Odabrati iOS, Android ili Windows Phone programiranje za razvoj mobilnih aplikacija?

iOS, Android ili Windows Phone programiranje


Praćenje ovogodišnje liste Top 10 budućih zanimanja u IT industriji donelo je promene na vrhu. Naime, sa lakoćom se na prvo mesto plasiralo zanimanje programer mobilnih aplikacija.

Odlučujući faktori u korist mobilnog razvoja i programiranja su definisani kroz četiri snažne stavke:

 • Visok hardverski potencijal. Mobilni uređaji i pametni telefoni imaju najveći proboj na tržištu hardvera.
 • Ogromna potražnja za aplikacijama iz različitih oblasti poslovanja (zabava, edukacija, sport, e-poslovanje, državna uprava, finansije...)
 • Procena rasta potražnje za programerima u vrednosti od 32% za period od deset godina. Samo na teritoriji Amerike biće potrebno 292000 novih programera za mobilne uređaje.
 • Disproporcija u potražnji za kvalifikovanim programerima u odnosu na ponudu na tržištu rada. Na neka radna mesta firme čekaju i mesecima dok ne pronađu odgovarajućeg kandidata.

Nije potrebno puno istraživanja da bi se utvrdilo za koje platforme je najveća potražnja za programerima. Jasno je da se na vrhu izdvojilo iOS programiranje i naravno Android programiranje. Ako direktno krenemo da upoređujemo ove tri platforme dolazi se do interesantnih razlika koje mogu da odrede smer u kome ćete se vi kao developer pokrenuti.

Pročitaj više »
 • 13.06.2012 13:28
 • Nema komentara

Android programiranje: Enekretnine aplikacija

Ključni koncepti i osnove Android developmenta
 

Za sve vas koje zanima kako se razvijaju aplikacije kao i na koji način se radi Android programiranje proći ćemo kroz ključne koncepte developmenta i osnova koje morate znati pre nego što krenete sa poslom.

Inspiraciju za tekst nam je dala skorašnja objava enekretnine Android aplikacije od strane domaće developer kuće Aikon group.

Android je slobodna i otvorena mobilna platforma koju trenutno podržava Google. Kada se kaže da je slobodna misli se na mogućnost da je svako koristi i modifikuje prema sopstvenom hardveru. Dakle, izvorni kod je svima dostupan za korišćenje bez potrebe da tražite licencu od Gugla ili da mu platite. Android je takođe dostupan u open-source Apache 2.0 licenci, što znači da možete sve modifikovane verzije Androida dalje distribuirati bez potrebe da predate sve promene direktno nazad na platformu, pa čak možete vaše modifikovane verzije Androida zatvoriti (učiniti zatvorenog koda).

Upravo zbog ovoga proizvođači hardvera rado prihvataju Android. Sa jedne strane proizvođači imaju mogućnost da modifikuju sistem, da ga učine specifičnim i posebnim u odnosu na konkurenciju, a sa druge strane uvek mogu da unajme developere i programere koji se obučavaju za rad u poznatom i jedinstvenom okruženju kakav je Android. Tako na primer HTC ima svoje korisničko okruženje Sense, a Sony Ericsson potpuno drugačiji izgled korisničkog interfejsa iako oba proizvođača razvijaju mobilne uređaje na Android 4 platformi.

HTC ima korisnički interfejs Sense             android sony ericson

Pročitaj više »
 • 06.06.2012 15:27
 • Nema komentara

AdWords webinar za početnike 06.06.2012.

Google AdWords webinar


Nakon seminara AdIT2012 na kojem ste imali prilike da uživo prisustvujete predavanjima zaposlenih iz Google kancelarije iz Dablina, svima vama pružamo još jednu priliku da nastavite sa edukacijom iz oblasti Internet marketinga. Pozitivan odjek koji su prisutni pokazali nakon predavanja, pisanja o IT Akademiji u medijima kao i pohvale koje smo dobili od samih učesnika AdIT-a dokazala su je ovakav vid komunikacije jedan od najpraktičnijih načina da vi kao naši polaznici steknete neposredna iskustva i znanja iz oblasti koja izučavate na ITAcademy i BusinessAcademy.

Pročitaj više »
 • 04.06.2012 16:56
 • 2 Komentara

Back 2 Serbia sajam zapošljavanja 2012

Back2Serbia sajam zapošljavanja

Dana 7. i 8. juna 2012. godine u Beogradu održaće se Back2Serbia sajam zapošljavanja namenjen svim našim državljanima koji su živeli u inostranstvu, kao i onima koji su u zemlji i traže nove izazove u razvoju svoje karijere.

IT Akademija je edukativni partner sajma što potvrđuje činjenicu da je IT sektor obast privređivanja koja se prepoznaje kao jedna od perspektivnijih u Srbiji. U prilog tome idu i podaci "Nacionalne službe za zapošljavanje" koji pokazuju da programeri i IT stručnjaci u proseku najkraće čekaju na posao. Ovaj sajam je odlična prilika za mlade da na jednom mestu stupe u kontakt sa velikim brojem poslodavaca i da u neposrednom kontaktu sa njima dođu do značajnih kontakta i iskustava. Sa druge strane, kompanijama i poslodavcima će biti omogućeno da se detaljno upoznaju sa prednostima zapošljavanja u Srbiji.


