Kurs YouTube

YouTube je jedan od vodećih društvenih servisa za deljenje video-sadržaja. Korisnici na YouTubeu mogu postavljati, gledati, ocenjivati, ali i komentarisati video-zapise drugih korisnika, a mogu i pratiti objavljivanje na omiljenim kanalima kreatora sadržaja na YouTubeu. Platforma omogućava kreiranje raznovrsnih video-snimaka koji mogu biti vlogovi, tutorijali, muzika, filmovi i još mnogo toga. YouTube takođe nudi opciju monetizacije za kreatore sadržaja, omogućavajući im da ostvare zaradu putem oglasa i pretplata.

Osim pojedinačnih korisnika, i kompanije sve više koriste ovaj društveni medij kako bi promovisale svoje proizvode i usluge preko video-sadržaja na YouTubeu. Kanali na YouTubeu postaju sastavni deo marketinške strategije mnogih brendova. Ova platforma, sa svojom ogromnom globalnom publikom, postala je nezaobilazna za društvene medije, edukaciju, zabavu, ali i za poslovno oglašavanje.

YouTube je platforma na kojoj je moguće kreirati različite video-sadržaje kao što su: klipovi, dokumentarni filmovi, trejleri, muzički spotovi, vlogovi, pa čak i TV programi, ali i još mnogo toga. Kreiranje ovakvih sadržaja postalo je popularno i među medijskim korporacijama koje kroz video-zapise na YouTubeu prepoznaju priliku za ostvarivanje interakcije sa svojom publikom. Objavljivanje sadržaja na YouTubeu moguće je nakon registrovanja naloga. To je i prvi preduslov za nesmetano kreiranje sopstvenog kanala i upravljanje njim. YouTube ima politiku zabrane neprimerenog sadržaja, što znači da određeni video-sadržaji nisu dostupni mlađim gledaocima. Naime, korisnici su u obavezi da potvrde da su punoletni kako bi pristupili sadržaju namenjenom punoletnim licima. Ova platforma postala je ne samo izvor zabave već i resurs za učenje, marketinški kanal i platforma za širenje informacija širom sveta.

Kreatori sadržaja na YouTubeu imaju različite načine za ostvarivanje prihoda. Jedan od najčešćih načina ostvaruje se putem Googleovog programa AdSense, u kome se reklame prikazuju uz video-sadržaj i kreatori zarađuju na osnovu broja pregleda i klikova na oglase. Osim toga, postoji i premijum opcija koja se bazira na pretplati, omogućavajući gledaocima da plaćaju mesečnu pretplatu kako bi pristupili ekskluzivnom sadržaju bez reklama, iznajmljivali filmove i pristupali muzici bez reklamnih prekida. Ova pretplata takođe omogućava kontrolu nad sadržajem koji nije prikladan za decu, čime je obezbeđeno bezbednije iskustvo za porodice i mlađe gledaoce.

Podaci o YouTubeu ukazuju na kontinuirani rast broja njegovih korisnika. Za razliku od Facebooka, čija popularnost stagnira, broj korisnika YouTubea konstantno se uvećava.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Online Sales & E-business Development ManagerPPC & Digital Channels ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community ManagerWeb Project Manager & Data Analyst.

Opis i cilj kursa YouTube

Prvi deo kursa posvećen platformi YouTube obuhvata istoriju, funkcije i značaj ove društvene platforme. Polaznici će dobiti uvid u statističke podatke koji ilustruju ekspanziju popularnosti YouTubea, kao i zanimljive informacije poput dnevnog broja pretraženih sati video-sadržaja i količine dnevnih aploudova. U okviru ove celine takođe će se razmatrati ciljna grupa YouTubea i ukazati na određena predviđanja o njegovoj budućnosti i o njegovom uticaju na internet. Glavni cilj prvog dela kursa je da razjasni zašto YouTube privlači sve više korisnika i da ponudi ideje o novim poslovnim modelima i temama za razmatranje u kontekstu ove platforme.

