Kurs Drop Shipping & Online Fulfillment

Internet je omogućio razvoj novih online poslovnih praksi, od kojih su neke već postojale na fizičkim lokacijama u okviru državnih ili regionalnih okvira. Globalna povezanost koju internet omogućava pružila je priliku da se ove poslovne prakse prošire na globalnom tržištu. Osim toga, internet je doveo i do pojave novih poslovnih modela i okvira za distribuciju i zaradu. Ovi novi poslovni modeli razvili su se zahvaljujući globalnom umrežavanju i pružaju mogućnosti za nove načine poslovanja i stvaranja prihoda. Danas internet predstavlja važan faktor u poslovanju i omogućava pronalaženje brojnih poslovnih prilika, nove načine komunikacije i povezivanje sa klijentima širom sveta.

Iako se osnovne karakteristike preduzetnika ne menjaju, iz dana u dan stvaraju se nove poslovne mogućnosti. Sve veći broj novih poslovnih prilika fokusiran je na online svet, što postaje privlačan i uzbudljiv način uspostavljanja poslovnih odnosa s internet kupcima. Brojni preduzetnici odlučuju da svoj poslovni model usmeravaju isključivo na internet zaradu, što otvara vrata novim oblicima poslovanja koji se oslanjaju na online prodaju i reklamu. Internet predstavlja novu poslovnu mogućnost za preduzetnike da se razvijaju i grade svoju karijeru u globalnom okruženju.

Drop shipping nije nov oblik poslovanja – karakterističan je za online trgovinu i zaradu preko interneta. Osnivanje jedne drop shipping online prodavnice zahteva izvesna predznanja o konceptu online poslovanja i načinu na koji ono funkcioniše. Na kursu Drop Shipping & Online Fulfillment možete saznati ove korisne informacije. Kurs pruža i smernice za razvoj poslovanja i različite ideje u vezi sa ovim modelom zarade. Međutim, prvi preduslov za uspešan drop shipping poslovni model jeste zakup i otvaranje online lokacije, odnosno web prodavnice. Potrebno je razumeti kako drop shipping funkcioniše i kako izabrati prave proizvode za prodaju. Uz razvijenim sistem isporuke i saradnju sa dobavljačima, drop shipping model poslovanja može biti profitabilan za preduzetnike u online trgovini.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: E-commerce Manager & Entrepreneur i Online Sales & E-business Development Manager.

Opis i cilj kursa Drop Shipping & Online Fulfillment

Kurs Drop Shipping & Online Fulfillment bavi se značenjem, svrhom i modelima funkcionisanja drop shipping poslovanja. Ova vrsta poslovanja podrazumeva prodaju proizvoda ili usluga bez stvaranja zaliha, što je u kontrastu sa tradicionalnim poslovnim modelima. Da bi se razumeli drop shipping modeli zarade, važno je razumeti koncept distribucije. Zato je poseban prostor u okviru ovog kursa posvećen različitim modelima distribucije (fulfillment), kao što su drop shipping model, model lokalne distribucije i model sopstvenih lagera. Na ovom kursu steći ćete neophodna predznanja za pokretanje online prodavnice zasnovane na drop shipping poslovnom modelu, koji je popularan i efikasan način zarade preko interneta.

Pored objašnjenja modela funkcionisanja drop shipping poslovanja, u okviru kursa Drop Shipping & Online Fulfillment biće predstavljene i razlike između drop shipping i affiliate modela zarade. Tako ćete imati priliku da saznate nešto više o različitim vidovima ostvarivanja zarade preko ovih poslovnih modela, ali i da razumete važne termine koji se vezuju za ove poslovne koncepte. Glavni preduslovi uspešnog drop shipping poslovanja su kvalitet, poznavanje tržišta, dobar odabir proizvoda, pouzdani dobavljači i jasna cenovna strategija. Pored toga, neophodno je dobro vođenje e-trgovine i poznavanje online strategija i tehnika online oglašavanja. Važno je upoznati se sa svim važnim komponentama drop shipping poslovanja kako bi se izgradilo uspešno poslovanje.

