Kurs E-shop Security

Digitalna era donosi mnogo pogodnosti kao što su brza onlajn komunikacija, lako i neometano pristupanje elektronskim prodavnicama, efikasna elektronska kupovina i brzo plaćanje računa. Ipak, neke internet korisnike skeptičnim i opreznim čine određeni rizici koji postoje u elektronskoj kupovini. Zbog toga sigurnost veb-lokacija i sigurna kupovina putem interneta jesu neka od glavnih pitanja kojima se bave sve kompanije koje teže uspehu u onlajn-sferi. Pouzdanost se smatra glavnim adutom svakog elektronskog poslovanja, zahvaljujući kom se privlače i zadržavaju kupci, kao i jednim od ključnih faktora za uspeh u digitalnom poslovanju.

Sigurnost onlajn-kupovine je ključna, jer se na taj način štite korisnici, ali se ujedno omogućava i nesmetani razvoj kompanija. Međutim, svakako je da postoje mnogi rizici koji se mogu pojaviti u svim fazama procesa kupovine. Neki od njih mogu biti krađa brojeva platnih kartica i lozinki, menjanje podataka u procesu transfera, lažni prodavci i krađa informacija iz bankarskih sistema. Zato kurs E-shop Security pruža informacije o sistemima zaštite koji su danas veoma važni za svaku elektronsku prodavnicu i zahvaljujući kojima je onlajn-prodaja postala bezbedna svakodnevna aktivnost. Implementacija ovih sistema pomaže u zaštiti podataka kupaca, ali i u sprečavanju zloupotreba i smanjenju šansi za krađu identiteta. Kurs će vam pomoći da steknete neophodno znanje kako biste svoju onlajn-prodavnicu učinili sigurnom i pouzdanom, što će uticati na rast poslovanja i poverenja kupaca.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: E-commerce Manager & Entrepreneur.

Opis i cilj kursa E-shop Security

Kurs posvećen zaštiti i sigurnosti onlajn-trgovine obuhvata različite aspekte koji su od ključne važnosti za razumevanje načina na koji se osigurava bezbednost podataka, ali i novac onlajn-korisnika. U ovom kursu se na početku upoznajete sa osnovnim savetima u vezi sa tim kako obezbediti sigurnost na onlajn-lokacijama. Potencijalne pretnje po sigurnost jedne e-commerce kompanije su: različite finansijske malverzacije, prijem spam poruka, hakerska metoda phishinga, DDoS napadi, „trojanski konj”, Brute Force Attacks, SQL injections, XSS i druge. U ovom kursu će se govoriti o spomenutim opasnostima, ali i o načinima zaštite od njih. Pored toga, polaznici će imati priliku da saznaju koje su osobenosti jedne bezbedne onlajn-prodavnice, kako se mogu zaštititi serveri i administratorski paneli, koji su preporučljivi e-commerce sigurnosni plaginovi, kako se radi bekap podataka i kako se prate potencijalno neželjene aktivnosti na mreži. Važno je da se korisnici interneta upoznaju ne samo sa potencijalnim bezbednosnim opasnostima na mreži već i sa načinima zaštite identiteta, podataka i informacija na njoj. Sve ove teme će biti obuhvaćene u ovom kursu, koji će pomoći u jačanju bezbednosti onlajn kupovine i poslovanja.

Kurs E-shop Security bavi se mnogim temama koje se tiču bezbednosti na internetu, a gore su navedene neke od njih. Jedan od ciljeva kursa je da polaznici mogu da uoče relevantna i kvalitetna internet poslovanja, ali i da prepoznaju indikatore i oznake zbog kojih kupci imaju poverenje u njih. Tokom kursa će se obratiti pažnja na sertifikacione oznake, zakonske obaveze, na neke od najčešćih grešaka koje se mogu videti kod elektronskih prodavaca, ali i na sigurne mere na veb-serveru. Nakon kursa polaznici će biti u stanju da sagledaju koje su mere sigurnosti neophodne i koje su najčešće vrste narušavanja bezbednosti jednog veb-sajta. Sve ove teme su obrađene kako bi se dao odgovor na pitanje kursa koje su to komponente sigurnosnog sistema koje je važno da ima jedan veb-sajt koji omogućava kupovinu na internetu. Cilj kursa je da polaznicima pruži važna znanja kako bi bezbedno mogli da obavljaju kupovinu na internetu, ali i da im pruži znanje i veštine u vezi sa tim kako da zaštite onlajn-biznis.

