Modul Preduzetništvo

Proces stvaranja preduzeća ili preduzetnička praksa nosi određene rizike, ali i koristi, posebno u pogledu ostvarivanja profita i autonomnog upravljanja. Preduzetništvo zato jeste angažman pojedinca u pretvaranju poslovne ideje u održiv poslovni projekat. Danas se posebno cene osobine preduzetnika, kao što su spremnost na promene, vizionarstvo i energičnost. Sve ove osobine u izvesnom smislu se mogu prepoznati kao ključni pokretači uspešnog poslovanja.

Pokretanje preduzetničke delatnosti nije jednostavan zadatak. Važno je napomenuti da većina preduzetničkih ideja ne doživi ni drugu godinu poslovanja, iako postoje načini da se brzo zatvaranje mlade kompanije izbegne. Priča o preduzetništvu nastoji da vam pomogne da identifikujete i procenite sve mogućnosti i opcije za razvoj poslovnog modela. Takođe, ova priča će vas upoznati sa svim fazama uspešne realizacije preduzetničke ideje i opcijama koje su vam na raspolaganju. Ovaj modul će vam pružiti osnovna znanja i alate za pravilno planiranje, vođenje i rast vašeg preduzeća. Učićete o ključnim faktorima uspeha, o preprekama koje se mogu pojaviti i strategijama za njihovo prevazilaženje. Takođe ćete se upoznati sa osnovnim konceptima preduzetništva, kao i sa poslovnim planiranjem i analizom tržišta. Cilj Ovaj modula je da vam pruži sveobuhvatan uvid u svet preduzetništva i pripremi vas za uspešno vođenje sopstvenog posla. 

Kroz modul o preduzetništvu imaćete priliku da razmotrite načine za započinjanje novog posla, ali i da se upoznate sa potencijalnim rizicima koje ovakva poslovna odluka može podrazumevati. Podelićemo sa vama najbolje prakse i uspešne poslovne projekte koji su doneli profit, a ukazaćemo i na osnovni okvir koji je važan za lansiranje novih ideja na tržište. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Social Media, Online PR & Community ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurE-Business & Internet MarketingContent & SEO Manager i Online Sales & E-business Development Manager.

Opis i cilj modula Preduzetništvo

Na samom početku priče o preduzetništvu važno je da se upoznate sa konceptom preduzetništva i s pitanjima ko su preduzetnici i šta oni predstavljaju. Preduzetništvo se često dovodi u vezu sa osnivanjem male poslovne organizacije, sa upravljanjem malim preduzećem ili sa vidom samozapošljavanja. Međutim, važno je znati da svi vlasnici ne poseduju preduzetnički duh, odnosno nemaju svi veoma važan osećaj za preduzetništvo. Preduzetništvo zahteva određene karakteristike, kao što su inovativnost, preduzimljivost i sposobnost prepoznavanja poslovnih prilika. Modul će vam pružiti uvid u razumevanje koncepta preduzetništva i znanja koja će vam pomoći da identifikujete svoje preduzetničke sposobnosti i da ih razvijate na putu ka uspešnom poslovanju.

Priča o preduzetništvu pružiće vam saznanja o osobinama ličnosti preduzetnika, o najuspešnijim preduzetnicima u savremenom poslovanju, a biće prilike i da istražite njihove poslovne putanje i razvoje. Takođe, bićete upoznati i sa različitim iskustvima i veštinama neophodnim svakom preduzetniku. Kroz modul će biti predstavljene različite preduzetničke veštine, kao što su društvene, tehničke i konceptualne, a biće ukazano i na različite tipove preduzetnika. Putem studija slučaja i analize uspešnih preduzetničkih poduhvata stičete uvid u strategije i taktike koje se koriste u uspešnim poslovnim poduhvatima. Ova znanja će vam pomoći da identifikujete sopstvene preduzetničke potencijale i da razvijete veštine neophodne za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa.

Preduzetništvo se može posmatrati kao proces koji prolazi kroz različite faze: od formiranja poslovne ideje, preko njene evaluacije, do ostvarenja te ideje i upravljanja poslovanjem. Realizacija jedne poslovne ideje zavisi od različitih faktora, uključujući faktore okruženja kao što su sociokulturni, ideološki, politički, organizacioni, ekonomski i drugi. Kroz proučavanje studija slučaja i analizu faktora uspeha stiču se znanja o tome kako možete proceniti, definisati i realizovati poslovnu ideju. Osim toga, razumećete i uticaj različitih faktora okruženja na preduzetništvo i na efikasno upravljanje poslovanjem. 

