Web Developer ili PHP programer?

Developer i programer nisu iste osobe

 

Pre svega moramo razgraničiti jednu stvar - developer i programer nisu iste osobe. Njih razlikuje nivo znanja, nivo iskustva koje imaju a takođe ih razlikuje i posao koji obavljaju.

Developer razvija, dizajnira, implementira, pronalazi nova i savremena rešenja, standardizuje... Programer ima dosta manje obaveza pri svom radu i one se uglavnom svode na čisto programiranje, on treba da tudje ideje pretvori u kod. Developeri takođe moraju biti programeri, ali sa mnogo više iskustva.

Sigurno da među čitaocima ovog bloga postoji dobar broj onih koji bi zeleli postati Web Developeri. Da bi ste to uradili, morate naučiti neki od popularnih “server side” programskih jezika kao sto su PHP, JAVA, ASP.NET ili neki drugi. Pre nego sto odlučite koji jezik čete proučavati, neophodno je da analizirate trenutno stanje na trzištu.

Pročitaj više »
  • 04.10.2012 11:14
  • 4 Komentara

Zašto je za vaš posao bitno da budete aktivni na društvenim mrežama?

prisutnost na društvenim mrežama

Još uvek niste predstavili ono čime se bavite na društvenim mrežama? Ili ste mislili da se priča završava time što ste samo otvorili profile na FB-u, Twitteru, Google+, LinkedINu ili Pinterestu?

Bez obzira na to kojom oblašću se bavite, društveni mediji će unaprediti vaše poslovanje.

Pročitaj više »
  • 05.09.2012 14:27
  • 1 Komentar

Dizajn vizit karti po kojima ćete biti poznati

 

 

ključ za bicikl kao vizit karta

 

Želite da oduševite klijenta koji vas je angažovao da mu dizajnirate vizit karticu, a nije baš siguran šta želi? Ili ste vi klijent, koji želi da ispostavi jasan zahtev dizajneru?

Pročitaj više »
  • 23.08.2012 11:15
  • 4 Komentara

HTML 5 - šta nas očekuje?

Šta nas očekuje sa HTML 5

 

HTML 5 se sve češće pominje u IT svetu kao prekretnica koja nam pruža nove mogućnosti, pre svega nadomešćujući sve dosadašnje nedostatke.

Nova verzija HTML-a donosi niz novosti i mogućnosti koje do sada nismo mogli koristiti za izradu web sajtova bez dodatnih pluginova, npr. Flash-a. Za HTML 5 možemo reći da je više evolucija HTML 4.01, nego njegova zamena.

Pročitaj više »
  • 14.08.2012 09:25
  • Nema komentara

Postanite idealan kandidat za posao - radionica o kojoj se priča

kandidat za posao

 

Koliko puta ste se prilikom izrade CV-a zapitali da li ste svoje kvalitete prezentovali na pravi način, kakva je profesionalna CV forma i kako bi, uopšte, ta radna biografija trebalo da izgleda? Ako je CV nekako i prošao, sledi drugi krug i nastaju još veći problemi. Šta odgovoriti na ona brojna pitanja, kako se postaviti, kako se obući, da li je pametno da...?

Zaista želite taj posao i u potpunosti ispunjavate uslove ali... ”Zašto ih interesuje kojim sportom se bavim? Šta sad da odgovorim?”

Trik pitanja i pronicljiv pogled HR menadžera su Vam već postojeću nervozu podigli na kritičan nivo. “Hvala, javićemo Vam se!” - kraj je usledio i pre početka.

 Da se ovakve situacije ne bi ponavljale a Vaša potraga za poslom nastavljala u nedogled...

Pročitaj više »
  • 11.07.2012 17:04
  • 1 Komentar

8 dizajnerskih caki koje nas je Apple naučio

 Apple kao trendseter u oblasti dizajna

Kada pogledate većinu kompanijskih web sajtova, videćete da uglavnom prate dizajnerske trendove. Malo je kompanija poput Apple-a koje su apsolutni trendseteri u oblasti dizajna.

