Modul Online Sales

Sa razvojem tehnologije pojavile su se nove prakse u poslovanju i načinima prodaje. Virtuelne prodavnice su postale popularne, a neke kompanije zato danas svoje proizvode i usluge nude isključivo online. Online prodaja se odvija na brojnim sajtovima i platformama, a postoji i mogućnost trgovanja kriptovalutama. Online prodaja ima brojne prednosti, poput brzine i jednostavnosti, a ujedno pruža i širi doseg publike. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na sigurnost prilikom kupovine preko interneta i birati proverene prodavce i platforme.

Danas gotovo svako ozbiljno i uspešno poslovanje, bilo da se nalazi u online ili offline svetu, ima svoju elektronsku prodavnicu. Online prodaja odeće, obuće, kućnih aparata, knjiga, računara, dečjh igračaka i drugih proizvoda samo je jedan segment asortimana koji je u ponudi na internetu. Ova vrsta prodaje značajno je promenila način kupovine, a pri tome i olakšala zainteresovanim kupcima proces pretraživanja proizvoda i donošenja odluke, kao i obavljanje kupovine. Online prodaja vrlo često može podrazumevati i povoljnije cene i popuste u odnosu na kupovinu u fizičkim prodavnicama. Sve ove prednosti su uticale na to da sve veći broj prodavaca započne online prodaju i pređe sa tradicionalne na virtuelnu prodaju proizvoda ili usluga. Tako veliki broj poslovanja uvodi i razvija sve naprednije vidove prodaje na svojim sajtovima. 

Online prodaja je interesantna i korisna opcija za sve koji žele da razviju i unaprede modele zarade u oblasti internet poslovanja.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Digital Marketing Planner & Account ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurWeb Project Manager & Data AnalystPPC & Digital Channels ManagerOnline Sales & E-business Development Manager.

Opis i ciljevi modula Online Sales

U kursu se obrađuje tema online prodaje, njen značaj i funkcija u savremenom poslovanju. Kroz ovaj modul imaćete priliku da se upoznate sa mnogim načinima online prodaje, ali i da unapredite svoja postojeća znanja o tradicionalnoj prodaji u fizičkom kontekstu. Prednosti i nedostaci online prodaje iz ugla kupca, odnosno iz perspektive prodavca, mogu pružiti čitaocu korisne informacije o načinima neutralisanja pojedinih nedostataka u online praksama prodaje.

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda i usluga, a kao i u tradicionalnoj prodaji, i ovde se može govoriti o brojnim istim ili sličnim proizvodima. Usled toga, vrlo je važno da se poznaju različite tehnike kako bi se uvećao broj ostvarenih prodaja. Kroz kurs ćete imati priliku da uvidite da je prevazilaženje ovog vida problema ostvarivo zahvaljujući spoznaji posebne vrednosti koju proizvodi imaju za kupce (online value proposition). Koncept jedinstvene vrednosti proizvoda biće detaljno obrađen tokom ovog modula. Različite marketinške tehnike mogu značajno doprineti unapređenju online prodaje, a jedan od bitnih alata u prodaji je CRM (customer relationship management), koji je posebno značajan u online prodaji. Osim toga, važno je koristiti i određene tehnike koje će pomoći u stvaranju lojalnih kupaca, kao što su personalizacija, poboljšanje korisničkog iskustva i briga o zadovoljstvu kupaca. Sve ove tehnike i strategije su od velikog značaja za uspeh online poslovanja i zato se kroz ovaj modul daje detaljan uvid u njihovu primenu.

Oblast online prodaje je korisna za razumevanje načina zarade na internetu i unapređivanje poslovnih modela. Modul Online Sales vam omogućava da se upoznate sa različitim oblicima prodaje i da ih uporedite sa tradicionalnom prodajom. Kroz ovaj modul učićete o prednostima i nedostacima online prodaje za prodavca i kupca. Takođe će biti predstavljeni neki od načina za prevazilaženje nedostataka u online prodaji. Poznavanje različitih tehnika prodaje u virtuelnom svetu, kao umeće sačinjavanja kvalitetne OVP (online value proposition) poruke, može u značajnom stepenu unaprediti broj ostvarenih online prodaja. U ovom modulu će se obrađivati i različite marketinške tehnike, ali i alati, poput različitih CRM sistema, kao i njihov značaj u online prodaji.

