Tehnička opremljenost po svetskim produkcionim standardima

 Tehnička opremljenost na školovanju tokom Video & Sound Production programa

Obuka u radu na novim medijima i višemedijskom okruženju uopšte zahteva poznavanje opreme i praćenje novih trendova u tehnici. Veliki problem mnogih škola i kurseva koji se bave multimedijom jeste nedovoljna opremljenost i slaba upućenost u aktuelne promene u produkcijskim formatima i standardima. Nakon završetka ovakvih škola, polaznici nisu spremni da se uhvate u koštac sa realnim studijskim ili problemima na terenu. Razlog tome jeste jedna prosta činjenica. Njihovo znanje je informativno.

Kada govorimo o osposobljavanju za rukovanje i smislenu upotrebu kamera ili prateće opreme jasno je da je ključni aspekt praktično (hands-on) znanje. Zato se trudimo da naša tehnička opremljenost bude na visokom nivou i da vam omogućimo što je moguće bolje uslove i opremu novijeg datuma.

Individualni rad na sopstvenim idejama je iskustvo bitno drugačije od saradnje sa većim timom na produkcijski već zadatim projektima. Stoga naše polaznike programa New Media Design i Video & Sound Production uključujemo u realizaciju tekućih i novih poduhvata produkcionog tima studija ITAcademy i naše televizije.

Savremeni multimedijalni studio

Polaznicima ITAcademy na raspolaganju je najmoderniji savremeni multimedijalni studio, koji je opremljen najkvalitetnijim muzičkim instrumentima i uređajima. U ovom studiju polaznicima je omogućeno da savladaju osnove produkcije i usvoje praktične veštine koristeći najsavremeniju tehnologiju.

Multimedijalni studio ITAcademy

Multimedijalni studio nalazi se u prostorijama nastavnog centra ITAcademy u Beograđanki i sastoji se od takozvane gluve sobe i recording studija.

Polaznicima je na raspolaganju profesionalna oprema, koju čine Yamaha klavijatura, akustični bubnjevi, električne gitare i Marshal gitarsko pojačalo, ozvučenje i dinamički i instrumentalni kondenzatorski mikrofoni, među kojima i nezaobilazni deo svih prestižnih muzičkih studija – mikrofon Neumann U87ai.

Saznajte više o multimedijalnom studiju ITAcademy >>

Neki od najskupljih holivudskih filmova snimani su opremom koja vam stoji na raspolaganju  

Sa profesionalnim Canon EOS 5D kamerama dostupnim našim polaznicima snimani su pojedini fragmenti visokobudžetnih filmova kao što su Black Swan (nominacija za Oskara  za najbolju fotografiju), 127 Hours, Captain America: The First Avenger i The Avengers.
Ovaj fotoaparat/kamera karakterističan je zbog ugrađenog, tzv. full frame čipa, većih dimenzija od standardnih, samim tim i veće propustljivosti svetla, odnosno osetljivijeg senzora. Slika koja se generiše upotrebom ovakvog čipa najbliža je standardu filmske slike. Iz ovih razloga se ravnopravno sa filmskim kamerama koristi u filmskoj industriji. Zbog lake prenosivosti posebno se dobro pokazao u snimanju brzih akcionih sekvenci, za šta ga uglavnom i koriste u holivudskim blokbasterima.

Pogledajte kratke filmove Potable i Sunset Fight, ili atraktivne snimke Yokohame, odnosno Nacionalnog parka Yosemite realizovane pomoću kamere Canon 5D Mark III koju ćete koristiti na ITAkademiji.

 

Profesionalni objektivi koje koriste u američkoj filmskoj industriji

Širokougaoni objektiv Canon EF 16-35 F/2.8L II USM korišćen je za snimanje filmova kao što je horor Marianne. Kao polaznik programa New Media Design ili Video & Sound Production rukovaćete opremom koja predstavlja više od produkcijskog standarda svetske kinematografske produkcije.

Objektiv sam po sebi omogućava stabilizaciju slike.
Teleobjektiv Canon EF 24-105 F4L IS USM po svojim karakteristikama ekvivalentan je profesionalnim filmskim 35mm objektivima sa promenljivom žižnom daljinom, što omogućava širok spektar upotrebe.

  LINKeduTV - televizija za 21. vek

Kao polaznik jednog od pomenutih programa, studijsku praksu možete obavljati u LINKeduTV, jedinoj obrazovnoj televiziji na ovim prostorima. Vaši saradnici i mentori biće tim znalaca sastavljen od režisera, audio i video-montažera, snimatelja, producenata i urednika, ukratko od grupe iskusnih profesionalaca. Dobit od prakse na LINKeduTV je višestruka: iskustvo koje steknete u radu na projektima je nedostupno većini mladih profesionalaca, a predstavlja ozbiljnu referencu za vaš CV. Program u čiju realizaciju ćete biti direktno uključeni sastavljen je od zanimljivih edukativnih sadržaja, koji će postati vaše „štivo“. Usvojićete razna znanja iz zanimljivih oblasti koje se obrađuju na 12 LINKeduTV internet kanala, učiti od verziranih „ljudi od zanata“ i proširiti ličnu mrežu profesionalnih kontakata za buduću uspešnu karijeru.

