Kurs Introduction to Digital Advertising

U savremenim poslovnim okvirima, znanje o digitalnom oglašavanju je važno za sve menadžere i preduzetnike. Koristi od interneta i online sadržaja su još i veće onda kada dobra oglasna poruka može brzo i povoljno da testira održivost i plasman projekta ili poslovnog modela. Digitalno oglašavanje omogućava menadžerima da brzo testiraju ili provere interesovanje tržišta i da još brže identifikuju nove pravce razvoja projekta.

Može se reći da je oglašavanje na internetu postalo neodvojiv deo, ako ne i glavno područje, za testiranje online ideja, novih poslovnih modela i projekata. Na osnovu rezultata ostvarenih u digitalnim kampanjama, menadžeri i preduzetnici mogu uspešno da odgovore na smernice daljeg razvoja i unapređenja projekata u online i fizičkom svetu. Digitalno oglašavanje stoga jeste jedno od korisnih polja na internetu kojim bi trebalo da ovladaju svi budući preduzetnici i druga upravljačka tela poslovanja, a posebno oni koji žele da isprobaju različite marketinške prakse.

Ovaj kurs jeste i dragocen uvod u digitalno oglašavanje, koje može poslužiti svim budućim menadžerima i preduzetnicima. Osnovna zamisao ovog kursa je da razjasni sve elemente online oglašavanja i da pokaže način na koji se kreiraju oglasi zarad plasiranja i testiranja projekta u virtuelnom svetu. Sistematizovanim pristupom tumačeno digitalno oglašavanje omogućava da se prepoznaju sve prednosti online oglašavanja, ali i da se ukaže na one digitalne kanale koji unapređuju promovisanje i plasiranje proizvoda, usluga ili projekata. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Social Media, Online PR & Community ManagerPPC & Digital Channels ManagerWeb Project Manager & Data AnalystOnline Sales & E-business Development ManagerDigital Marketing Planner & Account Manager.

Opis i cilj kursa Uvod u digitalno oglašavanje

Uvod u digitalno oglašavanje je koncipiran tako da objasni osnove oglašavanja i značaj njegove upotrebe u različitim savremenim poslovnim sredinama. Osnovni deo digitalnog oglašavanja se sastoji od dva dela. Prvi deo kursa se fokusira na pojmove i bitne probleme koje je potrebno razumeti pre kreiranja digitalne kampanje. U drugom delu kursa, fokus je postavljen na  pojmove i prakse koji su povezani sa plasiranjem kampanja na internetu. Kroz ovaj uvod u digitalno oglašavanje, svaki budući menadžer ili preduzetnik će moći da se upozna sa osnovnim elementima online oglašavanja i da stekne znanje o tome kako samostalno da se plasira i promoviše projekat u virtuelnom svetu. Takođe, biće prilike da naučite o svim prednostima online oglašavanja, kao i da prepoznate online kanale koji mogu pomoći reklamiranju i boljem plasmanu poslovanja ili projekta u okvirima digitalne mreže.

U prvom delu Uvoda u digitalno oglašavanje predstavljeni su neki od fundamentalnih pojmova i alata statistike i oglasnih  trendova, ali i podela oglasnih kanala u digitalnom svetu. Zato će se u kursu kroz primere različitih praksi prepoznati razlozi zbog kojih je online oglašavanje važno u savremenom poslovanju. Posebna pažnja biće posvećena modelima naplate, problemima privatnosti i praćenja, kao i drugim pitanjima koja je potrebno razmotriti prilikom kreiranja digitalne kampanje. Cilj prvog dela kursa jeste da polaznici steknu osnovno znanje o terminima i oglasnim konceptima koje je potrebno poznavati pre kreiranja digitalne kampanje, kao i da bolje razumeju značaj online oglašavanja u savremenom poslovanju.

Drugi deo uvodne priče o digitalnom oglašavanju fokus postavlja na percepciju bazičnih elemenata online kampanje. Stoga su u ovom delu razmatrani različiti tematski okviri, kakvi su: načini definisanja ciljne publike, tumačenje affinity indexa, upotreba alata korisnih u online oglašavanju. Osim ovih, neki još zanimljiviji problemski okviri u kontekstu digitalnog advertajzinga svakako da su i druga pitanja kao što su: pitanja brendiranja, prodaje, Media Kita. Kako bi jasnije bilo koje su to dobre, a koje loše prakse digitalnog advertajzinga, kao i da bi bilo jasno kako da se loše prakse izbegnu, u kursu pred vama nastojali smo da sva ne tako dobra rešenja u digitalnom oglašavanju predstavimo u stvarnom kontekstu. I konačno, cilj u završnici drugog dela uvoda u digitalno oglašavanje jeste da vam što više približi faze procesa oglašavanja i da vas navede da samostalno kreirate online kampanju. 