Budući da dobra poslovna ideja nije garancija poslovnog uspeha, jedan od glavnih ciljeva ovog materijala jeste da vam pomogne da samostalno definišete i jednostavno razvijate dobre poslovne zamisli. Stičući sva važna znanja, ali i upoznajući se sa kritičkim promišljanjem jednostavno ćete biti u prilici da procenjujete poslovne ideje, ali i da sačuvate od trošenja energiju, vreme i novac. Cilj je da vam se pruži neophodno znanje i podstakne vaše kritičko razmišljanje kako biste mogli da procenjujete poslovne ideje i uštedeti energiju, novac i vreme. U trenutku kad svi parametri pokažu da je pred vama isplativa i održiva preduzetnička zamisao, biće moguće pokrenuti posao. Ipak, treba imati na umu da preduzetništvo ne podrazumeva samo pokretanje novih poslovnih ideja već može obuhvatiti i kupovinu postojeće kompanije ili uzimanje franšize za posao. Svi ovi poslovni modeli imaju svoje prednosti i nedostatke, o kojima će takođe biti reči u ovom modulu. Kako bi priča za budućeg preduzetnika bila potpuna, u okviru ovog modula predstavićemo i na koji način je moguće ostvariti početni kapital za pokretanje preduzetničke ideje i koji su to koraci koji definišu preduzetništvo. 

Modul Preduzetništvo će vam odgovoriti na pitanja:

Šta podrazumeva preduzetnička ideja?

Preduzetnička ideja je inovativna poslovna zamisao koja ima potencijal za stvaranje vrednosti i profitabilnost. Ona je jedinstvena konceptualna misao ili opcija za rešavanje nekog određenog problema, potrebe ili prilike na tržištu. Preduzetnička ideja može se odnositi na različite sfere poslovanja i oblasti, uključujući proizvode, usluge, tehnologiju, inovacije ili procese. Ona zahteva kreativnost, istraživanje, analizu tržišta i razumevanje potreba ciljne grupe, ali i rad, hrabrost i promišljenost. Bitno je da preduzetnička ideja bude jedinstvena, konkurentna i prilagođena tržištu. Ona može proizaći iz ličnog iskustva, strasti ili prepoznate praznine na tržištu. Preduzetnička ideja često služi i kao osnova za razvoj poslovnog plana, ali i za pokretanje sopstvenog preduzeća.

Koje karakteristike se smatraju glavnim za preduzetnika?

Glavne karakteristike preduzetnika obuhvataju određene osobine i sposobnosti koje ih izdvajaju kao uspešne poslovne vođe. Preduzetnik je obično inovativan i kreativan, sposoban da prepozna nove prilike i izazove na tržištu. On poseduje visok stepen motivacije, upornosti i samopouzdanja, što mu pomaže da prevaziđe prepreke i suoči se sa neizvesnošću. Preduzetnik je proaktivan i ima sposobnost donošenja odluka i preuzimanja rizika. On je vizionar i strateg, sposoban da postavi ciljeve i razvije planove za njihovo ostvarenje. Pored toga, preduzetnik je dobar komunikator i lider, sposoban da inspiriše i motiviše svoj tim. Fleksibilnost, brzo prilagođavanje promenama i veštine upravljanja vremenom takođe su važne karakteristike preduzetnika.

Koji faktori se prepoznaju u preduzetničkom procesu?

Faktori preduzetničkog procesa obuhvataju različite elemente koji utiču na uspešno pokretanje i vođenje preduzeća. Ključni faktori uključuju preduzetnikove veštine, znanje i iskustvo, kao i njegovu motivaciju i preduzetnički duh. Pored toga, tržište i konkurencija igraju važnu ulogu, jer preduzetnik mora prepoznati prilike i prilagoditi svoju ponudu zahtevima tržišta. Finansijski faktori su takođe bitni, uključujući pristup kapitalu, upravljanje finansijama i procenu rizika. Faktori okruženja, kao što su sociokulturni, politički i ekonomski uslovi, takođe mogu uticati na uspeh preduzetničkog procesa. Važno je napomenuti da su ovi faktori međusobno povezani i da njihova optimalna kombinacija može podržati uspešno vođenje preduzeća.

Modul Preduzetništvo

Plan predavanja za modul Preduzetništvo

 • Preduzetništvo
  • Obrazovanje za preduzetništvo
 • Lične karakteristike preduzetnika
  • Iskustvo 
  • Tipovi preduzetnika
 • Preduzetnički proces
  • Faktori preduzetničkog procesa
 • Ključni elementi preduzetničkog procesa
 • Šta je preduzetnička ideja
  • Kako identifikovati dobru ideju
 • Bazični kriterijumi u analizi biznis opcija
 • Opcije za kreiranje biznisa
  • Kupovina postojećeg biznisa
   • Najčešći razlozi prodaje neke firme
  • Novi biznis
  • Franšizing
  • Porodični biznis
 • Izvori finansiranja
  • Lična sredstva
  • Porodica i prijatelji
  • Partneri u biznisu
  • Bankarski krediti
  • Investiranje u banke
  • Državni fondovi za finansiranje malog biznisa
  • Investicioni (rizični) kapital
 • Biznis plan
  • Saveti za uspešan biznis plan

Polaznici kursa prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se