Kurs Online Marketplace

Online ponuda i kupovina postaju sve popularniji svakodnevni trend. Online prodavnice podrazumevaju virtuelne lokacije preko kojih je moguće pretražiti različite prodavnice i izvršiti kupovinu. Kupovina iz fotelje postala je jedan od najpovoljnijih načina za prodaju proizvoda i usluga. Ipak, kako bi se postigao uspeh i ostvarila zarada u online prodaji, potrebno je imati određena znanja o tome kako funkcionišu online prodavnice u digitalnom svetu. Kupci sve više traže komoditet, brzinu i pouzdanost koju pružaju online prodavnice. Kvalitetna online prodavnica podrazumeva izgrađenu reputaciju i pouzdanu kupovinu, što predstavlja ključne faktore za uspešno poslovanje u digitalnom svetu.

Savremeno poslovanje ne može se zamisliti bez online prisustva. Globalne kompanije osvajaju svet preko svojih proizvoda i usluga koje nude na online platformama. Online prodavnice su glavna stanica razvoja e-poslovanja. Online marketplace ima važnu ulogu u prodajnoj i komunikacionoj sferi nastupa jedne kompanije na internetu. Ova opcija kupovine pružila je mnogim poslovnim subjektima priliku da unaprede svoje modele poslovanja i zarade, pa čak i da se neke od njih razviju do velikih online prodajnih segmenata na platformama kao što su Google, Amazon, Facebook i Apple. Sve veća potreba kupaca za online kupovinom navela je poslovne subjekte da razvijaju kvalitetne online prodavnice i robne kuće koje pružaju pouzdanu uslugu i povećavaju reputaciju kompanije. Uzimajući u obzir globalizaciju i digitalizaciju sveta, online prodavnice su postale neophodan deo uspešnog poslovanja.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: E-commerce Manager & Entrepreneur i Online Sales & E-business Development Manager.

Opis i cilj kursa Online Marketplace

Kroz kurs Online Marketplace obrađen je jedan od koncepata prodaje u online prodavnicama. Kurs je strukturiran u nekoliko tematskih celina koje podrazumevaju osnovna znanja iz oblasti e-commercea. Najpre se razmatra značenje pojma digitalna prodavnica ili online prodavnica. Pored toga, obrađene su i neke od najvećih i najpopularnijih online prodavnica ili online robnih kuća, među kojima su one u okviru Facebooka, Googlea, Applea, ali i Amazona. U fokusu kursa su mesto i funkcija online prodavnice u prodajnom levku, a akcenat se stavlja i na konkretni prodajni kontekst. Različite kompanije se sve više odlučuju za otvaranje naloga u online prodavnicama, što se može pripisati sve većem interesovanju kupaca za online kupovinu. Kurs se bavi upravo ovim fenomenom i kroz njega se preispituje koliko su online robne kuće postale važne za razvoj poslovanja na današnjem globalnom tržištu.

Kroz kurs o online prodavnicama naučićete koliko je važno prilagoditi prezentaciju proizvoda ili usluge kupcima, kako osmisliti startup strategije, kreirati cenovnu strategiju i formulisati generalnu prodajnu strategiju. Osim toga, u okviru ove oblasti, važno je tumačiti i poslovanja i poslovna rešenja, a neke od danas posebno uspešnih kompanija na internetu postale su uspešnije nakon što su svoje proizvode ili usluge plasirale u online prodavnicama.

Kurs Online Marketplace bavi se kriterijumima odabira prave online prodavnice u zavisnosti od vrste tržišta, države i vrste prodavnice. Kompanije se često odlučuju za što veći broj prodajnih mesta na internetu, iako je najbolja strategija proučavanje vidljivosti usluga i proizvoda koji se prodaju i njihovo postavljanje na odgovarajuća prodajna mesta. Jedan od glavnih problema prilikom nastupa na više tržišta na mreži jeste distribucija i problem zaliha, o čemu će biti više reči na ovom kursu. Kompanije moraju pažljivo birati online prodavnice kako bi unapređivale prodaju u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima. Većina preduzeća ima jedno do dva online prodajna mesta, od kojih je jedno u online marketplaceu, a najuspešnije kompanije uspevaju da unapređuju prodaju upravo zahvaljujući mudrom plasiranju proizvoda ili usluga kroz prostore online robnih kuća. 

