Šta je full stack developer?

Ako želite da uspete u IT industriji, potrebno je da posedujete znanja iz više oblasti. Na ovaj način moći ćete da ponudite klijentu kompletniju uslugu, što umnogome olakšava napredovanje u karijeri. Full stack developer je upravo takvo zanimanje.

Šta je full stack developer

Da biste ostvarili uspešnu karijeru u IT industriji, neophodno je da pratite trendove i da uvek budete u korak sa konkurencijom. Potrebe poslodavaca su sve veće, što se odražava na broj angažovanih profesionalaca. Iako su praktično sve IT profesije tražene, jedna se posebno ističe.  Saznajte šta je full stack developer i kako da postanete jedan od ovih stručnjaka.

Kako se „razumeju u sve”, to omogućava lakši, brži i jeftiniji rad na nekom projektu. Jednostavno, umesto da se angažuje čitav tim stručnjaka sa specifičnim znanjima, kompanija se odlučuje za full stack profesionalca. 

Šta radi full stack developer?

Postoje razne vrste developera koji su fokusirani na ekspertsko rešavanje jedne vrste zadataka. Ovakvi profesionalci su uskostručni za određenu oblast i ne bave se stvarima van svoje sfere znanja. S druge strane, full stack developer možda nije vrhunski stručnjak za svaku oblast kojom se bavi, ali pokriva više oblasti. Generalno, reč je o IT stručnjacima koji odlično poznaju:

  • HTML/CSS;
  • JavaScript;
  • backend programski jezik; 
  • baze podataka;
  • HTTP.

Termin „full stack” podrazumeva posedovanje znanja potrebnih da se završi projekat. Zbog toga su ovi profesionalci često vezivno tkivo na projektu, s obzirom na to da razumeju svaki korak u razvoju. U tom smislu, moguće je u istom timu imati frontend, backend i full stack stručnjake. Štaviše, u određenim slučajevima jedan full stack ekspert može da zameni kompletan razvojni tim. 

Full stack profesionalci razumeju sve stadijume u razvoju softvera, što i te kako olakšava rad. Iako uskostručni eksperti poseduju veći nivo znanja, za većinu projekata je full stack developer najbolje rešenje. U nekim slučajevima je bolje imati jednog čoveka za sve nego više ljudi koji razumeju samo jedan korak u procesu. 

Frontend i backend u jednom

IT industriji su potrebne sve vrste stručnjaka, a ko će biti angažovan, zavisi pre svega od specifičnosti projekta i njegovih ambicija. U velikom broju slučajeva to šta radi full stack developer jeste više nego dovoljno za uspešan rad. 

Pa šta radi full stack developer onda? Interesantno je da mnoge kompanije imaju sopstvenu definiciju ovog zanimanja, pa tako u oglasima za poslove možete pronaći različite zahteve. Ono što je sigurno jeste da ovi stručnjaci poseduju frontend i backend znanja. 

Da podsetimo, frontend developeri se po pravilu bave vidljivim delom sajtova, u okviru kojeg se vrši interakcija s korisnicima. Backend eksperti se najčešće bave poslovima na serveru i komunikacijom sa bazama podataka. To znači da full stack stručnjak treba da poznaje neki od backend programskih jezika (Java, Python, PHP…). 

Kako je full stack developer u stanju da obavlja obe vrste posla, za mnoge poslodavce je isplativije da angažuju jednog ovakvog stručnjaka nego više frontend i backend eksperata. Štaviše, veoma su traženi i početnici (juniori), što dodatno olakšava razvoj karijere.

Kako se ekspert ne postaje preko noći, full stack za mnoge predstavlja odličnu polaznu tačku koja otvara mnoga vrata. Na ovaj način možete vrlo brzo pronaći odličan posao gde ćete steći iskustvo neophodno za veće projekte. 

Šta radi full stack developer posao

Full stack je dobra odluka za karijeru

IT stručnjaci su poznati po tome što poseduju znanja koja su izuzetno tražena i odlično plaćena u celom svetu. Sa jedne strane je mogućnost da postanete ekspert za određenu oblast, a sa druge mogućnost da odaberete posao full stack developera, što predstavlja odluku da budete majstor za sve. Postoji više razloga zašto je dobra ideja da postanete jedan od ovih developera. 

Velika potražnja za stručnjacima

Iako postoje različita mišljenja kada je posao full stack developera u pitanju, kompanije konstantno traže stručnjake iz ove oblasti. Razlozi su brojni:

  • poznavanje kompletnog procesa rada;
  • olakšana kontrola;
  • smanjeni troškovi;
  • efikasnija implementacija različitih elemenata;
  • timski rad.

To su samo neki od razloga zašto kompanije širom sveta traže full stack stručnjake. Iako svaka kompanija ima različite zahteve prilikom angažovanja, jasno je da sve žele isto – efikasnost i uštedu u budžetu. Kada pričamo o uštedi, to se ne odražava na plate samih developera. Oni imaju odlična primanja jer pokrivaju više poslova svojim sposobnostima. 

Prilagodljivost na poslu

Brojnim kompanijama biće važnije da razumete oblast rada i da možete odmah da počnete sa radom. U velikom broju slučajeva neće se od vas očekivati da budete vrhunski stručnjak za sve, niti je to moguće. Međutim, mnogi poslodavci itekako znaju šta je full stack developer i šta mogu da dobiju angažovanjem takvog stručnjaka.

Mnogi će više ceniti to što umete da pokrijete više oblasti nego da ste ekspert samo za jednu. Znanje koje posedujete omogućiće vam da budete timski igrač, ali i efikasni solista. Kada ne zavisite od drugih, mnogo je lakše pronalaziti posao i uspešno kompletirati projekte. U tom smislu, fleksibilnost se zaista puno ceni. 

Brzo se uče osnove

Kako se od full stack developera očekuje širina znanja, nije neophodno da odmah budete i ekspert. Naime, da biste počeli profesionalno da se bavite ovim poslom, potrebno je da posedujete backend i frontend osnovna znanja. 

Postoje brojni IT kursevi koji mogu da vam pomognu, kao na primer: JavaScript kurs, MySQL kurs, HTML i CSS kurs. Naravno, podrazumeva se poznavanje nekog od programskih jezika, kao što su: Java, C, PHP, Python itd. Na ovaj način ćete steći odličnu osnovu za dobijanje prvih angažmana i dodatno usavršavanje. 

Reč je o poslu budućnosti

Kada ste IT ekspert, uvek treba da imate na umu razvoj tehnologije. Novi tehnološki trendovi diktiraju potrebe industrije, pa je neophodno uvek biti u toku. I dok neki stručnjaci sa strepnjom gledaju na nove tendecije u svetu, full stack developeri nemaju razloga za brigu. 

Sada kada znate šta je full stack developer, možete da se posvetite razvijanju svojih veština koje traže poslodavci širom sveta. Naime, reč je o profesiji koja se sve više traži, poslova je sve više, a uslovi rada odlični. Naravno, treba uvek raditi na sebi, pratiti trendove i u skladu s tim unapređivati svoja znanja. Tu se pre svega misli na nadogradnju stečenih veština, ali i na pribavljanje svetski priznatih sertifikata. 

Jasno je da ne postoji bolji dokaz o znanju od potvrda uglednih svetskih kompanija. Dakle, ukoliko ste posvećeni svom poslu i radite konstantno na sebi, ostvarićete izuzetnu karijeru. Sve zavisi od vas i vaše posvećenosti znanju i učenju.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se