Kurs Native Advertising

Nativno oglašavanje predstavlja način reklamiranja koji po obliku i funkciji odgovara sadržaju stranice na kojoj se prikazuje. Drugim rečima, to je oblik marketinške komunikacije sa kojom se često susrećemo kada konzumiramo online sadržaj, a koja vizuelno i kontekstualno odgovara online sredini u kojoj se pojavljuje. Iako postoji više različitih oblika online oglašavanja, kompanije se često odlučuju za native advertising kao oblik koji najbolje odgovara njihovim potrebama i efikasno komunicira sa klijentima.

Ova vrsta reklame koja se uklapa u kontekst prostora u kome se pojavljuje predstavlja plaćeni reklamni prostor. Može se reći da je native oglas osmišljen tako da izgleda kao neplaćeni sadržaj koji odgovara korisničkom iskustvu i mestu gde je postavljen. Danas možemo videti da sadržaj ima ključnu ulogu u oglašavanju, a ponekad čak i odlučujuću, zbog čega su neke reklame više vidljive i imaju bolje performanse od nekih drugih. U tom smislu, vodeće platforme, odnosno mediji na kojima se plaćeni sadržaj pojavljuje u nativnom obliku jesu Facebook, Instagram, Tumblr, Twitter, Pinterest, Forbes, Wall Street Journal, New York Times, USA Today i drugi.

Kurs „Native Advertising” je namenjen svim zainteresovanim budućim kopirajterima i piscima drugih sadržaja, kao i budućim online menadžerima marketinga koji treba da razumeju sve oblike i prakse kreiranja, distribucije i pozicioniranja različitih tekstualnih sadržaja na internetu.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: PPC & Digital Channels ManagerSocial Media, Online PR & Community ManagerOnline Sales & E-business Development ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurContent & SEO Manager.

Opis i cilj kursa „Native Advertising”

Na kursu „Native Advertising” polaznici će imati priliku da se upoznaju sa tačnim značenjem termina „nativna reklama” i praksama povezanim sa njom u digitalnom kontekstu. Posebna pažnja na samom početku kursa biće posvećena razlikovanju termina „content marketing”, „reklama” i „native advertising”. Razlike između različitih oblika oglasa su predstavljene kako bi se istakla veća funkcionalnost i važnost ovog tipa sadržaja u odnosu na druge. Kurs će obuhvatiti i osnovne platforme native oglasa, koje se mogu podeliti na otvorene i zatvorene platforme.

Jedna od podela native advertisinga zasnovana je na aspektima sadržaja. Naime, kroz kurs će biti razmatrano i to da li je sadržaj kreiran za reklamiranje brendiran ili informativan, odnosno da li je reč o promotivnom ili prodajnom sadržaju. Poznavanje ovih razlika i sposobnost njihovog razlikovanja su značajni i dragoceni prilikom analitičkog sagledavanja i preispitivanja uspešnih reklamnih praksi.

Još neka od problemskih mesta kojima je posvećena posebna pažnja jesu forme i kategorije native advertisinga. Zahvaljujući organizaciji Interactive Advertising Bureau (IAB), sada se može govoriti o klasifikaciji internet reklamiranja. Native advertising se može tumačiti kao: 

 • preporučene sadržajne reklame (Content Recommendation Ad); 
 • reklame unutar toka/sadržaja (In-Feed/In-Content Ads); 
 • brendiran/native sadržaj (Branded/Native Content). 

Svaki od ovih oblika native advertisinga biće detaljno objašnjen tokom kursa. To će vam pomoći da se bolje upoznate sa mestom gde se oglasi pojavljuju, njihovom funkcionalnošću i korisnim alatima koji omogućavaju kreiranje reklama i njihovo objavljivanje na mestima predviđenim za to. Takođe, biće reči o tome ko kreira sadržaj i kako odabrati prave platforme za različite grupe ciljne publike.

Kurs „Native Advertising” je koristan vodič za savladavanje jedne tehnike digitalnog oglašavanja. Zahvaljujući ovom kursu, naučićete sve o formama, kategorijama i praksama native advertisinga i imaćete priliku da proširite znanje i steknete veštine neophodne za kreiranje efikasnih i uspešnih oglasnih kampanja. Ovaj kurs će vas odvesti na sledeći nivo kada je reč o online marketing veštinama i pomoći vam da ostvarite svoje ciljeve. 

Kurs „Native Advertising” će odgovoriti na pitanja:

Zašto su otvorene platforme za native advertising značajne?

Otvorene platforme za native advertising su značajne zbog svoje fleksibilnosti i sposobnosti da budu distribuirane na više različitih platformi. Oglasi kreirani za otvorene platforme mogu se pojavljivati na različitim mestima i u različitim oblicima, čime se obezbeđuju njihova veća dostupnost i šira publika. Uključivanjem native advertisinga u marketinške strategije na ovakvim platformama marketari mogu da razviju efektivnije i uspešnije kampanje i da dopru do šire publike.

Pored toga, otvorene platforme pružaju veću kontrolu nad kreiranjem i dizajnom native oglasa. Marketari su slobodni da kreiraju oglase koji su usklađeni sa stilom i imidžom svog brenda, a ujedno mogu i da iskoriste funkcionalnosti i alate dostupne na platformi. Sve u svemu, otvorene platforme za native advertising pružaju više mogućnosti i veću fleksibilnost u poređenju sa zatvorenim platformama, što čini ovaj vid oglašavanja izuzetno značajnim i korisnim za marketare.

Šta u native advertisingu označava branded/native content?

Branded/native content u native advertisingu označava vrstu reklamnog sadržaja u kojoj se plaćeni sadržaj pojavljuje na nekom mediju koji nije povezan sa brendom koji se želi reklamirati. Ovaj sadržaj se ne razlikuje od uobičajenog sadržaja na tom mediju, pa se zbog toga mora označiti kao plaćeni sadržaj. Takav sadržaj se naziva i sponzorisani ili custom sadržaj. Može se pojaviti kao bilo koji drugi sadržaj na sajtu, pa je zbog toga potrebno da bude jasno označen. To se obično postiže tako što se stavlja kvadrat sa napomenom „Ad” ispod naslova ili „Sponsored by” iznad ili ispod naslova reklamnog sadržaja.

Šta razlikuje native advertising i klasično oglašavanje?

Native advertising se razlikuje od klasičnog oglašavanja po tome što se njegov sadržaj prilagođava okruženju u kome se objavljuje. Zbog toga je često teško ustanoviti da li je reč o plaćenom ili neplaćenom sadržaju na nekom sajtu. Oblik native reklama se prilagođava platformi na kojoj se objavljuje, tako da se na YouTubeu pojavljuju video-reklame, na Instagramu fotografije, a na blogu blog-postovi. Iako forma i funkcije native i klasičnog oglašavanja imaju neke sličnosti, native advertising se fokusira na stilsko i sadržajno prilagođavanje reklame okruženju u kome se objavljuje.

Polaznik za računarom

Plan i program kursa „Native Advertising”

 • Forme i funkcije native advertisinga
  • Razlike između content marketinga i native advertisinga
  • Razlike između native advertisinga i klasičnog oglašavanja
 • Platforme za native advertising
 • Forme i kategorije native advertisinga
  • Content Recommendation Ads
  • In-Feed / In-Content Ads / In-Content Native Ads
  • Branded/Native Content
 • Kategorije native advertisinga prema kreiranom sadržaju
 • Saveti za uspešan native advertising

Polaznici kursa Native Advertising

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se