Kurs E-commerce

Ovaj kurs će pružiti uvod u e-commerce, uključujući definiciju, istorijat i razvoj e-commercea, ključne koncepte i trendove, ali i u ključne korake koji su neophodni za razvoj jedne online trgovine, uključujući izbor platforme, dizajn i izradu sajta, proces registracije i plaćanja.

E-commerce ili elektronska trgovina se odnosi na proces prodaje i kupovine proizvoda ili usluga preko interneta. To uključuje sve aspekte poslovanja, od prodaje, preko plaćanja, do dostave i komunikacije između prodavca i kupca. E-commerce se može obavljati preko različitih kanala, kao što su online trgovine, društvene mreže, aplikacije i mobilni uređaji. Omogućava prodavcima da svoja poslovanja šire van matične zemlje i da prodaju proizvode i usluge širom sveta, a kupcima istovremeno omogućava pristup širokom spektru proizvoda i usluga iz svih delova sveta. 

E-commerce postaje faktički neizostavni deo svakog poslovanja zbog sve većeg broja kupaca koji kupuju proizvode ili usluge preko interneta, a pruža i prednosti poput veće dostupnosti, nižih troškova, veće fleksibilnosti i lakšeg pristupa.

Takođe, pruža mogućnost automatizacije procesa, a to podrazumeva efikasnije poslovanje i, samim tim, smanjuje se potreba za dodatnom radnom snagom. Zatim, još jedna prednost je i prilagođavanje kupcima, kao što su personalizacija i poboljšanje korisničkog iskustva. Sve u svemu, e-commerce je važan alat za poslovanje koji pomaže prodavcima da se prilagode potrebama tržišta i poboljšaju poslovanje, a kupcima pruža jednostavniji i efikasniji način kupovine.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Online Sales & E-business Development ManagerContent & SEO ManagerDigital Marketing Planner & Account ManagerSocial Media, Online PR & Community ManagerPPC & Digital Channels Manager.

Opis i cilj kursa E-commerce

Kurs E-commerce predstavlja putanju razvoja od statičnih sajtova do sajtova elektronske trgovine. Elektronske prodavnice su postale globalno prepoznatljive zbog sve veće praktične primene i mogućnosti online prodaje kao dodatnog modela zarade. Neki od najvećih svetskih internet prodavnica su Amazon i eBay. Pohađanjem ovog kursa polaznici će imati priliku da saznaju tehnike, metodologije, taktike i strategije koje su te kompanije koristile. Kako bi se preciznije definisali elementi koji doprinose povećanju prodaje i unapređenju korisničkog iskustva, biće demonstrirani neki od najboljih primera iz prakse. Na osnovu tih primera polaznici će moći da prepoznaju načine na koje je moguće unaprediti poslovanje i povećati prodaju. Biće uključeni i različiti aspekti kao što su arhitektura internet prodavnice, dizajn koji doprinosi boljoj prodaji, navigacija kao ključni element prilikom zaključivanja online prodaje itd.

Kada kažemo da neka online prodavnica mora biti funkcionalna i laka za korišćenje, odnosi se na to da korisnik mora lako, jednostavno i brzo da obavi željenu akciju, ali i da pronađe željeni sadržaj i neophodne informacije. Iz tog razloga, jedan od ključnih ciljeva kursa jeste da polaznici uspešno savladaju i nauče kako treba da izgleda checkout stranica, koji su ključni elementi i na koji način se implementiraju, kako izgleda struktura stranice, ali i zašto je jako bitna optimizacija online prodavnice za mobilne uređaje.

Takođe, kako online plaćanje, odnosno zaštita podataka prilikom plaćanja na internetu i sigurnost predstavljaju neke od glavnih izazova u elektronskoj trgovini sa kojima se suočavaju i kupci i prodavci, u ovom segmentu će biti detaljno obrađeni. Polaznici će se upoznati sa različitim mehanizmima koji se primenjuju u okviru online plaćanja, kao i sa zaštitom transakcionih novčanih sredstava. Cilj je da polaznici stvore jasnu i preciznu sliku o metodama online plaćanja na internet prodavnicama, ali i da se upoznaju sa načinima zaštite potrošača prilikom online plaćanja i generalno online prodavnice. Ukupno, kurs E-commerce je jedan od najboljih načina za one koji žele da se upoznaju sa svim aspektima elektronske trgovine i kako se može implementirati za poslovanje koje se bavi prodajom proizvoda ili usluga.

Modul E-commerce će vam odgovoriti na pitanja:

Koje su prednosti e-commerce sajta?

