Modul Online Entrepreneurship

Internet preduzetništvo danas obuhvata dva osnovna pristupa. Prvi se odnosi na tradicionalne fizičke biznise koji proširuju svoje poslovanje na internet koristeći ga za dodatnu promociju i zaradu. Ovi poslovi već postoje i uspešno rade oflajn, a internet im pruža mogućnost širenja. S druge strane, postoji i druga kategorija internet preduzetnika koji su tek u fazi formiranja poslovne ideje. Internet im omogućava testiranje i razvoj koncepta bez potrebe za fizičkim prisustvom. Uspešni internet preduzetnici često ostaju pri onlajn-poslovanju, izbegavajući troškove fizičkog poslovanja, jer smatraju da to neće značajno doprineti većem profitu. Ova dva pristupa omogućavaju raznovrsne mogućnosti za razvoj internet preduzetništva, bilo da je reč o proširenju postojećeg biznisa ili stvaranju novih onlajn-startapa.

Internet je postao plodno tlo za uspešne poslovne prakse, ali nije uvek jednostavno postići uspeh. Postojeći uspešni internet biznisi često izgledaju jednostavnije nego što zapravo jesu. Internet omogućava razvoj različitih poslovnih modela, ali zahteva pažljivo planiranje i strategiju. Mnogi startapi koriste internet za testiranje i razvoj svojih ideja bez velikih ulaganja. Onlajn-sredina omogućava brži pristup ciljnoj publici i iterativni razvoj proizvoda. Međutim, internet preduzetništvo nosi sa sobom i neke izazove. U ovom modulu biće istraženi izazovi i beneficije internet preduzetništva kako biste razumeli šta je potrebno da se izgrade uspešni onlajn-poslovi.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: PPC & Digital Channels ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurContent & SEO ManagerDigital Marketing Planner & Account ManagerWeb Project Manager & Data Analyst.

Opis i cilj modula Online Entrepreneurship

Ovaj modul tiče se internet preduzetništva čiji je cilj da pruži okvir i metode za razvoj uspešne poslovne ideje. Biće reči i o svim elementima koji osiguravaju održivost jednog poslovanja. Česta je praksa da jedno internet preduzetništvo nastupa iz pozicije onlajn-testiranja poslovne ideje. Ovakav pristup omogućava kompaniji da bolje razume interesovanje tržišta, ponašanje kupaca, identifikuje probleme i potrebe kupaca, kao i prilike za unapređenje proizvoda ili usluga. Na taj način kompanija može bolje da odgovori na zahteve tržišta i da uspešnije razvije svoju poslovnu zamisao. Ovaj modul će vam pomoći da shvatite kako da efikasno testirate i razvijete svoju poslovnu ideju na internetu.

Internet preduzetništvo neretko predstavlja smislen naredni korak u evoluciji uspešnog poslovanja u fizičkom prostoru. Preduzetnici često na internetu uviđaju nove mogućnosti zarade, ali i prilike za proširenje ciljne grupe i za širenje poslovnih aktivnosti.

Ovaj modul će vam pružiti uvid u prednosti savremenog tehnološkog razvoja za poslovanje i korake u razvoju internet preduzetništva. U vezi sa tim usredsredićemo se na dalje tokove razvoja onlajn poslova i ideja, ali i na njihove postavke. Preko realnih studija slučaja iz internet prakse biće sagledane metodologije koje doprinose lakšem prepoznavanju i određivanju polazišta, ciljeva i daljeg smera razvoja poslovnih ideja startap kompanija.

Ključni pokazatelji učinka su merljivi podaci koji se prate tokom celog projekta. Međutim, internet preduzetništvo se ističe kroz transparentnost i otvorenost, jer se često pojavljuju nove prilike za razvoj i unapređenje. Cilj modula Online Entrepreneurship je da istraži glavne tendencije savremenog preduzetništva i da pruži korisne metodologije za preispitivanje poslovnih ideja u modernom okruženju. Kroz ovaj modul razmotrićemo kako se internet preduzetnici mogu nositi sa brzim promenama, kako se razvijaju inovativni proizvodi i usluge, kako se privlače investitori i kako uspešno skalirati poslovanje na globalnom tržištu. Ovaj modul pruža uvid u ključne aspekte internet preduzetništva i priprema za uspešno vođenje onlajn-posla.

Modul Online Entrepreneurship odgovoriće vam na pitanja:

Šta predstavlja online-preduzetništvo?

