Kurs Social Media Platforms and Messaging Apps

Društveni mediji su onlajn-platforme koje omogućavaju internet korisnicima da jedni s drugima uspostave vezu i komuniciraju na internetu. Ove platforme se ističu po širokoj dostupnosti, ali i po jednostavnoj upotrebi, kao i po interaktivnosti i aktivnom učestvovanju korisnika. Posebno se razlikuju od drugih medija po tome što korisnici sami stvaraju i dele sadržaj, bilo da je reč o tekstovima, slikama ili video-zapisima. Društveni mediji promovišu dijalog među ljudima i omogućavaju im da izraze svoje mišljenje, dele interesovanja, i da prate aktuelnosti. Ova interaktivnost i mogućnost širenja informacija čini ih važnim alatom za komunikaciju, marketing i društvenu interakciju u današnjem digitalnom dobu.

Društveni mediji obuhvataju širok spektar onlajn-platformi, uključujući Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, X (nekadašnji Twitter), LinkedIn, TikTok, Reddit i druge. Pored ovih, postoje i komunikacijske aplikacije poput Vibera, WeChata, WhatsAppa, Messengera i drugih, koje se koriste za direktnu interakciju. Forumi kao što je Quora takođe igraju važnu ulogu kao korisni društveni mediji u poslovnom diskursu.

Ove platforme nisu samo za zabavu i komunikaciju već su postale i bitni alati za kompanije u ostvarivanju njihovih ciljeva. Kroz različite metode komunikacije na društvenim medijima kompanije informišu, angažuju i šire svoju ciljnu grupu. Ovaj sveprisutni digitalni prostor omogućava kompanijama da stvore, održe i unaprede svoje digitalno prisustvo.

Društveni mediji ili društvene platforme predstavljaju više od običnog mesta za onlajn-druženje. Oni takođe funkcionišu kao oglašivački servisi, omogućavajući kreiranje naloga i kampanja usmerenih ka precizno odabranoj ciljnoj grupi. Oglasni servisi koji su deo društvenih medija omogućavaju kompanijama da promovišu svoje proizvode ili usluge na efikasan način, ciljajući korisnike sa određenim interesovanjima i karakteristikama. Ovo pruža priliku za efikasno oglašavanje i interakciju sa potencijalnim klijentima, što čini društvene medije nezaobilaznim alatom za marketing i komunikaciju u današnjem digitalnom svetu.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Digital Marketing Planner & Account ManagerE-Business & Internet MarketingContent & SEO ManagerSocial Media, Online PR & Community Manager i PPC & Digital Channels Manager.

Opis i cilj kursa Social Media Platforms and Messaging Apps

Kurs o društvenim medijima i aplikacijama za onlajn-druženje i komunikaciju koncipiran je u dva segmenta. Prva celina bavi se tumačenjem uloge i funkcija različitih društvenih platformi, u koje spadaju: LinkedIn, X društveni medij, Snapchat, TikTok, Reddit, Pinterest, Wikipedia i Quora. Takođe, u ovom delu kursa se obrađuju chat servisi kao što su Messenger, Viber i WhatsApp. Glavni cilj je da polaznici razumeju istoriju, ali i funkcionalnosti ovih platformi i aplikacija. Ova uvodna faza omogućava pripremu za detaljnije objašnjenje toga kako se ovi društveni mediji koriste u poslovnim praksama kompanija.

U drugom delu kursa razmatraju se različite funkcionalnosti i opcije na nekim od najpopularnijih društvenih platformi, koje mogu biti svrsishodne u poslovnom svetu. Fokus će biti na društvenoj platformi X, odnosno na procesima kreiranja naloga i razumevanja značaja i primene oglasne platforme X za promociju proizvoda i usluga na internetu. Ovaj deo kursa omogućava dublje razumevanje svih koristi od komunikacije sa kupcima putem medija X.com i pružanje praktičnih primera kako bi se na odgovarajući načini iskoristile sve oglasne opcije ove platforme. Oglasne prakse na platformi X pokazale su se kao veoma efikasne u poslovnom svetu, a konkretna oglasna platforma X postala je prirodno okruženje za ozbiljne poslovne interakcije. Ovde ćete imati priliku da naučite kako da iskoristite društveni medij X radi unapređenja kompanijskog prisustva i postizanja poslovnih ciljeva.

U kursu će biti predstavljena i društvenoj platforma LinkedIn, njena primenljivost za potrebe kompanija. Polaznici će, korak po korak, naučiti kako da otvore profil na LinkedInu i kako da razumeju značaj korporativnog prisustva na ovoj profesionalnoj mreži. Glavni cilj ovog kursa je da pruži konkretna znanja o poslovnoj upotrebi društvenih medija, omogućavajući kompanijama da se profesionalno predstave na LinkedInu, pružajući prijemčiv sadržaj za korisnike ovog profesionalnog okruženja, izvan tradicionalnih društvenih medija poput Facebooka i Instagrama. Ovaj kurs će pomoći kompanijama da izgrade i unaprede svoj profesionalni onlajn-identitet.

Kurs Social Media Platforms and Messaging Apps će odgovoriti na pitanja:

Koje su glavne odlike Pinteresta?