U koju grupu želite da se svrsta vaša kompanija, onu koja održava ili kreira trend? Otkrivamo vam 8 dizajnerskih caka uz pomoć kojih sajt Apple -a pruža sjajno korisničko iskustvo. One će biti korisne kako prekaljenim profesionalcima tako i onima koji tek uče web design za početnike

Pročitaj više »
  • 11.07.2012 13:55
  • Nema komentara

Kako napraviti nevidljivi folder u Windows-u?

nevidljivi folder u Windows-u

 

Kako sačuvati poverljive informacije od radoznalih prstiju svojih ukućana i prijatelja?

Koliko puta vam se dogodilo da slike ili bitna dokumenta koje čuvate na svom računaru stignu baš do očiju ljudi koji nikako ne bi trebalo da ih vide? Kao po Marfiju, uvek oni koji ne bi smeli otvore baš TAJ folder.

Poslovne tajne, šifre za pristup nalozima ili samo kompromitujuće fotografije sa sinoćne zabave mogu da nam preokrenu život ukoliko postanu dostupni.

Zato se trudite da ih što bolje sakrijete? Takođe!

Ali...

Pročitaj više »
  • 28.06.2012 16:43
  • 4 Komentara

Odabrati iOS, Android ili Windows Phone programiranje za razvoj mobilnih aplikacija?

iOS, Android ili Windows Phone programiranje


Praćenje ovogodišnje liste Top 10 budućih zanimanja u IT industriji donelo je promene na vrhu. Naime, sa lakoćom se na prvo mesto plasiralo zanimanje programer mobilnih aplikacija.

Odlučujući faktori u korist mobilnog razvoja i programiranja su definisani kroz četiri snažne stavke:

  • Visok hardverski potencijal. Mobilni uređaji i pametni telefoni imaju najveći proboj na tržištu hardvera.
  • Ogromna potražnja za aplikacijama iz različitih oblasti poslovanja (zabava, edukacija, sport, e-poslovanje, državna uprava, finansije...)
  • Disproporcija u potražnji za kvalifikovanim programerima u odnosu na ponudu na tržištu rada. Na neka radna mesta firme čekaju i mesecima dok ne pronađu odgovarajućeg kandidata.

Nije potrebno puno istraživanja da bi se utvrdilo za koje platforme je najveća potražnja za programerima. Jasno je da se na vrhu izdvojilo iOS programiranje i naravno Android programiranje. Ako direktno krenemo da upoređujemo ove tri platforme dolazi se do interesantnih razlika koje mogu da odrede smer u kome ćete se vi kao developer pokrenuti.

Pročitaj više »
  • 13.06.2012 13:28
  • Nema komentara

Android programiranje: Enekretnine aplikacija

Ključni koncepti i osnove Android developmenta
 

Za sve vas koje zanima kako se razvijaju aplikacije kao i na koji način se radi Android programiranje proći ćemo kroz ključne koncepte developmenta i osnova koje morate znati pre nego što krenete sa poslom.

Inspiraciju za tekst nam je dala skorašnja objava enekretnine Android aplikacije od strane domaće developer kuće Aikon group.

Android je slobodna i otvorena mobilna platforma koju trenutno podržava Google. Kada se kaže da je slobodna misli se na mogućnost da je svako koristi i modifikuje prema sopstvenom hardveru. Dakle, izvorni kod je svima dostupan za korišćenje bez potrebe da tražite licencu od Gugla ili da mu platite. Android je takođe dostupan u open-source Apache 2.0 licenci, što znači da možete sve modifikovane verzije Androida dalje distribuirati bez potrebe da predate sve promene direktno nazad na platformu, pa čak možete vaše modifikovane verzije Androida zatvoriti (učiniti zatvorenog koda).

Upravo zbog ovoga proizvođači hardvera rado prihvataju Android. Sa jedne strane proizvođači imaju mogućnost da modifikuju sistem, da ga učine specifičnim i posebnim u odnosu na konkurenciju, a sa druge strane uvek mogu da unajme developere i programere koji se obučavaju za rad u poznatom i jedinstvenom okruženju kakav je Android. Tako na primer HTC ima svoje korisničko okruženje Sense, a Sony Ericsson potpuno drugačiji izgled korisničkog interfejsa iako oba proizvođača razvijaju mobilne uređaje na Android 4 platformi.

HTC ima korisnički interfejs Sense             android sony ericson

Pročitaj više »
  • 06.06.2012 15:27
  • Nema komentara