Onlajn-preduzetništvo, takođe poznato i kao internet preduzetništvo, predstavlja poslovni model koji se odvija putem interneta. To podrazumeva stvaranje, razvoj i vođenje poslovnih aktivnosti putem digitalnih platformi i resursa. Onlajn-preduzetnici koriste internet kako bi razvili proizvode, usluge ili sadržaj, a zatim kako bi ih plasirali i prodavali onlajn.

Ključni elementi onlajn-preduzetništva podrazumevaju onlajn-prisustvo, digitalni proizvod ili usluge, e-trgovinu, monetizaciju sadržaja i globalni doseg. Preduzetnici koriste veb-stranice, društvene medije, e-trgovinu i druge onlajn-kanale kako bi se povezali sa svojom ciljnom publikom. Oni razvijaju digitalne proizvode ili usluge kao što su softveri, e-knjige, onlajn-kursevi ili konsultantske usluge. Dakle, onlajn-preduzetnici prodaju putem interneta i mogu da generišu veći prihod prilikom onlajn-sadržaja, kao što su: blogovi, video-sadržaji ili podkasti. Zahvaljujući dobroj umreženosti, onlajn-poslovanja ostvaruju globalni doseg i monetizuju različite vrste kreiranih saobraćaja. 

Onlajn-preduzetništvo omogućava inovativne pristupe i nudi mnoge prednosti kao što su niska početna ulaganja, brza skalabilnost i globalna vidljivost, ali isto tako zahteva stalno učenje i prilagodljivost u dinamičnom onlajn-okruženju.

Koja je važnost merenja u internet preduzetništvu?

Merenje je od ključnog značaja kada je reč o internet preduzetništvu iz više razloga. Prvo, omogućava onlajn-preduzetnicima da prate performanse njihovih poslovnih aktivnosti. Kroz analizu podataka mogu bolje razumeti kako korisnici reaguju na njihove proizvode, veb-sajtove ili sadržaje. Na taj način stiču uvid u to šta dobro funkcioniše, a šta treba unaprediti.

Drugo, merenje omogućava donošenje promišljenih odluka. Na osnovu uvida u podatke, preduzetnici mogu prilagoditi svoje strategije, ciljeve i resurse kako bi ostvarili bolje rezultate.

Treće, merenje pomaže u identifikaciji ključnih pokazatelja uspeha (KPI-jeva) i praćenju postizanja tih ciljeva. To omogućava usmeravanje resursa na oblasti koje su najvažnije za rast poslovanja.

Napredna analitika i alati za merenje omogućavaju precizno targetiranje publike, personalizaciju iskustva korisnika i optimizaciju marketinških kampanja. Kroz merenje internet preduzetnici dobijaju dragocene uvide koji doprinose efikasnijem upravljanju poslovanjem i stvaranju vrednosti za korisnike.

Šta je minimalni održivi proizvod u internet preduzetništvu?

Minimalni održivi proizvod (MVP) u internet preduzetništvu je najjednostavnija verzija proizvoda ili usluge koja je dovoljna da zadovolji osnovne potrebe ciljne grupe i omogući startapu da dobije povratne informacije od korisnika. MVP je suštinski prototip ili probna verzija proizvoda koja se brzo razvija i lansira sa minimalnim resursima.

Osnovni cilj MVP-a je da potvrdi ili opovrgne pretpostavke o tome šta korisnici zaista žele i da li je proizvod ili usluga vredna daljeg razvoja. MVP može biti jednostavan, često samo sa osnovnim funkcijama i minimalnim dizajnom. Na osnovu povratne informacije i analize korisničkog ponašanja preduzetnici mogu da prilagode svoj proizvod ili uslugu u skladu sa stvarnim potrebama tržišta.

Ovaj koncept omogućava uštedu resursa, ubrzava razvoj proizvoda i smanjuje rizik od ulaganja u proizvod koji nije tražen na tržištu.

Devojka za laptopom, drži naočare za vid u ruci

Plan i program modula Online Entrepreneurship

1. Ideja kao polazna tačka u internet poslovanju

2. Analiza tržišta i konkurencije

3. Targetiranje ciljne grupe

4. Formiranje brenda

  • Ideja
  • Dizajn
  • Sistem
  • Brend
  • Priprema i realizacija 

5. Pozicioniranje brenda na različitim onlajn-kanalima – društveni mediji, onlajn-portali, native advertising i dr.

  • Važnost kvalitetnog sadržaja

6. Prepoznavanje tačke proboja brenda na tržištu 

7. Trendovi koji dominiraju u internet poslovanju

Polaznici kursa Internet preduzetništvo u učionici na predavanju

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se