Savet: 20 koraka do savršenog WEB dizajn layout-a / II deo

WEB dizajn


Za početak, prisetimo se prvih 10 koraka do savrsenog web dizajna:

  1. Najpre, prenesite svoje misli na papir
  2. Počnite da dizajnirate od okvira ka unutrašnjost
  3. Dodajte mrežu(grid) svom PSD fajlu
  4. Izaberite svoju tipografiju
  5. Izaberite svoju color šemu
  6. Podelite svoj layout
  7. Preispitaj već ustanovljenje stvari
  8. Izazovite sebe
  9. Obratite pažnju na detalje
  10. Ponašajte se prema svakoj komponenti kao da će biti predstavljana na dizajn konkursu

Nadamo se da su vam prvih 10 saveta bili od koristi, ali i da će vam koristiti i nadalje. Ako još uvek niste počeli da ih koristite, savetujemo da to što pre uradite jer, kao što smo već napomenuli, na taj način ćete ubrzo biti na putu ka stvaranju profesionalnog web-sajt layout-a.

Pročitaj više »
  • 17.12.2012 09:59
  • Nema komentara

Savet: 20 koraka do savršenog WEB dizajn layout-a / I deo

Sugestije za web dizajn početnike 

Tokom nekoliko godina predavanja web dizajna na IT Akademiji, prateći studente i buduće dizajnere nakon njihove obuke, uočili smo nekoliko uobičajenih grešaka koje dizajneri prave pri svom radu, na temu web dizajna i dizajniranja layout-a web sajt-a.

U okviru ovog kratkog spiska koraka do savršenog dizajna sajta, namera nam je da pokrijemo ono za šta verujemo da svaki novi web dizajner treba da zna na početku projekta, kao i na ono na šta treba da obrati pažnju tokom procesa dizajniranja.

Ovi principi nisu bitni samo iz aspekta dizajna, već važe i za opšti tok procesa koji će doprineti da posao bude kvalitetno i lepo urađen. Pratite ih i ubrzo ćete biti na putu ka stvaranju profesionalnog web-sajt layout-a.

Pročitaj više »
  • 13.12.2012 12:29
  • 1 Komentar

Dreamweaver - Kako postaviti tamni prikaz koda?

crna pozadina Dreamweavera
Da li se ponekad umorite od gledanja u sjajno beli ekran nakon nekoliko sati programiranja ili dizajniranja nekog web sajta? Da li ste nekada poželeli da promenite boju okruženja u kome radite?
Dreamweaver je jedan od napopularnijih programa za kodiranje i ima sjajno okruženje, prilagođeno programiranju, ali podrazumevana šema boja kodova nije uvek najbolja, pogotovo ako kodirate u mraku.

Pročitaj više »
  • 05.12.2012 11:35
  • 2 Komentara

Ejda King Lavlejs Bajron - prva žena programer

ejda king lavlejs bajron

 

Pionirkom informatike i programiranja smatra se Ejda Bajron (Ada Byron), kasnije grofica Lavlejs (Lovelace), rođena u Londonu, iz kratkog braka između pesnika, romantičara Lorda Bajrona (Lord George Gordon Byron) i En Izabel Milbank (Anne Isabelle Milbanke), bogate matematičarke. U želji da uništi i najmanji trag očevog poetskog nasleđa, majka je Ejdi omogućila najbolje matematičko obrazovanje.

Na jednoj od večernjih zabava koje je priređivala gđa Meri Somervil, prva žena članica Kraljevskog Astronomskog društva, Ejda je upoznala Čarlsa Babidža (Charles Babbage), profesora matematike sa Kembridža, koji joj je pokazao delić mašine koju je konstruisao, tzv. Diferencijalnu mašinu.

Diferencijalna mašina je, u stvari, bila gigantski kalkulator specijalne namene, posebno predviđen za računanje polinomskih funkcija. Radila je po mehaničkom principu, tj. točkovi, zupčanici i poluge radili su zajedno da bi dali matematičko rešenje. To je bio prvi automatski kalkulator.