Više od prakse

Kako je jedan od aspekata multimedije i televizijsko/internet okruženje koje implicira upotrebu specifične opreme za prenos zvuka i slike uživo, radićete sa posebnim HD kamerama za live stream. Isprobaćete ih kako na produkciji svojih zadataka i školskih vežbi, tako i na autentičnim projektima LINKeduTV, gde možete obaviti deo svoje prakse. Naša celokupna video produkcija radi u savremenom Broadcast FullHD 1920p formatu slike 16:9), a vi ćete u svom radu koristiti 2 profesionalne Sony HXR-NX5U NXCAM Full HD televizijske kamere.3D više nije luksuz - sada bliži nego ikad ranije

Poseban šlag na tortu predstavlja uvođenje 3D tehnologije u našu praksu. ITAcademy će u narednom periodu početi sa realizacijom nekoliko promotivnih filmova u kod nas još uvek neotkrivenoj trodimenzionalnoj tehnologiji. Kao naši polaznici bićete među prvima u regionu koji će se upoznati sa novom uzbudljivom praksom. I to ne samo kao posmatrači, na 3D projekcijama u sastavu nastavnog programa, već i kao aktivni učesnici u kreiranju istih sadržaja koristeći Sony 3D HDR TD30 kameru.

Studio koji odgovara zahtevima vremena i produkcijskim trendovima

Oficijelni softveri kao podrška. Računari poslednje generacije kao osnova.

Oprema bez adekvatne softverske i hardverske podrške ne znači mnogo. Naši polaznici rade isključivo na oficijelnim licenciranim Adobe programima najnovijeg datuma, a hardverski kapaciteti podrazumevaju više od 500 kompjutera, od kojih je veliki broj brendiranih Apple računara poslednje generacije. Kao polaznik imaćete svoj lični računar za efikasno rešavanje školskih zadataka uz internet brzine 20mb/s.

Softveri koji ćete koristiti su:

Svi materijali koje proizvedete biće bezbedno čuvani i uvek dostupni za naknadnu montažu ili preuzimanje.
Studio takođe poseduje 2 ChromaKey green screen pozadine, 5 studijskih i 3 Led/Location rasvetna tela, Ikan PT3100 15" Location/Studio Teleprompter, kao i Zoom H4next Location Stereo/4-Channel audio recorder za snimanje zvuka. Na raspologanju je i oktagon helikopter idealan za pravljenje atraktivnih snimaka iz visine.

 
Dodatna oprema koja izvlači maksimum iz osnovne

I najbolja udica ne pravi bitnu razliku bez dobrog štapa. Prateća oprema, čiji se značaj često prenebregava, služi maksimalno učinkovitom ostvarivanju potencijala osnovnog alata. Zato su polaznicima kurseva iz medija obezbeđeni optimalni uslovi za realizaciju ideja, ma kako one ambiciozne bile.

„Stedikem“ BeSteady One Combo je stabilizator slike kojim možete snimati sve vrste sekvenci u pokretu sa savršeno stabilnom slikom, bez potrebe za softverskom stabilizacijom koja uvek smanjuje kvalitet.

Više o mogućnostima ovog stedikema pogledajte na BeSteady sajtu

Svim našim polaznicima za praktičan rad na raspolaganju je sledeća oprema:

•    Canon EOS 5D Mark III sa pratecom opremom
•    Canon EF 16-35 F/2.8L II USM širokougaoni objektiv
•    Canon EF 24-105 F4L IS USM teleobjektiv
•    LCD monitor 7"
•    2 Sony HXR-NX5U NXCAM Full HD kamere za live stream
•    Sony 3D HDR TD30 3D kamera
•    BeSteady One Combo „stedikem“
•    drone helikopter za aerofotografiju
•    2 ChromaKey green screen studijske pozadine
•    5 studijskih rasvetnih tela
•    3 Led/Location rasvetna tela
•    Ikan PT3100 15" Location/Studio teleprompter
•    Zoom H4next Location Stereo/4-Channel ručni snimač
•    Adobe oficijelni softverski paket za video i audio produkciju.
•    Montažne jedinice za video i audio produkciju.


Potrebno vam je još informacija?

Kliknite da saznate više o programima New Media Design i Video & Sound Production.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se