Kurs How to Sell E-business Services

Pokretanje poslovnog veb-projekta može biti izazovno, ali i pružiti unosan posao za preduzetnika. Ovde se ne misli na tradicionalne poslovne modele poput frizerskih salona ili auto-mehaničarskih radnji, već na pokretanje onlajn poslovnog modela. Internet nudi brojne mogućnosti za razvoj inovativnih ideja i stvaranje uspešnih veb-projekata. Pokretanje poslovnog veb-projekta i upravljanje njim zahteva određena znanja i veštine, kao i prilagođavanje digitalnom okruženju. Kroz ovaj kurs ćete naučiti kako da uspešno pokrenete i razvijete svoj poslovni veb-projekat, ostvarite konkurentske prednosti i postignete uspeh u onlajn-svetu.

Na početku svako elektronsko poslovanje može izgledati kao profitabilan poslovni model, ali se kasnije većina njih suočava s poteškoćama koje dovode i do toga da neke od tih malih elektronskih kompanija ne mogu da opstanu. One mogu rasti, propasti ili biti uspešno prodate. Zbog toga je procena vrednosti elektronskog poslovanja jedan od prvih izazova s kojima se preduzetnici susreću. Neophodno je realno proceniti uspeh i vrednost elektronskog poslovanja kako bi se doneli pravilni poslovni potezi.

Kada se kompanija na internetu vrednuje, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora. To uključuje finansijsku dobit koju poslovni model ostvaruje ili ne ostvaruje, obim saobraćaja koji generiše, operativne aktivnosti, specifičnu nišu kojom se bavi, bazu korisnika i kupaca, kao i kvalitet proizvoda i druge karakteristike koje ističu poslovanje. Svi ovi aspekti su važni prilikom procene vrednosti i evaluacije elektronskog poslovanja.

Neki preduzetnici se vezuju za svoja preduzeća, odnosno elektronske prodavnice ili uslužne radnje, zbog čega biraju da ih ne prodaju. Međutim, ovo često bude pogrešna odluka. Mnogi poslovni modeli propadnu, nakon odbijanja prodajne ponude, zbog nedovoljne pripremljenosti menadžmenta za dalji poslovni razvoj i ostvarivanje prihoda. Za razliku od prethodno pomenutih, postoje i one internet kompanije koje se osnivaju zarad kasnije uspešne prodaje novim vlasnicima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: PPC & Digital Channels ManagerWeb Project Manager & Data AnalystContent & SEO ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community Manager.

Opis i cilj kursa How to Sell E-business Services

Kroz kurs u kom se govori o tome kako možete prodavati usluge elektronskog poslovanja imaćete prilike da otkrijete različite metode i tehnike za prodaju proizvoda i usluga, koje su obrađene tokom prethodnih programa. Prva tema koja će u kursu biti interpretirana odnosi se na razvoj veb-projekta i njegove geneze. Ovom prilikom razmatraće se faktori u praksi uspešne prodaje i kako se takve prodaje mogu postići. Glavna ideja kursa je da pruži uvid u proces prodaje elektronskog poslovanja, sa fokusom na praksu koja vodi do uspešnog veb-projekta koji može biti prodat.

Tokom kursa će biti sagledane važne prakse koje vode ka pravilnoj metodologiji rada, uključujući edukaciju i proveru sposobnosti preduzetnika, ispitivanje različitih okvira i metodologija poslovanja, kao i odabir odgovarajućih metodologija za postizanje željenih rezultata. Važno je biti u toku sa različitim preduzetničkim idejama elektronskog poslovanja, ali i imati jasan pregled postignutog. Od posebnog značaja može biti učenje iz uspešnih, nepostignutih ili neuspešnih akcija drugih poslovnih modela. Iskusni preduzetnici vrlo često razvijaju sopstvenu metodologiju zasnovanu na ličnom poslovnom iskustvu. Stoga ni ne čudi što vrlo često prodaju svoje elektronske usluge, savete, pa čak i cele kompanije. Polaznici će kroz kurs imati priliku da se upoznaju sa ovakvim praksama i da steknu uvid u različite pristupe i strategije uspešnog elektronskog poslovanja.

Kroz kurs će biti reči o metodologiji, budući da se ona smatra posebno važnom temom ili preduslovom za razvoj jednog veb-projekta. Osim toga, važan je i čin projektnog ugovaranja, a biće reči i o korisnim savetima za sačinjavanje projekata, koji su značajni za buduće preduzetnike u oblasti elektronskog poslovanja. 

Kada postoje određena znanja o upravljanju onlajn-biznisom, mnogo je lakše i jednostavnije konkretizovati model poslovanja ka kome treba težiti. Zahvaljujući ovim znanjima moguće je uspešno ispitati i istražiti različita tržišta, ali i definisati vrlo konkretne vrednosti proizvoda ili usluga koje se plasiraju. Dobro kreirana jedinstvena vrednost proizvoda ili usluge uvek bi trebalo da bude u skladu sa zahtevom ciljne grupe jednog poslovanja. 