Pročitaj više »
 • 31.05.2012 15:25
 • Nema komentara

Mali rečnik Adobe sertifikata

 

karta dizajna

Teško vam je da se izdvojite od drugih, vama sličnih? Nemate prilike da uopšte pokažete koliko znate?

Adobe sertifikat jedan je od najprestižnijih pokazatelja koliko se dobro snalazite u oblasti dizajna, weba ili videa. Priznat je u celom svetu, a naročito se ceni u Srbiji. Adobe sertifikat neće biti samo još jedna nesigurna stavka u vašoj radnoj biografiji, već ulaznica u svet dobro plaćenih poslova.

Ko je ACA?

Pročitaj više »
 • 25.05.2012 16:36
 • Nema komentara

Šta želim da korisnik uradi kada poseti moj sajt?

Poseta, konverzija, profit sajta 

Koji je cilj vašeg sajta? Verujte mi da više od polovine ljudi kojima ćete postaviti ovo pitanje neće biti u stanju da vam da jasan, nedvosmislen odgovor. Možda ćete im olakšati ako ih pitate šta žele da korisnici urade kada dođu na sajt.

Koliko god ovo čudno izgledalo, pitanje “koji je cilj sajta” je jedno od najbitnijih koje sebi morate postaviti na samom početku procesa izrade sajta. Oko tog pitanja, ustvari oko odgovora na ovo pitanje, dalje se gradi se ono šta čini vaš sajt: tekstovi, dizajn, funkcionalnost. Čak ako malo pratite IT blogove i časopise sigurno čitate o tehnikama korišćenja društvenih medija u online promociji, metodama SEO optimizacije radi bolje pozicije na Guglu ili o primeni alata novog izdanja Photoshopa. Ako želite da kreirate nov sajt - zaboravite sve to!

 

Pročitaj više »
 • 21.05.2012 13:05
 • 3 Komentara

Savladati IT u petoj brzini

brzo sticanje znanja iz oblasti IT

Izvor: PC press

Objavljeno: maj 2012

 

Kvalitetno IT obrazovanje ne mora da vam oduzme nekoliko godina.

ITAcademy obučava polaznike po naprednom programu iz računarskih tehnologija i dizajna za samo godinu dana, koristeći posebnu metodologiju rada.

Tradicionalno obrazovanje, koje je za većinu pripadnika srednje i starije generacije na ovim našim prostorima predstavljalo ujedno i jedini mogući izbor, podrazumevalo je višegodišnje „grejanje stolice“: prvo u osnovnoj školi, zatim u srednjoj školi i napokon, u zavisnosti od afiniteta i mogućnosti u nekoj visokoškolskoj ustanovi.

Sve u svemu, od trenutka kada bi mlad čovek počeo profesionalno da se usavršava, do završetka tog usavršavanja moralo je da protekne bar tri do četiri godine. I premda značaj klasičnog obrazovanja nikako ne treba osporavati, postavlja se pitanje kako se ovako dugo profesionalno usavršavanje uklapa u današnje dinamično okruženje u kome je potreban visok stepen fleksibilnosti, da bi se blagovremeno ovladalo novim veštinama i uspešno nastavila karijera?

Pročitaj više »
 • 15.05.2012 17:23
 • Nema komentara

Mark Zukerberg slavi 28. rođendan

 

Mark Zukerberg 

Mark Zukerberg danas je napunio 28 godina, a sa ličnim bogatstvom od preko 17 milijardi dolara direktor kompanije Facebook Inc ubraja se u najmlađe milijardere.

Mark je rođen u malom američkom gradu Vajt Plejns. Odrastao je u jevrejskoj porodici, sa roditeljima Karen i Edvardom i sestrama Arijel, Randi i Donom. Dok su druga deca igrala na računaru, on je programirao kompjuterske igrice. Kad je imao 12 godina, osmislio je softver ZuckNet, koji je povezivao kompjutere u kući Zukerbergovih i u zubarskoj ordinaciji njegovog oca. Godinu dana kasnije, kompanija AOL lansirala je program Instant Messenger, namenjen brzom komunikaciji.

Pročitaj više »
 • 14.05.2012 16:45
 • Nema komentara

Kako sam video AdIT2012?

Osnove HTML5 jezika

 

Ne pamti se kada je fraza Internet pretraživač korišćena van teorijskih udžbenika, stručne literature i neveštih pokušaja lokalizacije. Jednostavno, danas se ta fraza izgovara Gugl. Naravno, prihvatam činjenicu da će se tu i tamo javiti neki stručnjak za optimizacju za pretraživače i navesti Yahoo, Bing, Blekko na šta ga vi slobodno pitajte da vam objasni kako se radi SEO za Yahoo. Na kraju krajeva pitajte ga gde on pretražuje. Kao i vi i ja, tako i on jednostavno - gugla.

Koliko god danas to čudno izgledalo Google je nekad bio samo još jedan servis za indeksiranje i pretragu sadržaja na Internetu. Ono što ga izdvaja nije metod kako on taj posao obavlja već jedna jedina činjenica da ono što nudi kao rezultat predstavlja najbolju ponudu za korisnike. Google je najpopularniji zato što je njegov proizvod na tržištu najbolji od drugih. Google je servis koji daje najrelevantnije, najkvalitetnije, najbrže rezultate pretrage na Internetu. Simple as that!
 

Pročitaj više »
 • 11.05.2012 15:37
 • Nema komentara