Kurs Brand Positioning

Kao korisnici, svakodnevno se susrećemo sa mnogim brendovima i robnim markama na tržištu. Brendovi postaju garancija kvaliteta i vrednosti proizvoda ili usluga koje nude. Kupovinom proizvoda određenog brenda očekujemo provereni kvalitet i vrednost koju smo naučili da povezujemo sa tim brendom. Brendovi su, stoga, postali simbol poverenja i obećanja za nas kao potrošače.

Brend predstavlja mnogo više od samog logotipa, korporativnog identiteta ili marketinške prakse. Pozicioniranje brenda se dovodi u vezu sa njegovim pozicioniranjem u umu potrošača. Brend se gradi na osnovu stvorenog poverenja, pripadanja i jedinstvenih vrednosti koje proizvod ili usluga kompanije predstavljaju. Ključni elementi brenda su identitet, vrednost, prepoznatljivost i svest o brendu. Brend je odraz onoga što kompanija predstavlja i kako se razlikuje od konkurencije. Svest o brendu se formira kroz percepciju potrošača o njegovoj autentičnosti i vrednosti koju pruža.

Svi ovi elementi jednog brenda su važni za njegovo pozicioniranje, a oni se mogu razumeti i kao gradivni činioci jednog brend identiteta. Drugim rečima, identitet brenda grade sve vizuelne i verbalne asocijacije koje proizvodi ili usluge brenda stvaraju, doprinoseći njegovoj prepoznatljivosti. Prepoznatljivost brenda ogleda se u svim pozitivnim iskustvima koja potrošači ostvaruju sa brendiranim proizvodima ili uslugama, prilikom čega formiraju svoje mišljenje i stav o brendu. Dakle, brend postaje prepoznatljiv upravo zahvaljujući tim iskustvima, što gradi naredna potrošačka očekivanja i poverenje u brend. Sve ove komponente zajedno grade celokupan brend i utiču na percepciju potrošača.

Vrednost brenda ogleda se u ulaganju jedne poslovne organizacije u proizvode ili usluge svog brenda. Važan segment ovog kursa je i svest o brendu, koja se odnosi na informisanje o postojanju brenda i stvaranje pozicije brenda. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: E-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community ManagerOnline Sales & E-business Development ManagerPPC & Digital Channels Manager i Content & SEO Manager.

Opis i cilj kursa Brand Positioning

Kurs Brand Positioning obrađuje sam koncept pozicioniranja brenda i praktične metode za pozicioniranje brenda u percepciji potrošača. Ovaj osnovni tematski okvir kursa je detaljno razmatran iz različitih perspektiva. Tako je na početku kursa objašnjeno zbog čega je bitno nastojati da se izgradi pozicija brenda. U vezi sa tim, u okviru kursa predstavljeni su i neki od razloga zbog kojih je pozicioniranje brenda dragoceno u kontekstu tržišta. 

U okviru kursa posvećenog pozicioniranju brenda biće obrađene različite odlike pozicije brenda. Tako su u ovom kursu objašnjene strategije za postizanje uspešnih pozicija brenda, kao što su jasna poruka, poželjnost, relevantnost, jedinstvenost, različitost i prepoznatljivost. Takođe, kurs omogućava da naučite kako da jasno artikulišete važnu i jedinstvenu pozicionu poruku za brend preko različitih praktičnih vežbi. Osim toga, imaćete priliku i da se upoznate sa procesom pozicioniranja brenda u svesti potrošača zahvaljujući važnim odgovorima na ključna pitanja koja bi svaki brend trebalo da razmotri pre plasiranja proizvoda ili usluge na tržište. Tako ćete biti u prilici da prepoznate izvesna pitanja kao dragocena u situacijama kada se osmišljava nastup kompanije u javnosti i na tržištu. Studije slučaja poznatih brendova će vam pomoći da razumete različite pozicije brenda. Takođe, cilj kursa je da nauči čitaoca o tome kako da samostalno sastavi brand statements, tj. izjave kojima se definiše brend i pomaže u njegovom pozicioniranju u svesti potrošača, a koje istovremeno predstavljaju i prepoznatljiv identitet tog brenda.