Tržišna vrednost jednog elektronskog poslovanja može se dokazati i kroz ostvarene rezultate ili rad obavljen za druge klijente ili preko jasno osmišljene i argumentovane poslovne ponude, kao i kroz radne dokumente i izveštaje. Ukoliko je tržišna vrednost opravdana, biće jednostavnije ostvariti prodaju elektronskog poslovanja. Postoje i drugi vidovi zarade od onlajn-usluga, poput dropshipping modela, frilenserskog poslovanja za različite poslovne subjekte, prodaje reklamnog prostora i drugog. Sve one mogu biti dobar vid ostvarivanja prihoda na internetu. 

Kurs How to Sell E-business Services odgovoriće na pitanja:

Šta predstavlja projektno upravljanje?

U okviru projektnog upravljanja može se govoriti o različitim fazama, među kojima je jedna od bitnijih osmišljavanje i definisanje preciznog projektnog plana. Pod projektnim planom misli se na dokument kojim se definiše trajanje projekta. Na osnovu projektnog plana određuju se i razmere projekta, njegove kontrolne tačke, ali i troškovi koji se očekuju tokom realizovanja projekta. Svaki radni zadatak u okviru projekta ima jasno definisan budžet predviđen za njegovu realizaciju. Radne zadatke može obavljati i multidisciplinarni projektni tim. Mimo svega ovog, bitno je tumačiti i strategije koje će biti korišćene kroz internet biznis plan ili preko internet marketinškog plana. Nakon osmišljavanja koncepta ili scenarija jednog veb-sajta sledi tehnička ili praktična realizacija projekta, zbog čega se može govoriti o planu taktičke realizacije jednog projekta. 

Koje su važne tačke u toku jednog projekta?

Važna tačka u toku jednog projekta jeste definisanje potreba koje imaju klijenti. Posebno je bitno da se pred realizaciju projekta konkretizuju sva mesta koja zadovoljavaju potrebe i rešavaju potrebe klijenata. Sporna mesta koja je potrebno rešiti otkrivaju se kroz razgovor sa klijentima ili korisnicima, ali i prikupljanjem internet dokumentacije i njenim analiziranjem. Važno mesto može biti i tumačenje promena u procesima poslovanja, prepoznavanje novih obaveza i potrebe za novim radnicima, kao i otkrivanja mogućih problematičnih mesta kojima bi se narušio tok projekta. Prepoznavanje problema u velikoj meri olakšava rešavanje problemskih situacija i mesta u okviru jednog projekta. Primera radi, problemsko mesto prilikom kreiranje jedne onlajn-prodavnice može biti opredeljenje za dizajnerski i programerski tim koji će raditi na projektu; pismeno definisanje svih faza i zahteva na projektu, kako se ne bi pojavili naknadni unosi kojima se narušava koncepcija sajta; pravovremeni unos sadržaja i poštovanje svih rokova i content plana kojim su predviđeni sadržaji i medijski okviri u okviru veb-sajta. 

Koji su važni radni dokumenti i izveštaji elektronskog poslovanja?

Izveštaji i radni dokumenti bitni su kao pokazatelji metodologije rada na jednom projektu. Radni dokumenti i izveštaji pružaju mogućnost da se pred vlasnicima onlajn-lokacije ili vlasnicima poslovanja jasno i jednostavno predstave sve važne postavke jednog projekta. Na osnovu ovih dokumenata postaje jasno zbog čega se kreatori projekta opredeljuju za neku konkretnu metodologiju ili tehnologiju u realizovanju projekta. Ovaj tip dokumenta naziva se business case dokument. Kako bi se kreirao jedan od dokumenata potrebno je da se formuliše zahtev za ponudu, takozvani RFP šablon dokument, koji može poslužiti i kao alat za stvaranje zahteva za ponudu u različitim oblastima promocije. Ovaj alat može biti koristan i prilikom koncipiranja najbolje ponude. Dokumenti za definisanje posla odnose se na dokumente preko kojih se upoznaje sa poslovnim problemima koji se javljaju na projektu. Izveštaj o radu je ujedno i poslednji dokument koji se prikazuje u okviru projekta. 

devojka drži mobilni telefon i radi na laptopu

Plan i program predavanja

 • Kako da prodate ono o čemu ste učili na InternetAcademy
 • Geneza razvoja veb-projekta 
  • Metodologija i njeni primeri
  • Projektni plan
  • Poslovni procesi
  • Tok projekta
  • Ugovaranje projekata
 • Kreiranje sopstvenih projekata
 • Horizontalna/vertikalna prodaja 
 • Studije slučaja uspešnih biznisa bez početnih investicija
 • Znanja potrebna za vođenje sopstvenog onlajn-projekta
 • Kreiranje ponude, radnih dokumenata i izveštaja

Polaznici kursa How to Sell E-business Services u učionici na predavanju

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se