Kurs Istorija dizajna

Kao što i sam naziv govori, ovaj kurs će se baviti istorijom dizajna, odnosno upoznavanjem polaznika sa onim što zapravo čini pomenutu oblast. Znanja koja steknete tokom pohađanja ovog kursa omogućiće vam da bolje razumete oblast u kojoj se školujete, pronađete nove kreativne ideje i izgradite svoj sopstveni stil kada je u pitanju dizajn. 

Upoznajući se sa različitim dizajnerskim pravcima, moći ćete da povežete dizajnerski izraz sa društvenim okolnostima određenog doba kome ti pravci pripadaju. Svaki polaznik nakon uspešno završenog kursa moći će da primeni novostečena znanja prilikom osmišljavanja idejnih grafičkih rešenja

O tome koliko je sadržaj ovog kursa važan najbolje svedoči podatak da će polaznici svih programa na odsecima Design & Multimedia i 3D Design & CAD morati da ga pohađaju kako bi postali stručnjaci u svojim oblastima

Bez obzira na to u kojoj oblasti dizajna planirate da usko specijalizujete svoja znanja, ovaj kurs provešće vas kroz kompletnu istoriju pomenutog sektora od njegovog nastanka, preko avangarde, pa sve do savremenog dizajna koji danas poznajemo. Takođe, tokom kursa biće reči o potrošačkom društvu i promenama koje je dizajn pretrpeo zahvaljujući njemu. Nakon što proširite kompletnu sliku o dizajnu biće vam znatno lakše da usvajate nove veštine i stvarate nove kreacije kroz koje ćete dokazati sav svoj talenat.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Product Design ProgramComputer Aided Design ProgramPrint & Graphic Design ProgramWeb Design ProgramNew Media Design Program.

Opis i cilj kursa Istorija dizajna

Na ovom kursu imaćete mogućnost da se upoznate sa kompletnom istorijom dizajna, odnosno njegovim izdvajanjem iz umetnosti, kao i pravcima u industrijskom i grafičkom dizajnu. Osim toga, biće vam predstavljene oblasti poput dizajna enterijera, arhitekture, ali i njihov uticaj na savremene tokove u dizajnu i umetnosti. 

Pohađanjem ovog kursa steći ćete korisna znanja iz istorije dizajna i umetnosti, što će vam omogućiti da i sami prepoznate iz kog perioda određeno umetničko ili dizajnersko delo potiče. Tokom predavanja, imaćete mogućnost da, između ostalog, saznate opšte karakteristike pravaca kojima će se kurs baviti, kao i da upoznate tadašnje stanje u društvu koje je imalo značajan uticaj na umetnike i dizajnere kroz istoriju. 

Kroz upoznavanje različitih istorijskih pravaca u umetnosti biće vam znatno lakše da sagledate i njihov uticaj na dizajn. Uz to, ovaj kurs će vam predstaviti i značajne istorijske pronalaske koji su doprineli celokupnom razvoju ljudske civilizacije i kulture. Naučićete kako da prepoznate različite umetničke pravce, kao i periode kada su oni bili aktuelni. Usvojena znanja omogućiće vam da steknete celokupnu sliku o razvoju pisama i jezika, kao i da stvorite odličan temelj za dalje usavršavanje iz oblasti industrijskog dizajna i arhitekture. 

Kurs Istorija dizajna osmišljen je tako da ga mogu pohađati svi, bez obzira na predznanje s kojim započnu školovanje. Međutim, da ne biste imali poteškoća u praćenju nastave, kurs je ipak podeljen na module koji vam omogućavaju da postepeno usvajate potrebna znanja. 

Na početku kursa očekuje vas modul koji će obrađivati istorijski temelj i dizajn od industrijske revolucije do pokreta Arts&Crafts. Tokom tih predavanja saznaćete i kako je izgledao razvoj štampe i grafičko oblikovanje knjige. Naredni modul baviće se početkom XX veka i periodom koji je obeležio Prvi svetski rat. 

Na časovima koji su deo pomenute tematske celine upoznaćete se sa stilovima plakata i ratnom propagandom. U drugom delu kursa slede moduli čiji akcenat će biti na avangardnom pokretu i razvoju dizajna, kao i dizajnu posle Drugog svetskog rata. Uspešnim završetkom kursa steći ćete korisna znanja na osnovu kojih ćete veštine sa drugih kurseva efikasnije moći da primenite u praksi i tako ostvarite uspešnu karijeru.

Zašto je važno da pohađate kurs Istorija dizajna?

Predrag Maksić, predavač na odseku Desing & Multimedia, objasniće vam kako će izgledati kurs Istorija dizajna, odnosno koje ga tematske celine čine. U ovom videu možete saznati zašto je važno da pohađate pomenuti kurs, koja znanja ćete usvojiti i kako će vam ova predavanja pomoći u budućoj dizajnerskoj karijeri.

Kurs Istorija dizajna: grčka statua

Plan i program predavanja:

1. Istorijski temelji i dizajn od industrijske revolucije do pokreta Arts&Crafts 

 • Istorijski uvod u dizajn 
 • Kako je razvoj štampe i grafičko oblikovanje knjiga uticalo na dizajn? 
 • Upoznavanje polaznika sa industrijskom revolucijom i pokretom Arts&Crafts 

2. Početak XX veka i Drugi svetski rat 

 • Art Nuvo – secesija 
 • Art Nuvo – industrijski dizajn i arhitektura 
 • Plakatstil i ratna propaganda Prvog svetskog rata

3. Avangardni pokreti i razvoj dizajna 

 • Avangardni pokreti u XX veku 
 • Konstruktivizam 
 • Bauhaus 
 • De Stijl 
 • Art Deko 

4. Dizajn posle Drugog svetskog rata 

 • Kako je izgledao dizajn pedesetih godina? 
 • Novi funkcionalizam i antidizajn 
 • Kako je izgledalo doba revolucija, psihodelije i pop kulture? 
 • Osamdesete, devedesete i savremeni dizajn

Polaznici kursa Istorija dizajna

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se