U drugom delu kursa YouTube fokus će biti na ulozi i značaju marketinga na društvenom mediju YouTube. Polaznici će dublje razumeti važnost marketinga na YouTubeu i kako strategija igra ključnu ulogu u planiranju i sprovođenju marketinških aktivnosti na ovom kanalu. Strategija često oblikuje tipove video-sadržaja koje stvaraju kompanije kao njihovi kreatori. Zahvaljujući ovakvim sadržajima kompanije uspevaju da ostvare bolju povezanost sa svojim korisnicima i kupcima. 

Kurs će pokriti kreiranje i optimizaciju kanala na YouTubeu, uključujući pravilan način formiranja opisa i ulogu opisa u privlačenju publike. Takođe, biće prikazano i kako se dodaju kontakt-informacije, imejl-adresa, veb-adresa i drugi korisni linkovi na kanalu, ali i kako se YouTube koristi za istraživanje i praćenje konkurencije. Kroz kurs će biti reči i o ulozi tagova kao dopuni kvalitetnih sadržaja na ovom društvenom mediju, nakon čega će vam biti jasno koja je njihova funkcija na različitim društvenim medijima. 

Osim toga, kurs se bavi i pitanjima oglašavanja na YouTubeu i načinima efikasne komunikacije sa publikom. Cilj ovog dela kursa je upoznavanje polaznika sa svim potrebnim koracima za stvaranje vidljivog i popularnog kanala na YouTubeu koji će pomoći kompanijama da se predstave i približe onlajn-publici. Tako ćete u ovom kursu saznati zašto je YouTube izuzetno moćan alat za digitalni marketing. U ovom delu kursa saznaćete kako da iskoristite pun potencijal YouTubea za promociju proizvoda ili usluga.

Kurs YouTube odgovoriće vam na pitanja:

Šta predstavlja optimizacija za YouTube?

Optimizacija za YouTube, takođe poznata kao SEO za YouTube, predstavlja proces poboljšanja vidljivosti i rangiranja video-sadržaja na platformi YouTube. Njen cilj je privući veći broj gledalaca, povećati broj pregleda i broj pretplatnika na kanalu. Najvažniji faktor optimizacije jeste odabir odgovarajuće ključne reči koja odražava sadržaj video-zapisa kako bi se korisnicima omogućilo lako pronalaženje u pretrazi.

Osim ključnih reči, optimizacija uključuje i sledeće korake:

 • kvalitetan naslov: naslov video-snimka treba da bude privlačan i da precizno opisuje sadržaj video-materijala;
 • opis video-snimka: dodavanje detaljnog opisa sa relevantnim ključnim rečima, povezanim linkovima i kontakt-informacijama;
 • thumbnail slika: kreiranje atraktivnih slika koje će privući pažnju gledalaca;
 • engagement: podsticanje gledalaca na komentare, lajkovanje i deljenje video-snimaka;
 • kvalitetan sadržaj: produkcija visokokvalitetnih video-materijala sa jasnim i relevantnim informacijama.

Optimizacija za YouTube je važna za stvaranje uspešnog kanala na ovoj platformi, jer pomaže da se video-sadržaj istakne u pretrazi i privuče ciljanu publiku.

Koja su dva glavna cilja zbog kojih se kreira sadržaj na YouTubeu?

Među najčešćim strategijama na YouTubeu raspoznaju se podsticanje prodaje i usmeravanje saobraćaja ka sajtu. Ciljevi kreiranja sadržaja za korisnike ove internet platforme mogu biti brojni, a neki od najčešćih su: da sadržaj bude pregledan, da se sadržajem ostvari prodaja, da se pomoću sadržaja podstakne saobraćaj ka sajtu. Kreiranje sadržaja usmerenog na podsticanje prodaje podrazumeva promociju proizvoda ili usluga i pozivanje gledalaca da izvrše kupovinu. Ovo se često postiže putem recenzija proizvoda, tutorijala o korišćenju proizvoda ili direktnih poziva na akciju (CTA) koji usmeravaju gledaoce ka veb-prodavnici ili drugom mestu za kupovinu.