Neke od glavnih odlika društvene medijske onlajn-platforme Pinterest su pre svega vizuelni fokus, jer je ovaj društveni mediji orijentisan na vizuelni sadržaj, te korisnici mogu deliti i pretraživati slike i video-zapise koji ih inspirišu. Kreiranje pinova i tabli je naredna karakteristika koja je tipična za Pinterest. Korisnici mogu „pinovati“ ili sačuvati slike i video-zapise na svojim digitalnim tablama, organizujući ih prema interesovanjima.

Jedna od glavnih namena Pinteresta jeste da inspiriše. Pinterest se često koristi za pronalaženje ideja i inspiracije za različite projekte, kao što su kućni dekor, recepti, modni stilovi i sl. Ova platforma koristi algoritme kako bi korisnicima prikazala sadržaj koji je u skladu sa njihovim interesovanjima i prethodnim pinovima. Zato je personalizacija jedna od posebnih odlika koju treba istaći kada je reč o Pinterestu. Ovaj društveni medij nudi i opciju uspostavljanja veze sa drugim veb-stranicama. Pinterest omogućava korisnicima da kliknu na pinove kako bi saznali više i posetili povezane veb-stranice. Mnoge kompanije koriste Pinterest za promociju svojih proizvoda i usluga, posebno u oblastima poput mode, enterijera i hrane. Treba istaći i da Pinterest ima veliku kreativnu zajednicu koja deli ideje i projekte sa drugima. Sve ovo čini Pinterest popularnom platformom za inspiraciju, vizuelno umrežavanje i marketing.

Šta je Reddit?

Reddit je društvena platforma, a tumači se i kao internet foru, koji omogućava korisnicima da postavljaju, komentarišu različite vrste sadržaja, uključujući linkove, tekstualne postove, slike i video-zapise, kao i da glasaju za te sadržaje. Osnovan 2005. godine, Reddit se ističe po svojoj organizaciji u vidu „subreddita”, manjih foruma posvećenih različitim temama, interesima ili zajednicama.

Reddit je poznat po raznovrsnoj i velikoj zajednici korisnika, koja se bavi temama od nauke, tehnologije i umetnosti do zabave, sporta i politike. Korisnici mogu glasati za postove, što utiče na njihovu vidljivost i rangiranje na platformi.

Reddit se često koristi za razmenu informacija, postavljanje pitanja i diskusije, a takođe je poznat po svojim AMA (Ask Me Anything) sesijama, u kojima poznate ličnosti ili stručnjaci odgovaraju na pitanja korisnika. Ova platforma ima širok spektar sadržaja i zajednica, što je čini jednim od najpopularnijih internet foruma i izvorom informacija.

Koje su glavne odlike društvenog medija LinkedIn?

LinkedIn je društvena platforma čiji je cilj plasiranje i promovisanje profesionalnog života internet korisnika, a služi i za njihovo poslovno umrežavanje. Glavna odlika LinkedIna, koja se dovodi u vezu sa društvenim medijima LinkedIna, jeste to da je ovo profesionalna mreža. Tačnije, LinkedIn je osmišljen kako bi omogućio ljudima da stupe u kontakt sa stručnjacima i ekspertima iz svoje industrije, da razmene iskustva i stvaraju poslovne kontakte. Korisnici kreiraju detaljne profile koji sadrže informacije o njihovom obrazovanju, radnom iskustvu, veštinama i preporukama od kolega. Upravo stoga na ovom društvenom mediju prevashodno se objavljuju poslovni sadržaji, odnosno profesionalni članci, vesti, blogovi i drugi sadržaji iz određene industrije. LinkedIn može poslužiti i kao poslovna stranica, odnosno kompanija može kreirati poslovne stranice na LinkedInu kako bi promovisala svoje proizvode i usluge, delila poslovne vesti i privlačila talente. Treba pomenuti i da se LinkedIn često koristi za pronalaženje poslova i regrutovanje zaposlenih. Korisnici interneta mogu pristupiti grupama koje su profesionalno angažovane u njihovoj industriji ili imaju slična interesovanja kako bi razmenjivali informacije i iskustva. Zato se ovaj društveni medij prepoznaje i kao digitalni prostor u kome se susreću profesionalci iste branše i u okviru koga grade svoju profesionalnu mrežu. Sve ove karakteristike čine LinkedIn najvažnijom platformom za profesionalno umrežavanje, razvoj karijere i poslovno promovisanje.

Kurs Social Media Platforms and Messaging Apps

Plan i program kursa Social Media Platforms and Messaging Apps

 • Twitter – odlike
 • LinkedIn – odlike i funkcionalnosti
 • LinkedIn stranice
 • Pinterest
 • Snapchat
 • TikTok
 • Wikipedia kao najoptimizovaniji sajt na internetu 
 • Reddit 
 • Quora 
 • Popularni chat servisi 
  • WhatsApp
  • Viber
 • Kreiranje profila na Twitteru
  • Kreiranje oglašivačkog naloga na Twitteru
  • Uloga i funkcija oglasa na Twitteru u poslovnom kontekstu
  • Ciljevi kampanja na servisu Twitter Ads 
 • Otvaranje profila na LinkedInu
  • Kreiranje poslovne stranice na LinkedInu

Učionica za kurs Social Media Platforms and Messaging Apps

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se