Kurs E-shop Security odgovoriće na pitanja

Šta predstavlja phishing?

Phishing je česta pretnja po bezbednost mnogih elektronskih trgovina. Ona podrazumeva aktivnosti maskiranja hakera u ozbiljna i naizgled profesionalna onlajn-poslovanja kojima teže da prevare i navedu fizička i pravna lica da otkriju svoje osetljive podatke. Tako se u okviru phishing tehnika vrlo često viđaju lažne kopije legitimnih veb-lokacija na kojima se zahteva unos poverljivih podataka, čime se prikupljaju tuđe tajne i lične informacije i podaci. Uobičajena tehnika krađe identiteta je slanje lažnih mejlova kontaktima sa zahtevom da ostave lične podatke (najčešće preko unosa podataka u polja prijave) i druge vredne i poverljive informacije, koje hakeri kasnije upotrebljavaju zarad svojih ciljeva.

Koji elementi mogu biti signali sigurne kupovine preko interneta na jednoj veb-prodavnici?

Potrošači su nekada bili zabrinuti zbog privatnosti i bezbednosti prilikom kupovine preko interneta, a posledica toga je često bilo odustajanje od onlajn-kupovine. Inovacije i brz tehnološki razvoj i internet pomogli su u stvaranju većeg poverenja u onlajn-transakcije. Poverenje potrošača u onlajn-prodavce najčešće se formira na samom početku na osnovu osećaja koliko pouzdano deluje poslovanje. Sertifikacione oznake ili oznake treće strane (žig, pečat) koje potvrđuju da proizvod ili usluga zadovoljava određene uslove dokazuju sigurnu kupovinu na veb-lokaciji. Oznaka privatnosti takođe pomaže u izgradnji poverenja, kao i jasne informacije o identitetu i kontaktima prodavca, jasan opis proizvoda, cene sa pratećim troškovima, načinima plaćanja i drugim zakonskim pravima i obavezama uz dostupnu korisničku podršku. Ovi činioci su ključni u izgradnji poverenja potrošača u onlajn-kupovinu.

Koje sve faze postoje u procesu elektronske kupovine?

Proces elektronske trgovine se sastoji od tri faze. Prva faza je predugovorna faza, gde potrošač pregleda, upoređuje i bira proizvode koji mu odgovaraju. Potom stavlja odabrane proizvode u korpu i ulazi dalje u proces kreiranja, a zatim i slanja porudžbine. Druga faza je proces poručivanja, gde se klikom na taster poručuje proizvod sa obavezom plaćanja. U ovoj fazi potrošač postaje kupac i kreće se ka ugovornom odnosu kupovine. Poslednja faza obuhvata sve one aktivnosti nakon kupovine. Potrošač ima pravo da zameni ili čak vrati proizvod ukoliko ne odgovara njegovim potrebama, ili da postigne dalja prava iz garancije u slučaju da odluči da zadrži proizvod. Ove tri faze čine celokupan proces elektronske trgovine i važno je da prodavac obezbedi kvalitetnu uslugu u svakoj fazi kako bi kupac bio zadovoljan i ostao veran kupac u budućnosti.

Ruke i laptop

Plan i program kursa E-shop Security

 • Najčešće bezbednosne pretnje e-commerce poslovanju
 • Politika privatnosti
 • Oznake poverenja 
  • Poverenje potrošača u onlajn-kupovinu
  • Sertifikacione oznake
 • Zakonske obaveze i greške e-trgovaca
 • Sistemi zaštite na internetu
 • Sigurnost veb-servera
  • HTTP, HTTPS, TLS faze
  • LAMP stack, komponente i serveri
  • Osnovne mere sigurnosti i mogući napadi
  • HTTP zaglavlja
  • Preusmeravanje (redirekcija)
 • Sistemi plaćanja platnim karticama
 • Provera identiteta vlasnika kartice

Polaznici kursa u učionici na predavanju

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se