Kurs Google Shopping

Google Shopping je servis koji je Google razvio kako bi omogućio onlajn-prodavcima da promovišu svoje proizvode i usluge u onlajn-prostoru. Ovaj alat omogućava prodavcima da kreiraju kupovne kampanje i promovišu svoju lokalnu ponudu proizvoda u onlajn-svetu. Takođe, pomaže im i da povećaju saobraćaj na svojim veb-lokacijama, kao i da privuku još više posetilaca na fizičke prodajne lokacije. Google Shopping omogućava prodavcima da na jednostavan način pronađu kvalifikovane potencijalne klijente i ciljnu publiku za svoje proizvode i usluge. Ovaj servis pruža mogućnost efikasnog povezivanja prodavaca i kupaca, čime se u većoj meri može olakšati proces prodaje i promocije proizvoda, što vodi ka uspešnom poslovanju onlajn-prodavnica.

Kao alat koji omogućava brojne benefite prodavnicama, Google Shopping se izdvaja po mogućnosti prikazivanja relevantnih informacija koje mogu interesovati kupce, zbog čega se oko prodavnice prikupljaju kvalitetni kontakti ili potencijalni kupci u prodavnici na Googleu. Ovaj servis pruža potencijalnim kupcima sve podatke koje su im neophodni pred donošenje odluke o kupovini. Takođe, Google Shopping omogućava jednostavno postavljanje i vođenje maloprodajnih kampanja. Umesto ključnih reči, oglasi se prikazuju na osnovu predefinisanih atributa, čime se povećava relevantnost prikazanih proizvoda. Dodatno, servis pruža detaljne izveštaje o konkurenciji, zatim omogućava prodavcima uvid u broj klikova, a onda i potencijalnih pregleda za određene proizvode. Ovi izveštaji mogu biti korisni za simulaciju kampanje i prilagođavanje strategije. Google Shopping pruža snažan alat za poboljšanje prodaje i promociju proizvoda putem ciljanih oglasa, pomažući prodavcima da privuku prave kupce i ostvare uspeh u onlajn-poslovanju.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Online Sales & E-business Development ManagerSocial Media, Online PR & Community ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurDigital Marketing Planner & Account Manager i PPC & Digital Channels Manager.

Opis i cilj kursa Google Shopping

Kurs Google Shopping ima za cilj da vam predstavi zanimljiv i svrsishodan servis za plasiranje proizvoda i usluga onlajn. Naučićete kako da kreirate kampanje i oglase i upoznati se sa specifičnostima naplate, koja je drugačija nego kod drugih PPC oglasa. Kroz ovaj kurs, bićete upoznati sa svim detaljima i funkcionalnostima Google Shoppinga, a steći ćete i važna znanja za uspešno oglašavanje i za privlačenje zainteresovanih korisnika na internetu.

Kroz kurs Google Shopping detaljno će se objasniti gde se oglasi pojavljuju i kako se prikazuju, kao i zašto su privlačni potencijalnim i budućim kupcima. U kursu će biti tumačeni i obrađeni različiti formati oglasa, ali i mesta objave Google Shopping oglasa. Ovde je poseban akcenat postavljen na sve prednosti koje pružaju Google Shopping oglasi. Praktični slučajevi će dodatno ilustrovati sve prednosti koje pružaju ovi oglasi. Iako ovi oglasi nisu dostupni u svim zemljama, kurs nastoji da pruži sveobuhvatno razumevanje Google Shopping oglasa i njihove primene.

Kurs, dakle, upoznaje polaznike sa različitim tipovima oglasa koji se mogu plasirati preko ovog servisa, kao i sa mogućim načinima kreiranja kampanja za inostrano tržište. Tako će svi oni koje interesuje ovaj Googleov servis imati priliku da nauče kako da definišu prioritete u kampanji i kako da kreiraju kvalitetne oglase za Google Shopping. Biće predstavljeni i različiti prioriteti u kampanjama, tako da će svaki polaznik moći da odredi prioritete prema svojim preferencama. Ovaj kurs pruža praktična znanja koja pomažu u kreiranju uspešnih Google Shopping kampanja.