Kurs Uvod u digitalno oglašavanje odgovoriće na pitanja

Koje su neke od značajnih prednosti online advertisinga?

Jedna od glavnih prednosti online oglašavanja je brzo objavljivanje informacija bilo kada i bilo gde, ukoliko postoji internet konekcija. Oglasi se pre plasiranja mogu testirati pred željenom publikom kako bi se ocenila njihova uspešnost u kampanji i pre nego što se kampanja plasira na internetu. Kontekstualno i bihevioralno targetiranje ciljne grupe može biti od velike koristi za promociju proizvoda, usluga ili projekata jednog poslovanja u online sferi. Osim toga, online oglašavanje omogućava kontrolu troškova, ali i kontrolu rezultata kampanje. Treba pomenuti i da se nakon plasiranja može pristupiti analitičkom preispitivanju ponašanja korisnika i reklamnih rezultata, što može koristiti daljem razvoju i unapređenju web projekta.

Koje sve oglasne prakse prepoznajemo u online oglašavanju?

U okviru online oglašavanja ne postoji zvanična podela, no postoje oblici oglašavanja koji se koriste za kreiranje kampanja. Najzastupljeniji modeli virtuelnog oglašavanja su: Email marketing, Paid social, Display advertising, Search Engine Marketing (SEM) & kontekstualno oglašavanje, Affiliate oglašavanjeNative advertising i Mobile advertising. Email marketing se koristi za slanje promocija na e-mail adresu klijenta, dok Display advertising oglašava putem banera i grafika. Paid social se fokusira na plaćene oglase na društvenim mrežama. SEM i kontekstualno oglašavanje oglašavaju se preko pretraživača, dok se affiliate marketing oglašava  na web stranicama oglašivača. Native advertising pruža prirodni izgled oglasa koji se kontekstualno i vizuelno uklapa u sredinu u kojoj se pojavljuje, a mobile advertising podrazumeva oglašavanje preko mobilnih uređaja.

Svi navedeni jesu već stariji oblici oglasnih praksi, ali su još uvek prisutni u savremenoj oglasnoj praksi. Kao sve popularnija navodi se oglasna praksa video-oglašavanja, koja je sve zastupljenija među oglašivačima.

Kako možemo deliti oglase u okviru digitalnog online oglašavanja?

Oglasi u digitalnom oglašavanju se mogu svrstati u dve grupe prema vremenskom faktoru. Naime, oglase možemo deliti u dve grupe na osnovu toga koliko vremena treba utrošiti kako bi se postigla neka željena akcija. To vrlo često jeste akcija ostvarivanja prodaje. Tako se razlikuju oglasne prakse grupe direct response oglašavanja i grupe branding oglašavanja. Direct response oglasi podrazumevaju oglase kojima se postiže kupovina ili ostvaruje odgovor ili reakcija u što kraćem vremenskom roku tokom plasiranja oglasne poruke. S druge strane, branding oglasi se koriste za izgradnju svesti o brendu i za kreiranje reputacije, a period plasiranja oglasa ove grupe može biti znatno duži.

Digitalno oglašavanje

Plan i program predavanja

 • Uvod u digitalno oglašavanje
  • Terminološka objašnjenja
   • Marketing ili advertising
   • Promocija ili advertising
  • Globalni presek i primena online advertisinga 
 • Online advertising trendovi 
  • Ključne prednosti online advertisinga
 • Oblici digitalnog advertisinga
  • Email marketing
  • Display advertising
  • Paid Social advertising
  • SEM & Contextual Advertising 
  • Affiliate marketing
  • Native advertising
  • Mobile advertising
  • Online oglasnici
  • Online video advertising
 • Modeli naplate
 • Problemi u online advertisingu
 • Definisanje ciljne publike
 • Medijska terminologija
 • Alati
 • Branding & Sales
 • Media plan
 • Media Kit
 • Loša praksa u online oglašavanju

Polaznici kursa Uvod u digitalno oglašavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se