Jedan od ciljeva modula je da predstavi značaj jedinstvene prodajne poruke i kreiranja kvalitetnih proizvoda i usluga, ali i važnost vrednosti u plasmanu na internetu. Pored toga, ovaj modul će vam pružiti širu perspektivu o metodama plasiranja proizvoda i usluga, načinima negovanja kupaca u online prodavnici, postizanju prodaje i, konačno, ostvarivanju ponovljene online kupovine. Sva znanja stečena kroz ovaj modul su korisna u poboljšanju online prodavnice i poslovanja.

Modul Online Sales će odgovoriti na pitanja:

Koje prednosti ima online prodaja u odnosu na prodaju na fizičkoj lokaciji?

Online prodaja podrazumeva manje finansijske resurse u odnosu na one koje je potrebno opredeliti u kontekstu tradicionalnog poslovanja. Kada se misli o online prodaji, treba pomenuti da se na taj način izbegavaju veliki troškovi zakupa prostora i opremanja objekta, kao i troškovi koji nastaju usled velikog broja zaposlenih u okviru poslovanja. Tako je, usled znatno manjeg broja zposlenih, moguće da organizacija poslovanja bude znatno jednostavnija. 

Online prodaja nema prostorne granice – njen domet je veći od dometa tradicionalne prodavnice, koja je ograničena u pogledu dometa i animiranja kupaca. Osim toga, kao neke od naprednijih aspekata treba pomenuti i brojne marketinške aktivnosti koje se koriste, a koje su finansijski isplativije u odnosu na tradicionalne aktivnosti prodaje. Kada je reč o online prodaji, treba pomenuti i da su sve aktivnosti u online prodaji merljive, kao i to da se do povratnih informacija stiže u vrlo kratkom roku. To je vrlo važno za poslovanje i njegovo adaptiranje, gde je potreban vrlo kratak vremenski period kako bi se sve aktivnosti usmerile prema željenom cilju. 

Šta predstavlja online value proposition?

Online value proposition se najčešće prikazuje na prvoj ili početnoj web stranici koju internet posetilac može videti prilikom posete jednom prodajnom sajtu. Ova propozicija sadrži jasne reči koje ukazuju na vrednost koju će posetilac dobiti ukoliko kupi proizvod ili uslugu koji se plasiraju preko prodajnog sajta. Poruka treba da bude čitljiva i lako razumljiva. Zbog sve kraće pažnje prosečnog internet korisnika danas, važno je da se poruka može razumeti u svega nekoliko sekundi. Da bi poruka imala smisla i postigla željeni efekat, kompanija mora da istakne ključnu prednost u odnosu na konkurenciju, ali i da identifikuje ciljnu grupu, tako što će pažljivo ispitati kupce, prepoznati njihove probleme, te spoznati njihove želje i nastojanja.

Od kolikog značaja su marketinške aktivnosti u online prodaji?

Online prodavnice moraju kreirati simplifikovan i ugodan proces kupovine kako bi privukle i zadržale kupce. Kako bi proces bio što jednostavniji, važno je sačiniti jasne korake online naručivanja i omogućiti različite mogućnosti plaćanja. Često se kupcima daju popusti u slučajevima kada svoju kupovinu obave online, a neretko se koriste i drugi marketinški alati kao što su promotivni imejlovi, partnerski marketing, online vaučeri i društvene mreže. Važno je i stalno biti na raspolaganju kupcima korišćenjem korisničkog centra i pružati im podršku u svakom trenutku. Takođe, preporuke zadovoljnih kupaca mogu biti korisne, pa se na sajtu mogu prikazivati utisci drugih korisnika. Cilj svega ovoga je da se proces kupovine učini prijatnijim i jednostavnijim kako bi se zadovoljni kupci vratili i ponovo obavili online kupovinu.

Devojka za laptopom pohađa kurs Online prodaja

Plan i program predavanja:

  1. Online Sales Basics – pojam online prodaje, prednosti i nedostaci online prodaje, pozicija kupca i pozicija prodavca
  2. Online Sales Management and Planning – šta je prodajni levak, lead nurturing, landing stranica, optimizovanje, merenje rezultata i UX principi na landing stranici
  3. Online Business Development – razvoj online poslovanja
  4. Online Retention Mark. Man. and Affiliate Marketing – definisanje i sprovođenje aktivnosti u okviru retention i affiliate marketinga
  5. How to Sell E-business Services – kreiranje strategije i način prodaje e-business usluga

* Na stranici određenog smera, u okviru padajuće liste svakog modula, možete pogledati kurseve koji su predviđeni za odabrani smer za dati modul. 

polaznici kursa u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se