Cilj kursa Online Marketplace je da vam pruži pregled strategije za unapređenje prodaje putem online prodavnica / robnih kuća. Imaćete priliku da naučite kako da odaberete najfunkcionalnije online prodavnice koje mogu doprineti uvećanju prodaje i kako da istražite sve faktore koji mogu uticati na ostvarivanje još bolje prodaje novih proizvoda i usluga. Takođe, biće reči i o tome kako da naučite da odaberete odgovarajuću cenovnu strategiju u odnosu na provizije online prodajnih platformi i kako da uspostavite odgovarajući kapacitet prodaje. Kurs će vam pomoći da strateški definišete prodajnu strategiju i povećate prodaju putem online prodavnica.

Kurs Online Marketplace će odgovoriti na pitanja:

Koji faktori utiču na izbor online marketplacea?

Način prodaje zavisi od vrste tržišta, države i vrste online prodavnice. Za prodaju na zapadnim tržištima važno je koristiti najvidljivije online platforme, dok za lokalnu prodaju treba plasirati proizvode i pružiti informacije na online prodavnicama koje posećuju ciljni kupci. Bitno je obratiti pažnju na cene konkurenata i procente koji se uzimaju prilikom ostvarene online prodaje. Distribucija može biti problem kod prodaje na razvijenim tržištima. Kurs Online Marketplace pokriće teme koje će vam pomoći da strateški definišete i locirate najrelevantnije online robne kuće za prodaju vaših proizvoda/usluga, da istražite nove mogućnosti prodaje, odaberete odgovarajuću cenovnu strategiju u odnosu na provizije online prodajnih platformi i uspostavite odgovarajući kapacitet prodaje.

Šta predstavlja online marketplace?

Digitalni marketplace ili online robna kuća predstavlja online platformu gde kupci mogu pronaći razne proizvode. Ove prodavnice omogućavaju prodavcima da prate aktuelnosti u potražnji i ponudi proizvoda koji su u određenom trenutku popularni na tržištu. Online marketplace može se smatrati sredstvom zahvaljujući kom prodavac može da prepozna odnos ponude i tražnje. Digitalne prodavnice su postale glavni prodajni alat koji pomaže u razvoju elektronskog poslovanja, a ova praksa je prepoznata još 2005. godine. U poslednjih nekoliko godina sve više se teži integraciji tradicionalnog i online poslovanja kako bi se postigao jedinstven doživljaj korisnika u offline, ali i u online sferi poslovanja. Ova praksa omogućava prodavcima da ponude svoje proizvode na više lokacija i da na taj način privuku veći broj kupaca.

Koje se online prodavnice mogu prepoznati kao dobro mesto za plasman online proizvoda po ostvarenom saobraćaju?

Ako se uzmu u obzir kriterijumi koji se odnose samo na online prodavnice usmerene ka fizičkim licima, a ne ka poslovnim organizacijama, i prodaja koja se odnosi samo na prodaju proizvoda, ali ne i usluga, onda se kao najpopularnije online prodavnice na globalnom nivou izdvajaju Amazon sa 2,97 milijardi poseta u martu 2023. godine i AliExpress sa 917,2 miliona poseta tokom istog meseca. Ove cifre u martu 2023. godine slede i eBay sa 743,8 miliona poseta, Etsy sa 504,4 miliona, Rakuten sa 92,8 miliona poseta, dok je na poslednjem mestu JD.com sa 28,5 miliona poseta tokom marta. Amazon je lider u prodaji knjiga, elektronike i odeće, dok eBay ima veliki broj proizvoda različite namene. AliExpress nudi proizvode po nižim cenama, a Rakuten je najpopularniji u Japanu. JD.com nudi širok spektar proizvoda, a Etsy je specijalizovan za prodaju ručno izrađenih i jedinstvenih predmeta.

Kolica za kupovinu

Plan i program predavanja

  • Šta je (Digital) Marketplace?
  • Važnost digitalne prodavnice (marketplacea) 
  • Online prodavnica (marketplace) i cenovna strategija
  • Odabir online prodavnice (marketplacea)
  • Odabir online prodavnice (marketplacea) – studija slučaja
  • Integracija online prodavnica – B2C segment
  • B2B online prodavnica – strateško unapređenje prodaje
  • Online prodavnica za unapređenje prodaje – strateška postavka

Polaznici kursa Online marketplace u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se