Introduction to PPC

PPC je skraćeno od Pay-Per-Click i predstavlja model plaćenog oglašavanja koji funkcioniše tako što se oglašivaču naplaćuje po kliku na oglas koji on plasira. PPC osnove su zato neophodne za svakog ko želi da koristi jedan od najkorišćenijih modela plaćenog oglašavanja. Iako sam proces nije komplikovan (oglas se plaća po kliku, odnosno onda kada korisnik klikne na oglas), njegovo sprovođenje je predmet mnogih analiza.

Uzmimo za primer rezultate pretrage u Google pretraživaču. Dosta ljudi će pitati zašto bih plaćao sponzorisane rezultate, kada već mogu besplatno da se pojavim u rezultatima pretrage nekog pretraživača, pa čak i na Googleu? 

To jeste tačno, možete, ali na kojoj stranici rezultata pretrage? Dokazano je da većina korisnika ne ide dalje od prve strane rezultata u pretraživaču, eventualno do druge. Ukoliko imate novo poslovanje ili prejaku konkurenciju, veoma teško ćete se pozicionirati u vrhu rezultata pretrage, jer organsko pozicioniranje zahteva najpre dosta vremena i ulaganja u izradu kvalitetnog sadržaja na veb-stranicama, gde taj kvalitet treba konstantno da se održava. 

PPC marketing vam može pomoći da sponzorisanim, kvalitetnim rezultatima pretrage plasirate svoju veb-stranicu u sam vrh rezultata pretrage na pretraživaču. Naravno, to što ste platili oglas ne znači da ćete biti u samom vrhu rezultata pretrage, već na to utiče dosta faktora. Više o tome će svakako biti u kursu. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Online Sales & E-business Development ManagerContent & SEO ManagerE-Business & Internet MarketingE-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community Manager.