U kursu Brand Positioning obrađuje se upotreba različitih alata za pozicioniranje brenda u svesti potrošača. Ovi alati obuhvataju SWOT analizu, prizmu identiteta brenda, mapu pozicioniranja i metodu Brand Wheel. Kroz praktične primere kurs će vam pokazati kako se ovi alati koriste i kako doprinose uspešnom pozicioniranju brenda. Na taj način steći ćete praktična znanja koja će vam pomoći da donesete informisane odluke o pozicioniranju svog brenda i ostvarite željene rezultate na tržištu.

Kurs Brand Positioning odgovoriće na pitanja:

Šta predstavlja pozicija brenda?

Pozicija brenda predstavlja specifičan položaj koji brend zauzima u mislima potrošača, čineći ga jedinstvenim i poželjnim u odnosu na konkurenciju. Pozicioniranje brenda je vrlo često i jedan do ključnih faktora koji utiču na odluke potrošača, čak i kada postoji mnogo sličnih opcija na tržištu. Ono podrazumeva oblikovanje ponude i prepoznatljivosti jedne kompanije s ciljem da se kreira posebno mesto u svesti ciljnog tržišta. To omogućava povećanje vrednosti i koristi za poslovanje kompanije koja stoji iza brenda. Važno je naglasiti da se pozicija brenda ne odnosi samo na pozicioniranje proizvoda na tržištu, već i na podsvesno i konceptualno mesto koje brend zauzima u mislima potrošača. Ovaj kurs će vam pružiti uvid u to koliki je značaj pozicioniranja brenda i kako ga ostvariti kako biste stekli konkurentske prednosti i izgradili snažan i prepoznatljiv brend.

Zašto je pozicioniranje brenda važna praksa?

Pozicioniranje brenda je ključno za uspeh jednog brenda iz više razloga. Prvo, ono omogućava brendu da se diferencira od konkurencije i izgradi prepoznatljiv identitet. Takođe, pozicioniranje brenda pomaže u uspostavljanju veze i emocija sa potrošačima, stvarajući lojalnost prema brendu. Zahvaljujući jasnoj poziciji, brend može targetirati određenu ciljnu grupu potrošača, pružajući im ono što žele i rešavajući njihove specifične potrebe. Osim toga, pozicioniranje brenda pomaže u izgradnji reputacije tog brenda, stvarajući percepciju kvaliteta, pouzdanosti i vrednosti. Kroz uspešno pozicioniranje brend može ostvariti konkurentske prednosti na tržištu i privući potrošače čak i u situaciji kada postoji veliki izbor sličnih proizvoda ili usluga. U suštini, pozicioniranje brenda je ključni alat za izgradnju uspešnog i dugoročnog brenda koji će biti prepoznatljiv potrošačima i koji će oni ceniti.

U čemu se razlikuju pozicione tvrdnje i slogani?

Poziciona tvrdnja i slogan su dva različita marketinška alata koja se koriste za komunikaciju brenda, ali imaju svoje specifične svrhe i karakteristike. Poziciona tvrdnja je izjava koja definiše jedinstvenu poziciju brenda u odnosu na konkurenciju. Ona identifikuje ključne vrednosti, prednosti i karakteristike brenda koje ga izdvajaju od drugih na tržištu. Poziciona tvrdnja je obično duža i detaljnija, pružajući dublji uvid u ono što brend predstavlja. Slogan je, s druge strane, kratka, pamtljiva fraza koja se koristi kao moto brenda i često se pojavljuje uz logotip. Cilj slogana je da sažeto prenese osnovnu poruku brenda i privuče pažnju potrošača. On je koncizan, lako prepoznatljiv i često se koristi u marketinškim kampanjama. Dok poziciona tvrdnja definiše poziciju brenda, slogan se koristi za povezivanje potrošača sa brendom na emotivan i prepoznatljiv način.

Natpis branding

Plan predavanja:

 • Šta je pozicija brenda?
 • Zašto je pozicioniranje brenda bitno?
 • Karakteristike pozicije brenda
  • Karakteristike dobre pozicije brenda
   • Relevantna i jasna poruka
   • Jedinstvenost i poželjnost
   • Isticanje pravih osobina brenda
   • Osobine brenda koje se razlikuju od konkurencije
   • Potvrda potrošača
 • Definisanje pozicione poruke
  • Ključna pitanja za pozicioniranje
 • Pozicija brenda (brand positioning statement)
 • Primeri pozicioniranja brenda
 • Alati za pozicioniranje
  • SWOT analiza
  • Brand identity prism
  • Positioning map
  • Brand wheel 

Polaznici kursa prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se