Cilj kursa Drop Shipping & Online Fulfillment je da vam pruži neophodna znanja koja će vam pomoći da uspešno pokrenete sopstveni drop shipping biznis. Osim upoznavanja sa različitim modelima funkcionisanja drop shipping poslovanja, kurs vam predstavlja korake koje možete pratiti kako biste testirali svoje ideje za online prodaju. Zahvaljujući dobrim maržama, može se govoriti o odgovarajućoj zaradi, odnosno uspešnim prodajama. Takođe, kroz kurs ćete naučiti kako da uočite proizvode i usluge koje se lako mogu prodavati, a biće reči i o tome kako da pronađete kvalitetne distributivne kompanije zahvaljujući kojima će biti moguća neometana distribucija proizvoda/usluga. 

Kurs Drop Shipping & Online Fulfillment odgovoriće vam na pitanja:

Šta predstavlja drop shipping?

Drop shipping je poslovni model na internetu koji podrazumeva stvaranje online prodavnice i upravljanje njom. Međutim, drop shipper ili prodavac u ovom poslovnom modelu ne proizvodi proizvode koje prodaje, niti ih ima na lageru. Umesto toga, njegov posao je fokusiran na marketing, tj. na dovođenje ljudi na sajt, njegovu optimizaciju, konverzije i korišćenje drugih marketinških tehnika kako bi se ostvarila prodaja. Kreiranje proizvoda i njihova distribucija su zadaci onih kompanija koje su odgovorne za kvalitet proizvoda i njihovu isporuku. Zbog toga je neophodno da oni koji se bave drop shippingom poseduju znanje o digitalnom marketingu i psihologiji kupaca kako bi uspeli u svom poslu.

Po čemu se razlikuju drop shipping i affiliate poslovanje?

Drop shipping i affiliate marketing modeli zarade razlikuju se po tome što se u affiliate marketing modelu ne može uticati na cenu proizvoda, a ne postoji ni kontrola nad partnerom u procesu affiliate prodaje. Stoga se drop shipping smatra boljim modelom za poslovanje, jer omogućava kreiranje i razvoj brenda. Drop shipper preprodaje proizvode ili usluge koje ne poseduje na lageru, dok affiliate marketar preporučuje proizvode ili usluge na svom sajtu. Affiliate marketing se zasniva na preporukama putem recenzija i prikaza, a konverzija dolazi sa sajta affiliate marketara, što znači da postoji procenat zarade za posrednika ili affiliate partnera. U tom smislu, postignuta kupovina predstavlja zabeleženu konverziju koja je ostvarena na sajtu affiliate marketara, ali i na web sajtu prodavnice, što ujedno predstavlja i zaradu posrednika koja je postignuta na osnovu njegovog angažmana na promociji. 

Koje komponente se prepoznaju kao osnovne u svakom uspešnom drop shipping poslovanju?

Drop shipping poslovanje ima nekoliko ključnih komponenata koje su neophodne za njegov uspeh: kvalitetna e-prodavnicu, odabir pravog tržišta za prodaju proizvoda, dobar odabir proizvoda za prodaju, dobro definisanje cenovne strategije i dobro poznavanje marketinških strategija i tehnika. Pred kreiranje online prodavnice važno je proučiti dostupne platforme za e-trgovinu, kao što su Shopify ili WooCommerce. Odabir tržišta za prodaju zahteva detaljno istraživanje potražnje po pojmovima u različitim državama. Odabir proizvoda za prodaju zahteva pronalaženje konkurentnih proizvoda i pouzdanih dobavljača. Nakon toga, istražuje se konkurencija u toj privrednoj grani radi formiranja cenovne strategije. Na samom kraju, treba istaći da uspeh drop shipping prodavnice zavisi od upravljanja prodavnicom i od načina oglašavanja. Razumevanje ovih komponenti ključno je za uspešno poslovanje na ovom polju.

Polaznik koristi laptop

Plan predavanja:

 • Modeli distribucije (fulfillment)
  • Drop shipping model
  • Model sopstvenog lagera
  • Model outsourcing distribucije
 • Drop shipping model vs affiliate model
 • Drop shipping model – glavne komponente
  • Kvalitet e-prodavnice
  • Odabir segmenta tržišta
  • Odabir proizvoda za prodaju
  • Određivanje cena
  • Način vođenja e-trgovine
  • Način oglašavanja
 • Kako ponuditi proizvode preko drop shipping modela?
 • Karakteristike uspešne prodaje preko drop shipping modela
 • Alternativni (e-commerce based) načini distribucije
 • Optimizacija lagera za internacionalnu prodaju na više lokacija

Polaznici kursa Drop Shipping & Online Fulfillment prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se