E-commerce sajtovi predstavljaju vrstu poslovnog modela u kojima se posluje sa drugim pravnim ili fizičkim licima. Koristeći ovaj model poslovanja, moguće je da se ostvare brojne prednosti za različite poslovne sisteme. Danas, prodaja proizvoda ili usluga samo u fizičkom prostoru može se smatrati nedovoljnim i nepristupačnom opcijom za većinu korisnika, jer je online kupovina svakog dana u porastu. Virtuelno iskustvo sa praktičnom primenom postalo je neodvojivi deo svakog poslovanja koji prodaje proizvode ili usluge. Razvoj e-commerce platformi omogućava brzu razmenu i kupovinu proizvoda i usluga bez obzira na geografske i vremenske barijere. Kupci mogu pristupiti prodajnim platformama sa bilo kog mesta na internetu i u bilo koje doba dana. Važno je napomenuti da dobro dizajnirana i realizovana e-commerce prodavnica može uslužiti zainteresovanog kupca brzo, jeftino i efikasno.

Koje vrste online plaćanja se najviše koriste?

Online plaćanje predstavlja način na koji se transakcije obavljaju preko interneta, a postoji više različitih modela ovakvog plaćanja. U ovom kursu ćemo se fokusirati na upotrebu platnih kartica, elektronskih čekova, SWIFT plaćanja i m-plaćanja. Najčešći oblici online plaćanja su gotovinsko plaćanje i plaćanje platnim karticama. Gotovinsko plaćanje podrazumeva uplatu po prispeću proizvoda, dok plaćanje platnim karticama predstavlja popularniji način na e-commerce sajtovima i odmah se vrši uplata prilikom kupovine. Ove vrste plaćanja su veoma praktične i imaju brojne prednosti kao što su stalna dostupnost novca, veća bezbednost i brže transakcije prema inostranstvu. Plaćanje platnim karticama je dostupno svakog trenutka i sa bilo kog mesta, što ga čini izuzetno pogodnim za kupovinu koja je moguća 24 sata, 7 dana u nedelji. Postoje različite vrste platnih kartica, ali najčešće su debitne i kreditne.

Koje mere zaštite se najčešće koriste prilikom online plaćanja?

Online plaćanja su sve popularnija budući da nam omogućavaju da radimo transakcije bez potrebe za fizičkim prisustvom, što je posebno važno u vremenu pandemije. Međutim, sa povećanjem online transakcija, povećava se i potreba za sigurnosnim merama kojima ćemo zaštititi naše podatke i novac. Kao što je već poznato, internet je mreža koja se koristi za prenos i čuvanje velikog broja poverljivih informacija, zbog čega je potrebno stalno unapređivati sisteme zaštite.

Jedna od najrasprostranjenijih metoda zaštite je kriptografija. Ova metoda se koristi da se određene poruke šifruju tako da postanu nečitljive i nerazumljive, te je za dešifrovanje potrebno imati ključ. Osoba koja prima poruku mora da ima šifru ili ključ za čitanje poruke.

Digitalni sertifikat je druga važna mera zaštite, koja omogućava verifikaciju identiteta stranaka u transakciji. Ova mera se koristi u kombinaciji sa PKI-jem (Public Key Infrastructure), koji se sastoji od mehanizama i politika koji definišu distribuciju i identifikaciju javnih ključeva i sertifikata.

SSL (Secure Socket Layer) je još jedna mera zaštite koja se koristi za garantovanje bezbedne komunikacije između servera i pretraživača. SET (Secure Electronic Transaction) protokoli su takođe važni za zaštitu informacija i podataka.

Na kraju, digitalni potpis je jedan od najviših nivoa zaštite podataka, koji predočava autentičnost i integritet poruke. Ovaj potpis se koristi za potvrdu identiteta stranaka u transakciji, te se koristi kao dodatna zaštita za važne online transakcije.

Svi ovi sistemi zaštite su važni za očuvanje sigurnosti i privatnosti naših podataka i novca, te ih treba koristiti kako bismo se osigurali da naši podaci ne budu ugroženi.

E-commerce

Plan i program modula E-commerce

  1. E-commerce Basics – uvod u e-commerce, nastanak i razvoj elektronskih prodavnica
  2. E-shop / Key Elements
  3. Online Payment Methods – online metode plaćanja i platne kartice u elektronskoj trgovini
  4. Online Marketplaces – vrste online trgovinskih marketplace platformi
  5. Drop Shipping & Online Fulfillment – dropshipping kao sve korišćeniji model e-commerca
  6. E-shop Security – mehanizmi zaštite online transakcija na internetu i računarskim mrežama

polaznici kursa u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se