Test profesionalne orijentacije: šta je, kako izgleda i kako ga organizovati

Ako mislite da ste jedina osoba koja razmišlja o promeni karijere, možete da odahnete. Nema razloga da sebi prebacujete, jer je istraživanje konsultantskih kuća Towers Perrin i Gallup pokazalo da čak 60 posto zaposlenih želi da se prekvalifikuje. Očigledno je da sigurnost koju u neizvesnim vremenima pruža radno mesto nije dovoljno za sreću pojedinca.

test profesionalne orijentacije

Pitanje koje se nameće jeste kako osigurati da novi posao ne bude samo još jedan promašaj. Jedan od načina da se pri izboru sledećeg posla ne napravi greška jeste podvrgnuti se testu profesionalne orijentacije. 

Nastala početkom dvadesetog veka, profesionalna orijentacija nije novotarija, već sistematizovan pristup ocenjivanju kompetencija, sposobnosti i karijernih preferencija pojedinaca koji razmatraju svoje obrazovanje i profesionalni život. Baš zbog toga ni testu za izbor zanimanja ne treba pristupati ne znajući šta je on i kakvu korist donosi.

Šta je test profesionalne orijentacije?

Pre nego što dobijete odgovor na ovo pitanje, treba da znate šta je profesionalna orijentacija. Termin profesionalna orijentacija koji se često čuje podrazumeva set usluga i aktivnosti koji osobama pomažu da donesu odluke po pitanju izbora svog obrazovanja, treninga i zanimanja, kao i olakšanog upravljanja svojim karijerama. 

Tokom ovog procesa individue analiziraju informacije o tržištu rada, razne obrazovne mogućnosti i šanse za zaposlenje. Proces im pomaže da bolje razumeju svoje aspiracije, interese, kompetencije, lične karakteristike, kvalifikacije i veštine, te da ih povežu sa prilikama za zaposlenje koje bi zadovoljilo njihove prohteve. Dakle, ukoliko je vaš cilj profesionalna orijentacija, test će biti odličan putokaz za vašu novu karijeru.

Test profesionalne orijentacije odnosi se na izveštaj kreiran nakon testiranja osobina i preferencija pojedinaca. Cilj ovog testa jeste davanje odgovora na neka od večnih pitanja – gde leže naši talenti, koje su najjače strane naše ličnosti i kakav posao bi nas ispunio.

Test profesionalne orijentacije je najčešće organizovan kao upitnik koji bi trebalo da pojedinca usmeri na akademski i karijerni put koji bi doveo do najvećeg osećaja sreće i samoostvarenja.

Iako se testovi profesionalne orijentacije mogu razlikovati, tipičan test bi trebalo da obezbedi uvid u sledeće kategorije:

  • razumevanje sopstvenih talenata;
  • razumevanje sopstvenih nedostataka;
  • prepoznavanje profesija koje korespondiraju sa sklonostima i veštinama individue;
  • razumevanje oblasti u kojima bi bilo potrebno usavršavanje zarad ostvarivanja zavidnih rezultata u profesiji od interesa;
  • kreiranje opipljivih karijernih i obrazovnih ciljeva;
  • kreiranje plana sa konkretnim koracima za postizanje ciljeva iz prethodne tačke.

Kako izgleda izveštaj testa profesionalne orijentacije

Isto što važi za dizajn testa, važi i za njegove ishode. Oni mogu da variraju. Tipičan izveštaj bi trebalo da sadrži sledeće delove.

Segment o karakteru osobe

Ovaj deo izveštaja bi trebalo da omogući uvid u vaše najjače strane. On će takođe opisati kakve aktivnosti vas čine srećnim. Ideja je da će vam identifikacija vaših vrednosti, prioriteta, načina razmišljanja i obrazaca ponašanja koji vam pričinjavaju zadovoljstvo i čine da se osećate kao svoj na svome pomoći u razvoju uspešne karijere.

Segment o karijernom razvoju

Ovaj deo izveštaja pruža specifičnije informacije koje bi trebalo da pomognu daljem unapređenju karijere pojednica. On pruža uvid u vaša interesovanja, radno okruženje, socijalne veštine, liderske sposobnosti, nivo motivacije. Tu su i konkretni zadaci čije vas obavljanje ispunjava. 

Segment o izboru karijere

U ovom delu izveštaja pronaći ćete spisak zanimanja sortiran po stepenu zadovoljstva koje vam pričinjavaju. Pregled zanimanja u odnosu na obrazovanje daće vam ideje za bavljenje čak i IT poslovima, koje možda nikada niste razmatrali kao svoju potencijalnu vokaciju.

Profesionalna orijentacija u kompaniji

Profesionalna orijentacija se najčešće razume kao nešto što osoba preuzima samoinicijativno ne bi li se iskobeljala iz nepovoljne situacije ili je predupredila. Međutim, to ne mora biti slučaj. Pojedine kompanije koje vode računa o zadovoljstvu svojih zaposlenih i sopstvenom rastu neretko same za svoje ljude organizuju ispitivanja profesionalne orijentacije.