Kroz kurs o Google Shoppingu polaznici će moći da nauče kako da kreiraju kampanju sa grupama proizvoda i kako da odaberu odgovarajuće atribute za svaku grupu. Takođe, nastojalo se i da se preko koncepcije kursa pruži uvid u mehanizme optimizacije oglasa u kampanjama. Pored toga, predstavljeno je i kako da se jednostavno upravlja kampanjom i kako da se poveća vrednost konverzije kroz primenu Smart Shopping kampanje, koja omogućava proširenje dometa jedne kampanje. Nakon kursa, svaki polaznik trebalo bi da poseduje praktična znanja za uspešno vođenje Google Shopping kampanja.

Kurs Google Shopping će odgovoriti na pitanja

Koje tipove oglasa nudi Google Shopping?

Google Shopping prodavcima pruža mogućnost odabira između tri tipa oglasa. Prvi tip jesu oglasi za proizvod (Product shopping ads), koji nastaju na osnovu podataka o proizvodu dostavljenih u Google Merchant Center. Drugi tip su oglasi koji grupišu proizvode prema kategorijama i tako ih prikazuju (Showcase shopping ads). Ovi oglasi pružaju mogućnost upoređivanja proizvoda unutar jednog oglasnog prikaza. Poseban tip oglasa su lokalni kataloški oglasi, koji koriste podatke iz oglasa i lokalnog inventara kako bi privukli korisnike na Google display mreži i povećali posetu lokalnim prodavnicama. Google Shopping nudi raznolike opcije oglasa kako bi prodavci efikasno promovisali svoje proizvode i povećali prodaju na internetu.

Gde se pojavljuju oglasi servisa Google Shopping?

Google Shopping oglasi mogu biti prikazani na različitim mestima. U okviru prikaza Google pretrage, proizvodi se mogu videti u kupovnom tabu (shopping tab), mada ova opcija trenutno nije dostupna svuda. Oglasi se, osim toga, mogu prikazati i pored rezultata pretrage, izdvojeni od tekstualnih oglasa. Takođe, Google Shopping oglasi mogu se prikazivati na partnerskim sajtovima za pretragu koji su deo Google mreže. Ovo je slučaj kada je kampanja postavljena tako da obuhvata i ove partnerske sajtove. Osim toga, oglasi se mogu prikazati i na Googleovoj mreži za prikazivanje, što podrazumeva pojavu oglasa na platformama i servisima kao što su YouTube, Gmail i Google Discover. Google Shopping pruža prodavcima širok spektar mogućnosti za plasiranje svojih proizvoda pred relevantnom publikom na različitim platformama.

Gde se prikazuju Google Shopping oglasi?

Oglasi Google Shoppinga lokalnog kataloškog tipa dostupni su u različitim zemljama, dok dostupnost drugih oglasa ovog servisa varira. Među zemljama u kojima je moguće oglašavanje putem Google Shoppinga su: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Španija, Italija, Holandija, Švajcarska, Švedska, Norveška, Danska, Austrija, Belgija, Portugalija, Poljska, Rusija, Češka, Ukrajina, Izrael, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indija, Singapur, Malezija, Indonezija, Filipini, Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Vijetnam, Kanada, Brazil, Meksiko, Kolumbija, Čile, Argentina, Hongkong, Tajvan i Tajland. Važno je napomenuti da se ovaj spisak zemalja može menjati tokom vremena, jer Google kontinuirano radi na proširenju dostupnosti Google Shopping opcija na nova tržišta.

Mini-kolica za kupovinu

Plan predavanja:

 • Prednosti Google Shoppinga
  • Kako funkcionišu kampanje i oglasi
  • Kako se formira cena oglasa
  • Gde se prikazuju oglasi
 • Formati Google oglasa
  • Product shopping ads
  • Showcase shopping ads
  • Local inventory ads
 • Zahtevi koje je potrebno ispuniti za Google Shopping 
 • Kratki vodič za kvalitetne oglase
 • Kreiranje Google Shopping kampanje
  • Odabir preference za kampanju
  • Prioritet kampanje
 • Shopping kampanja sa grupama proizvoda
 • Smart Shopping kampanje

Polaznici kursa Google Shopping prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se