S druge strane, usmeravanje saobraćaja ka sajtu može biti cilj za kompanije koje žele da povećaju posetu svojoj veb-stranici radi stvaranja svesti, prikupljanja informacija o korisnicima ili povećanja broja pretplatnika na svom kanalu na YouTubeu. Ovo se može postići kreiranjem relevantnih video-sadržaja koji privlače ciljnu publiku i nude dodatne informacije ili resurse na veb-sajtu. Sve u svemu, YouTube pruža raznolike strategijske opcije za kompanije kako bi postigle svoje ciljeve, bilo da se radi o uvećanju prihoda ili o povećanju prisustva na internetu.

Koji su elementi kanala na YouTubeu?

Kanal na YouTubeu predstavlja digitalni prostor na platformi u kome kreatori mogu deliti svoje video-sadržaje sa publikom. Sadržaj kanala može varirati u zavisnosti od ciljeva i interesovanja kreatora, ali obično uključuje nekoliko osnovnih elemenata.

 1. Video-sadržaj: Ovo je glavni deo kanala i čine ga video-klipovi koje je kreator otpremio. Video-sadržaj može biti raznolik, uključujući tutorijale, vlogove, recenzije proizvoda, zabavne klipove, edukativne lekcije i druge vrste video-materijala.
 2. Opisi (Descriptions): Za svaki video-zapis postoji opcija da se napiše opis koji objašnjava njegov sadržaj. Ovo je mesto gde se često dodaju dodatne informacije, linkovi ka povezanim resursima ili ka veb-sajtu i ključne reči za optimizaciju pretrage.
 3. Thumbnail: Thumbnail je slika koja predstavlja video-snimak i prikazuje se pre nego što korisnici kliknu na njega. Ovo je važno za privlačenje pažnje gledalaca, pa se često uređuje tako da slika bude privlačna i informativna.
 4. Pretplatnici (Subscribers): Ovde se prikazuje broj korisnika koji su se pretplatili na kanal. Pretplatnici su članovi publike koji prate kanal i dobijaju obaveštenja o novim video-snimcima.
 5. Kategorije i oznake (Categories and Tags): Kanali često spadaju u određene kategorije (npr. zabava, obrazovanje, tehnologija) i koriste oznake kako bi se bolje rangirali u pretrazi.
 6. Komentari (Comments): Korisnici mogu ostavljati komentare ispod video-zapisa, što omogućava interakciju između autora i publike.
 7. Playlists: Kreatori mogu organizovati svoje video-sadržaje u plej-liste, što olakšava gledaocima da prate određene teme ili serije klipova.
 8. Informacije na kanalu: Na kanalu se često nalazi rubrika „O nama”, deo u kome se opisuje svrha kanala, daju se kontakt-podaci kreatora i druge relevantne informacije.
 9. Statistike i analitika: Kreatori mogu pristupiti detaljnim statističkim podacima o svom kanalu, uključujući broj pregleda, prihod od oglasa, angažman gledalaca i druge metričke pokazatelje.

Ovo su osnovne komponente koje čine jedan kanal na YouTubeu, ali mnogi kreatori prilagođavaju svoje kanale kako bi bolje odgovarali njihovim specifičnim potrebama i ciljevima.

Crveni znak YouTube

Plan i program kursa YouTube

 • YouTube – odlike
  • Istorijat YouTubea
  • Dostupnost YouTubea
  • Važni statistički podaci koji ukazuju na trendove u vezi sa YouTubeom
 • Marketing na YouTubeu 
  • Glavni cilj – kreiranje sadržaja za potrebe kompanijskog poslovanja na YouTubeu
   • Usmeravanje saobraćaja ka sajtu
   • Podsticanje prodaje
  • Komponente kanala na YouTubeu
  • Vrste sadržaja na YouTubeu
  • Istraživanje konkurencije na YouTubeu
  • YouTube – optimizacija
  • YouTube – oglašavanje
  • Komunikacija sa gledaocima preko YouTubea
  • Monetizacija kanala na YouTubeu

Polaznici kursa YouTube prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

UpisDa saznate sve o upisu, kliknite ovde