Pročitaj više »
  • 05.12.2012 09:58
  • Nema komentara

Pametna zarada na pametnim telefonima

pametni telefoni

 

Mnogo je vremena prošlo otkako je mobilni telefon bio samo mobilni telefon - sprava koja nam omogućava da razgovaramo i šaljemo SMS poruke. Danas je postao „pametan”, te nam omogućava veliki broj pogodnosti, od fotografisanja, snimanja i igranja igrica, preko pretraživanja internet stranica i korišćenja multimedijalnih sadržaja, do instaliranja velikog broja aplikacija za najrazličitiju upotrebu.

Mobilne aplikacije imaju za cilj da određene veb servise učine dostupnim korisnicima, ali i da promovišu ideje - u zavisnosti od toga da li ih koristimo u svrhu pružanja usluga ili u marketinške svrhe. Prve su uglavnom besplatne:  Gmail, Facebook, Skype, Twitter, Viber, Google Search, Opera, Youtube, kao i razne igre (Angry Birds, Draw Something…). Druge svojim tvorcima donose veliku zaradu.

Pročitaj više »
  • 30.11.2012 16:11
  • Nema komentara

Dodeljena ITAcademy stipendija za 2012. godinu

 Dobitnica stipendije ITAcademy je Marija Marković
 
Početkom nove školske godine 2012/2013, po prvi put, kompanija Link group pokrenula je projekat stipendiranja mladih talenata pod nazivom „Link talenti“ i dodelila stipendije za 2012. godinu. Pored besplatnog jednogodišnjeg školovanja, najboljim kandidatima omogućena je i stručna primena stečenih znanja kroz praktičan rad u kompaniji Link group, kao i mogućnost zaposlenja.

Pročitaj više »
  • 29.11.2012 15:38
  • Nema komentara

Uticaj i značenje boja u dizajnu logoa (INFOGRAFIK)

Izbor odgovarajuće boje prilikom izgradnje brenda je do te mere važan da značajno može pospešiti uspeh poslovanja kompanije koja ju je izabrala kao korporativnu. Boje asociraju, utiču i obraćaju se klijentima umesto nas. Zadatak svakog profesionalnog dizajnera je da prepozna i na pravi način prenese poruku, a jedan od najjačih alata, pored kreativnosti i veština, jeste upravo pravilan izbor boja. 

U Vodiču za boje pisali smo o njihovom značenju i najboljoj upotrebi, a sada u infografiku saznajte sve o pravilnoj upotrebi boja prilikom izrade logoa, izbora korporativnih boja i stvaranja korporativnog identita.

pravilna upotreba boja prilikom izrade korporativnih boja infografik

Pročitaj više »
  • 28.11.2012 15:13
  • Nema komentara

Šta kažu naši polaznici o učenju na daljinu?

polaznici učenja na daljinu

 

Konstatnim ispitivanjem i osluškivanjem potreba naših polaznika trudimo se da usmerimo razvoj ITAcademy na najbolji način. Osluškujemo vaše potrebe i redovnim sprovođenjem istraživanja prikupljamo mišljenje i predloge polaznika i trudimo se da se razvijamo u pravcu koji će proces učenja maksimalno prilagoditi potrebama svakog od vas.

Želimo da dobijete najviše moguće od obrazovanja i sigurni smo da to možemo da vam pružimo.

Polaznici prethodnih generacija svojim predlozima doprineli su unapređenju sistema za sledeće generacije, a u nastavku prenosimo samo neke od utisake generacije 2011/12 o iskustvu učenja na daljinu.

Pročitaj više »
  • 24.11.2012 12:00
  • 1 Komentar

Adobe sertifikati - kako se postaje ACE?

 
Sertifikati za ACE eksperte
 
 
Saznajte u infografiku koje je sve ispite potrebno da položite, kako biste stekli ACE Adobe sertifikat u dizajn, web ili video oblasti.

Pročitaj više »
  • 20.11.2012 10:09
  • 1 Komentar

Kako unaprediti kvalitet zvuka materijala snimljenih u kućnim uslovima

kako unaprediti kvalitet zvuka 

Kada govorimo o kvalitetu zvuka, govorimo isključivo o jednoj stvari. Kako snimiti samo željeni zvuk, a izbeći sve one zvukove koje čujemo kada se skoncentrišemo i slušamo. Zvuk ulice, frižider koji zuji, lift koji dolazi, psa koji laje, vetar, a kiša “dobuje u ritmu Tamtama”...   

Pročitaj više »
  • 29.10.2012 14:48
  • Nema komentara