Školovanje na ITAcademy izdvojilo me je iz mase i pružilo osnov za odličnu karijeru - Intervju sa Markom Vasićem

Kao što ste i do sada navikli, prenosimo vam iskustva i utiske polaznika ITAcademy, a posebno zadovoljstvo nam predstavlja kada pišemo o njihovim radovima i uspesima.

 

iskustvo polaznika marka vasića

 

Ovog puta porazgovarali smo sa Markom Vasićem, polaznikom smera Web Design ITAcademy 2011/12, koji je, ubrzo nakon završetka školovanja, ozbiljno počeo da radi freelance i, kako njegovi radovi govore, mnogo napredovao u tome:

 

www.planinskakucatara.com
www.cdlbgd.rs
www.kafaromansa.rs
www.betting.dx.am

1. Recite nam – zašto ste se odlučili da upišete Web Design na ITAcademy i kakav sada stav imate o tom svom postupku?


Za upis na ITAcademy sam se odlučio prvenstveno zbog želje da unapredim svoje znanje u oblasti web dizajna, ali i zbog mogućnosti online praćenja nastave i polaganja ispita. U tom trenutku mi je to mnogo značilo, jer sam bio stalno zaposlen. Sa ove tačke gledišta, mislim da je upisivanje ITAcademy jedna od boljih odluka koje sam doneo, i ponovo bih je upisao. Isto tako, drago mi je što sam imao priliku da sarađujem i učim od najboljih stručnjaka iz oblasti dizajna u Srbiji.

2. Koliko Vam je školovanje na ITAcademy pomoglo da danas sa uspehom radite posao koji volite?

Školovanje na ITAcademy mi je u velikoj meri pomoglo po pitanju posla kojim se sada bavim. Da nisam upisao ITAcademy, verovatno bih se danas bavio nekim drugim poslom i na web dizajn gledao kao na oblast u kojoj ljudi dobro zarađuju. Sav svoj prihod ostvarujem isključivo kroz bavljenje web dizajnom, a za to su u velikoj meri zaslužni predavači sa ITAcademy (Vuk Ninić i Aleksandar Burić).

3. Kada ste napravili prvi sajt?

Prvi sajt sam napravio godinu dana pre upisa na ITAcademy, ali upravo je to bilo presudno u mojoj odluci o upisu. Jednostavno, video sam da sa tim nivoom poznavanja dizajna, web dizajnom mogu da se bavim samo iz hobija. Danas, kad pogledam taj sajt i onaj koji sam napravio par meseci po završetku školovanja, vidim ogromnu razliku.

4. Šta je potrebno da bi se dobro zarađivalo freelance u Vašoj struci?

Kvalitet, istrajnost i dosta vežbanja. Ne treba odustajati pre nego što ste ozbiljnije i počeli da se bavite ovim poslom, jer niko vas neće angažovati ako ne radite kvalitetno. To ćete postići samo sa dosta vežbanja. Iluzorno je pričati o nekom velikom uspehu preko noći ako ste freelancer.

5. Šta, po Vašem mišljenju, treba da zna jedan dobar dizajner, odnosno – kako postati dobar dizajner?

Pored svega navedenog u prethodnom odgovoru, da bi neko postao dobar dizajner mora da voli dizajn. Ako na to gleda kao na priliku da dobro zaradi sedeći za računarom, u startu je izgubio. Ne može dizajnom da se bavi neko ko nije maštovit, kreativan i ko ne može da reši problem, jer je dizajn upravo to – proces rešavanja problema.

6. Kakvi su Vaši planovi za profesionalnu budućnost?

Trenutno sam okupiran sa nekoliko projekata, a pokrenuo sam i svoju kompaniju – Media Web, koja se bavi dizajnom. Isto tako, planiram i dodatna usavršavanja u oblasti web dizajna (naravno na ITAcademy).

7. U čemu se, po Vašem mišljenju, razlikuje učenje na fakultetu od učenja na ITAcademy?

S obzirom da sam studirao i završio fakultet, mogu Vam reći da je razlika velika. Na fakultetu su ogromne grupe i profesori ne mogu, a u većini slučajeva i ne žele, da se posvete svakom studentu ponaosob. Oni su tu, „odrađuju” svoju platu i ostalo ih ne zanima, dok na ITAcademy imate male grupe gde svaki predavač lično poznaje svakog polaznika i posvećuje se njegovom napretku u potpunosti.

Onda, na fakultetu je nemoguće doći do profesora na konsultacije, jer on zbog „obaveza” uvek pošalje asistenta, dok na ITAcademy imate Live Chat koji radi uvek, a na postavljeno pitanje profesor odgovara u najkraćem mogućem roku.

I najbitniji od svega su obim i kvalitet nastave. Za razliku od ITAcademy, na fakultetima nema prakse, tako da stečeno znanje ne možete da primenite. Isto tako, na ITAcademy je svaki predmet koncipiran tako da naučite sve što vam iz oblasti dizajna može trebati.

8. U kolikoj meri je praktičan rad potreban da bi neko postao dobar web dizajner?

U ogromnoj meri. Ne možete postati web dizajner bez praktičnog rada. U toj oblasti sve se svodi na praktičan rad. Za vreme školovanja na ITAcademy nakon svake lekcije imao sam praktični zadatak, kako bi primenio stečeno znanje iz te lekcije. U okviru svakog predmeta je ogroman broj zadataka i radova koje morate da uradite kako bi uspešno položili taj predmet, tako da nema polaganja „preko veze”...

9. Kako najbrže i najlakše doći do klijenata u Vašem poslu? Da li postoji neko univerzalno pravilo? Šta je konkretno Vas u najvećoj meri približilo klijentima?


Univerzalno pravilo je – kvalitetan rad. U početku je teško doći do klijenata i, po mom mišljenju, tu najviše dolazi do frustracija. Ali potrebno je samo biti uporan i, ukoliko dobro radite, klijenti će doći. U početku će to biti manji, ali vremenom, ukoliko stvarno vredite, dođu i veliki projekti. Samo treba biti uporan i vredno raditi.

Ja sam lično uradio dosta projekata na raznim freelance web sajtovima, ali sam, isto tako, svoje usluge nudio „od vrata do vrata” i tako došao do velikog broja klijenata koji su me kasnije preporučili drugima. Takođe, neophodno je da imate i svoj portfolio sajt, kako bi vas potencijalni klijenti pronašli.

10. Šta biste poručili Vašim kolegama, sadašnjim i budućim polaznicima ITAcademy?

Izaberite svetlu budućnost i upišite ITAcademy. Marljivo radite i, verujte mi, isplatiće Vam se. Školovanje na ITAcademy će Vas izdvojiti iz mase i pružiti Vam osnov za odličnu karijeru.

Ukoliko i vi želite da postignete uspeh kao Marko odaberite neki od programa na ITAcademy. Nastavu možete da pratite i online bez obzira da li se nalazite u Zrenjaninu, KraljevuInđiji ili nekom dugom gradu u Srbiji a mogućnost online nastave je obezbeđena i u BiH pa tako nastavu možete pratiti iz Zenice, TuzleMostara ili bilo kog drugog grada u BiH.

  • 14.10.2013 12:00

Komentar