi i tek počinje da uči na prvom poslu sve od nule, što malo obesmišljava sav trud koji se uloži na fakultetu u dugom nizu godina studiranja. Sad je naročito takvo vreme da poslodavac pre svega očekuje da zaposleni ima praktična znanja i veštine, dok diploma može biti samo prednost pri traženju posla. Prednost jednogodišnjeg školovanja je upravo u tome da se u ovom kraćem roku polazniku omogućava da stekne najvažnija praktična znanja iz neke oblasti, lišena suvišne teorije. Osim toga, učiti nešto godinu dana, a ne četiri ili pet, daje i dodatnu volju, jer su praktična znanja odmah upotrebljiva, dok je cilj - završetak školovanja i rad - bliži, a ne u dalekoj i apstraktnoj budućnosti.

Koliko su znanja koja se stiču školovanjem na ITAcademy praktična i primenljiva u realnom poslu?


Znanja su potpuno praktična, jer na kraju školovanja pravite složenu i realnu web aplikaciju nakon čega stičete i prvo programersko samopouzdanje.

Po završetku ITAcademy, izradili ste sajt mojc.rs za robnu marku koja je u vlasništvu kompanije Nestle. Kako ste ostvarili saradnju sa ovom kompanijom?


Saradnju s kompanijom Nestle sam ostvario preko ITAcademy, odnosno Centra za razvoj karijere, od koga dobijam ponude za posao na email. Pošto je freelance programiranje nešto čime se bavim, odgovorio sam na oglas kompanije Nestle i dobio posao.

 

 

Centar za razvoj karijere

Radite kao freelance programer i dizajner za švedsku informatičku kompaniju Innova. Koliko je danas važno da ste istovremeno profesionalac i u oblasti programiranja i u oblasti dizajna?


To su srodne oblasti. Spajaju se u tački grafike - sajt ima vizuelni izgled ispod koga su programski kodovi. Ako se znanje programiranja spoji sa znanjem rada u nekom grafičkom programu, time se dobija jedna celina i široko polje primene.

Vlasnik ste i direktor firme Logos informatika, koja se bavi razvojem Windows i web aplikacija u .NET tehnologiji, izradom internet sajtova, hostingom, outsourcing razvojem softvera za potrebe drugih firmi i grafičkim dizajnom. Koje su prednosti preduzetništva?


Jedna od prednosti ovog posla je da sve možete raditi preko interneta, ceo svet može biti tržište. Kriza je donela nekoliko neočekivanih pogodnosti - sad je mnogo lakše i jeftinije osnovati svoju firmu. Takođe, zbog pada cene nekretnina dosta je pojeftinio i najam poslovnog prostora. Kad nema posla po narudžbini, uvek se mogu razvijati sopstveni projekti, tako da smo i mi razvili nekoliko svojih portala i softver za upravljanje dokumentima i organizaciju poslovanja firme pomoću radnih naloga.

Šta biste poručili vašim kolegama, sadašnjim polaznicima ITAcademy?


Da budu uporni, da iskoriste znanje koje se daje na predavanjima i da se trude da  samostalno prošire stečena znanja na sopstvenim projektima, kao i da veruju da će uspeti. Ovo vreme, pored krize koja sve sputava, nudi mnoge mogućnosti koje ranije nisu postojale, mogućnost neograničenog učenja, testiranja svog znanja i pronalaženja posla preko interneta za sve one koji postanu "majstori svog zanata" i koji se potrude da realizuju dobre ideje.

 

  • 19.03.2013 14:53

Komentar