Iako ovo može delovati kontraproduktivno, zapravo je u svačijem interesu. Primera radi, mnoge kompanije mladim kadrovima daju mogućnost stručne prakse, a neke praktikantima omogućavaju određenje profesionalne orijentacije. Ovo ne znači da je svaki pojedinac nezadovoljan svojom karijerom kakva jeste, već da u okviru svakog karijernog puta postoji mnogo mogućnosti. Njihovo istraživanje može pospešiti individualni razvoj i doneti mnogo više zadovoljstva – što će uticati na kvalitet rada i uspeh kompanije. Na sličan način funkcioniše i volontiranje.

prekvalifikovanje uz pomoć testiranja ličnosti

Kako i kada organizovati test profesionalnih sklonosti

Ako želite da u svojoj kompaniji ili organizaciji organizujete konsultacije i profesionalnu orijentaciju, u nastavku saznajte koje korake morate preuzeti da biste to uradili na pravi način.

S druge strane, saveti koje Institut za preduzetništvo i razvoj nudi poslodavcima za organizaciju profesionalne orijentacije, kao što će se pokazati, svaki pojedinac koji razmatra promenu karijere može primeniti na svom primeru.

Izaberite pravog predavača

Profesionalna orijentacija nije nešto što talentovani govornik ili iskusni menadžer iz kompanijskog tima može da uradi, ma kako bio izuzetan. U tome može imati udela neko ko dobro razume na koji način karijerno savetovanje utiče na pojedinca. Jednostavnije rečeno, potreban je ekspert koji će biti u stanju da svima nedvosmisleno pojasni koje su za njih same unutar kompanije prednosti od pravilnog karijernog usmerenja.

Isto važi i za pojedince. Kada tražite test profesionalne orijentacije, izaberite kompaniju od reputacije koja ima iskustva sa obukama u poslovnim veštinama, vođenju i unapređenju karijera.

ITAcademy je jedna od škola koje vode računa o svojim polaznicima i nakon završetka obrazovnog programa. Obuhvatajući različite segmente školovanja, kroz dostupne stručne prakse, povezivanje s partnerskim kompanijama, savetovanje o razvoju karijere i kontinuirano usavršavanje, ova obrazovna institucija se trudi da pomogne svakom pojedincu da maksimalno razvije svoje sposobnosti i ostvari karijeru kakvu želi. Test profesionalne orijentacije samo je jedan od alata koje ćete kao polaznik ITAcademy imati na raspologanju.

Usredsredite se na relevantne kompanijske sektore

Svaka kompanija ima različite sektore. Svaki od ovih sektora može profitirati od profesionalne orijentacije. Međutim, neki sektori su važniji za razvoj i njima bi na početku trebalo pokloniti više pažnje.

I ovo možete kao individua primeniti na svoj život. Ako ste zadovoljni tamo gde se trenutno nalazite, umesto potpune promene i polazak od nule, uradite specijalizovane testove i konsultacije za pronalaženje puta u razvoju karijere koju ste do sada ostvarili. 

Izaberite pravi trenutak

Mnogi poslodavci greše što bez razmišljanja o vremenu nasumično lansiraju kurseve profesionalne orijentacije. Ovakve radionice je najbolje prirediti onda kada nema mnogo posla, kada rokovi nisu tesni i kada su svi zaposleni na broju.

Ponovo, ovo pravilo važi i za vas kao pojedinca. Nije svaki trenutak pravi za donošenje velikih odluka niti suočavanje s istinama. Trenuci kada ste pod velikim stresom mogu izazvati suprotan efekat. Zato, osluškujte sebe i procenite kada je pravi trenutak da utvrdite gde ste, a gde želite da budete.

Ova 3 koraka pomoći će svakom poslodavcu da kreira uspešan test profesionalne orijentacije.

Da li vam je potreban test da biste pronašli najbolju profesioju za sebe?

Ako se nalazite u trenutku kada razmatrate obrazovne i karijerne puteve ili niste zadovoljni trenutnom pozicijom u kompaniji i društvu, test poput profesionalne orijentacije vam može pomoći da prevaziđete frustracije. Pritisak na svakom pojedincu danas je ogroman. Zato načina da se olakša donošenje krupnih odluka koje direktno utiču na naše živote nikada nema dovoljno. Svima nam je potreban putokaz kojem verujemo i koji oslikava naše vrednosti, znanja i ubeđenja.

Zato je topla preporuka za sve koji osećaju da se nalaze na raskrsnici da urade test profesionalne orijentacije i suze fokus, a istovremeno otvore nove horizonte, poput online poslova. U kombinaciji s konsultacijama sa stručnim licem, pomoću ovog testa možete otkloniti mnoge predrasude i zablude, a zatim i doneti odluku iza koje možete da stanete. Povrh svega, smanjićete pritisak i eliminisati onaj nelagodni osećaj da su vaši izbori pogrešni. Besplatan test profesionalne orijentacije možete pronaći na stranici Centra za razvoj karijere

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se