Kako da postanete stručnjak za Linux operativni sistem u 365 dana?

Linux je besplatan, brz, pouzdan i moćan operativni sistem. Ako želite da probate nešto novo i vidite da ima boljih stvari od skupog Windowsa i od OS X-a, koji radi samo na Mek računarima, onda je ovo vodič kreiran za vas.

Rad sa Linuxom

Dugo godina je ovaj operativni sistem, sličan juniksu, važio kao radno okruženje za programere, ljude koji su više orijentisani ka radu sa računarima, prvenstveno zbog svoje komplikovanosti i određenog tehničkog predznanja koje je bilo potrebno. Međutim, zadnjih par godina situacija se ubrzano promenila…

Naime, najnovije distribucije kao što su Linux Mint i Manjaro u potpunosti su prilagođene početnicima i odmah po instalaciji spremna za svakodnevni rad na računaru.

Samim tim je sve veća potražnja za stručnjacima koji umeju instalirati, konfigurisati, projektovati i održavati mreže pod operativnim sistemima Linux.

1. korak: Instalirajte i konfigurišite odabranu verziju OS-a

Linux možete istalirati direktno na hard-disk ili se možete poslužiti programom koji nosi naziv Unetbootin i distribuciju prebacite na vašu USB fleš memoriju, sa nje podignete sistem i tako ga koristite. Na ovaj način ćete imati priliku da se upoznate sa ovim naprednim operativnim sistemom i ukoliko se odlučite da ga svakodnevno koristite, možete da je instalirate umesto postojećeg operativnog sistema ili pored njega na posebnu particiju. Ovaj proces se zove dual boot i pri uključivanju računara vi ste oni koji biraju koji operativni sistem želite da koriste.

Početnici koriste Linux Mint

Kada instalirate neku Linux distribuciju recimo Mint koji je odličan izbor ukoliko ste početnik, primetićete da veliki broj programa koje ste koristili na Windows platformi možete da koristite i ovde: Firefox, Chrome, VLC, Skype, OpenOffice Writer i još mnoge. Ukoliko vam se desi da određeni sotver nije podržan, možete naći fantastične alternative za isti (RhytmBox, SM Player, GIMP) ukoliko se malo potrudite.

Najbolji način za učenje je igranje sa mnogobrojnim podešavanjima i opcijama. Mada ukoliko želite da intenzivno eksperimentišete, možda je najbolje da važne podatke još neko vreme čuvate na nekom drugom mestu, za svaki slučaj.

2. korak: Istražite terminal i naučite osnovne i napredne komande

Čak i ako su novije verzije Linuxa prilično prilagođene početnicima, nije zgoreg da se upoznate sa terminalom i komandama koji vam mogu olakšati rad u ovom operativnom sistemu. Terminal je prozor u kom se tekstualno unose komande operativnom sistemu i kako biste bili u mogućnosti to da uradite biće vam potrebne administratorske privilegije.

Sledeće osnovne CLI komande vam mogu biti korisne ukoliko ste tek počeli da koristite Linux:

  • man – uputstvo o programu i kako ga koristiti
  • apropos – pretraga manual (man) stranica

Rad sa datotekama vam omogućavaju sledeće komande:

  • ls – listanje sadržaja direktorijuma
  • cd – navigacija direktorijumima
  • cp – kopiranje datoteka ili direktorijuma
  • mv – premeštanje datoteka ili direktorijuma
  • rm – brisanje datoteka ili direktorijuma
  • rmdir – brisanje praznog direktorijuma
  • mkdir – kreiranje direktorijuma
  • pwd – lokacija trenutnog direktorijuma u konzoli
  • dd – konvertuje i kopira određenu datoteku
  • du – prikazuje veličinu direktorijuma ili datoteke
  • df – prikazuje dostupnost slobodnog prostora na montiranim particijama
  • mount – služi za montiranje diskova
  • split – razdvaja datoteku u više manjih datoteka

linux terminal i komande

Komande koji su direktno povezane sa korisničkim pravima:

  • id - prikazuje sve oznake vezane za aktivnog korisnika
  • last - prikazuje informacije vezane za poslednjeg ulogovanog korisnika na sistem
  • usermod - modifikacija informacija vezanih za određenog korisnika

Većina Linux komandi su zapravo mali samostalni programi koji se pozivaju pomoću njihovih imena i veoma je bitno obratiti pažnju na mala i velika slova s obzirom da operativni sistem razlikuje tip slovnih karaktera.

3. korak: Učite i konstantno usavršavajte svoje znanje i veštine

Internet je prepun materijala, vodiča i saveta o tome kako da instalirate, konfigurišete i radite u u ovom naprednom operativnom sistemu. S obzirom da pričamo o besplatnom softveru, postoje enormni broj online zajednica gde možete saznati sve što vas interesuje o Linux sistemu.

linux besplatni softver

Međutim, ukoliko želite postati kompetentan stručnjak sa LPIC sertifikatom koji obezbeđuje Linux Professional Institute (LPI) svakako bi trebalo da razmislite o tome da upišete Linux Administration program na ITAcademy.

Za godinu dana ćete savladati osnove rada pod operativnim sistemom Linux, od instalacije, preko podešavanja mreže i mrežnog okruženja, do opisa komandi i radnji koje se koriste prilikom administracije mreža pod ovim operativnim sistemom. Izučićete mrežnu administraciju Linux operativnog sistema, razloge i prednosti umrežavanja, tipove i topologije mreža, a i upoznaćete se sa osnovnim medijima za realizaciju mreže. Osposobićete se za efikasno rukovanje podacima kroz visokooptimizovane upite, kvalitetna relaciona rešenja i rukovanje indeksima u MySQL serveru. Zbog svega navedenog ne čudi zašto je Linux kurs postao toliko popularan i tražen među onima koji žele da nauče više o ovom operativnom sistemu.

  • 17.11.2015 08:18

Komentar